Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Numerologie

Intel en AMD spelen haasje-over met de snelheid van hun processoren. Dat is niks nieuws. En dat snelheid niet gelijk staat aan prestatieniveau is bij de serieuze automatiseerder al jaren basiskennis. Nieuw is wel dat de twee nu verwikkeld zijn in een woordenstrijd om nummers.

AMD's nieuwe Athlon XP-chips dragen nummers die een indicatie van het prestatieniveau vormen. Ten opzichte van de voorgaande Athlon-generatie, zo haast het bedrijf te benadrukken. Toevallig komen die nummers grofweg overeen met de kloksnelheden van Intels Pentium 4-chips die veel sneller zijn dan de Athlons en de XP's. Overigens is een vergelijking met Pentium 4 wel valide, zo tonen benchmarks.
Onderzoeksbureau Aberdeen Group heeft nu een rapport uitgebracht, AMD's Gigahertz equivalency: inexperienced buyers accept bad science, waarin het dit nummerstelsel afkraakt. Saillant detail: opdrachtgever voor het schrijven van dit rapport is Intel. Dat hoeft natuurlijk geen invloed te hebben op de insteek of de uitkomst van het schrijven.
Aberdeen kraakt AMD's prestatie-nummering af omdat het uitgaat van applicatie-benchmarks. Maar applicaties en het gebruik daarvan veranderen. Dus zou het nummer na verloop van tijd niet meer valide zijn. Een tweede non-argument van het onderzoeksbureau is dat AMD geen oog heeft voor verschillen in systeemcomponenten, zoals geheugentype, die het prestatieniveau beïnvloeden.
Intel houdt vol dat Megahertz en Gigahertz de enige juiste maatstaven zijn voor het inschatten van systemen. Het bestrijdt ook AMD's argument dat de Athlon meer instructies per kloktik verwerkt en daardoor op een lagere snelheid toch beter presteert. De allernieuwste Pentium 4-chips hebben echter een nieuwe kern en presteren daardoor op dezelfde kloksnelheid beter dan de voorgaande Pentium 4-generatie. Intel ondervangt dit met de toevoeging van de letter A achter de GHz-aanduiding.
Beide processorproducenten onderwerpen zich wel aan de industriestandaard SPEC CPU2000-benchmark. Intel zegt echter weer dat de resultaten daarvan misleidend zijn als maatstaf voor het prestatieniveau.
Zullen we de pot én de ketel maar zwart verklaren en gewoon verder gaan?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-05T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.