Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Opslag in beweging

Hoewel de ict-markt ook dit jaar geen groeipiek zal vertonen, zijn er een aantal deelmarkten die duidelijk in de lift zitten. Alles wat met opslag te maken heeft, is al enige tijd in. Eerst werd de drang naar meer schijfruimte ingegeven door de overgang naar het jaar 2000 (backups van oude gegevens bleken nodig). Ook de dotcom-gekte droeg zijn steentje bij. Nu beide fenomenen van de baan zijn, blijkt opslag een heet hangijzer te blijven binnen bedrijven. Programma's en complexe datatypes eisen steeds meer ruimte binnen het bedrijfsnetwerk.

Over het vierde kwartaal van vorig jaar presenteerden de meeste opslagleveranciers bemoedigende cijfers. Alles bij elkaar groeide de markt in die periode met 12 procent, berekende IDC. Het onderzoeksbureau verwacht ook dat we dit jaar tal van productinnovaties te zien krijgen die niet alleen voor groei maar ook voor een verschuiving in de markt zullen zorgen.
Dat opslag een groeimarkt is, lokt namelijk tal van bedrijven naar deze niche. In de Verenigde Staten alleen al waren er vorig jaar niet minder dan 250 starters in de opslagmarkt, en ook gevestigde namen uit andere markten proberen hun deel van de koek te krijgen. Cisco is al enige tijd bezig met het bouwen van switches voor deze deelmarkt. Topman John Chambers wil de omzet uit deze producten ieder kwartaal zien verdubbelen. Het laatste kwartaal brachten opslagproducten al tien miljoen dollar in Cisco's laatje - een bedrag waar veel starters alleen maar van kunnen dromen.
Met al dat gedrang op de opslagmarkt zit het er dik in dat deze sector een verdere consolidatie zal kennen, onder meer gedreven door prijsdalingen. Opslag is belangrijk, en de roi ervan is snel te bewijzen, maar het biedt een bedrijf niet echt toegevoegde waarde of een competitief voordeel. Bedrijven kunnen dus een goede prijs afdwingen van hun opslagleverancier. Met de komende consolidatie in deze markt moet je echter goed uitkijken met wie je in zee gaat. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-09T00:00:00.000Z José Delameilleure
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.