Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Mini-VM van IBM

In Computable van 1 februari j.l. staat in het het artikel IBM zet Linux in voor consolidatie lees ik "de besturingssoftware draait echter wel op (...) respectievelijk OS/390 (tegenwoordig z-VM)..." en verderop "... dit jaar wil IBM de Raptor-machine nog wel uitbrengen (...) mét z/OS als daadwerkelijk besturingssysteem."

OS/390 heet geen z-VM, maar z-OS. z-VM (de 64-bits vervanger van VM) is ook een IBM besturingssysteem. z-OS is echter de vervanger van MVS en heeft een totaal andere achitectuur dan z-VM. Op de Linux expo begin 2001 in Amsterdam demonstreerde IBM overigens een Linux (Suse-) versie onder VM en het Zweedse telecombedrijf Telia gebruikt (z)VM als besturingssysteem (zie het artikel over de Big Pinguin in hetzelfde nummer).
Wat ik weet is dat IBM bezig is met een soort mini-VM systeem met slechts één doel: te opereren als overkoepelend besturingssysteem (partition-handler) over al de Linux partities. Misschien is dat wat bedoeld wordt met het besturingssysteem op de Raptor-machine!? Als dat zo is, gaat het hier dus niet over z-OS. Ik vermoed dat hier en daar iets niet goed genoteerd is.
 

H. Bladergroen Hoofddorp

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-22T00:00:00.000Z H. Bladergroen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.