Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Stabiel

Meer dan ooit spelen begrippen als kostenbesparing, efficiëntie en eenvoud een rol bij het nemen van beslissingen over investeren in ict. Nieuw is deze behoefte niet. Alleen leek het belang ervan vaak in de schaduw te staan van het enthousiasme over de technische mogelijkheden van nieuwe toepassingen. De economische situatie heeft daar verandering in gebracht, al blijkt in de praktijk dat de aandacht voor return on investment vooral een rol speelt in de aanloopfase tot een project; meting van resultaten achteraf blijft een zorgenkindje.

In deze speciale uitgave van Computable staat één van de technologieën centraal die is ontwikkeld om een netwerkomgeving minder complex te maken: server-based computing (sbc). Thin client-technologie heeft nooit een dominante marktpositie veroverd. Maar, anders geformuleerd, is deze technologie ook de extreme pieken en dalen van de ict-hypes bespaard gebleven en is sbc door de jaren heen een relatief stabiele factor gebleven. Niet voor niets heeft dit concept een plaats gekregen in de .Net-strategie van Microsoft.
De behoefte aan mobiliteit, flexibiliteit en efficiëntie leeft vooral sterk in de publieke sector, met name bij de overheid en in de zorg. Deze behoefte heeft al geleid tot een aantal interessante sbc-implementaties. In die sectoren is overigens in het algemeen nog veel winst te behalen met ict, zoals onder meer blijkt uit de gesprekken die Computable voerde met Elco Brinkman en Victor Bekkers.
Deze speciale uitgave over sbc is de eerste in een reeks thematische specials die Computable uitgeeft. Gecombineerd met gerelateerde informatie op internet en aanvullende behandeling tijdens seminars staan ontwikkelingen en markten centraal die een belangrijke rol spelen in de ict. Hiermee hopen we een nuttige verdieping te geven over specifieke onderwerpen, naast de gevarieerde actualiteit in het weekblad en op de website.

 
Marco van der Hoeven

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-28T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.