Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

De eeuwige geruchten rond Tulip

De 20 miljoen gulden subsidie van de Nederlandse regering is nog maar net binnen of Tulip begint plotseling gesprekken met een 'strategische' partner die Neerlands laatste PC-fabrikant voort moet stuwen in de vaart der volkeren.Met de regelmaat van de klok steken geruchten de kop op over respectievelijk een naderend faillissement, overname of andere problemen rond de Bossche PC-fabrikant.

Feit is dat Tulip Computer nog steeds bestaat en vorig jaar een bescheiden winst boekte. Veel subsidiegeld is gestoken in het openbreken van de verkoopkanalen in het Verre Oosten. Ook in Centraal Europa probeert het bedrijf vaste voet aan de grond te krijgen.
Het Verre Oosten is toekomstmuziek; de inkomsten moeten op de korte termijn in Europa worden gerealiseerd. Doelstelling is om met de eeuwwisseling zo'n 4 procent van deze markten te bedienen. Om die reden wordt er veel geld en tijd geïnvesteerd in het verbeteren van de produktie- en distributiemogelijkheden van het bedrijf.
Op aandoenlijke toon roemen branche-waarnemers het feit dat Tulip - in een steeds kleiner worden groep leveranciers - nog steeds zijn eigen moederborden fabriceert en daarmee greep houdt op een niet onbelangrijk deel van de PC-technologie. De vraag die daar onmiddellijk op volgt, is hoelang een relatief klein bedrijf dit kan volhouden. Het antwoord ligt opgesloten in de hoofden van oprichters Hetzenauer en Romein. Op dit moment houden ze hun lippen nog stijf op elkaar en zeggen niets over de partijen met wie Tulip in gesprek is. Daarmee staat de deur voor speculaties over de toekomst van het bedrijf weer wijd open.
Voor de nationalisten onder ons: de vraag of Nederland met Tulip zijn laatste PC-fabrikant ziet verdwijnen, is gelukkig niet aan de orde. Deze week werd bekend dat Philips weer computers gaat maken. De Taiwanese dochter Featron van Philips gaat draagbare PC's maken, zij het niet onder haar eigen naam. Dàt avontuur durft Philips nog niet aan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-05-24T00:00:00.000Z hoofdredactie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.