Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Commentaar op computergeschiedenis

Leuke artikelenserie over de computergeschiedenis! Ik heb alleen wat commentaar op hetgeen u hebt beweerd (Computable, 17 januari) over de Philips P1000-computerfamilie. U zat er een factor miljoen naast, de access-tijd van het 16K-geheugen was namelijk 1 microseconde in plaats van een seconde.... 

Ook die van het massageheugen, het zogenoemde G-geheugen, was 2,5 microseconde. Zo sloom waren ze dus niet, sterker nog: de P1400 kon het goed tegen de IBM 360-serie opnemen, alleen het commerciële apparaat was toen nog niet zo goed (waar hoor ik dat tegenwoordig nog steeds?).
Ik was destijds als stagiair bij de ontwikkeling van het 1 microseconde-geheugen betrokken, dus ik weet waarover ik praat. De afmetingen waren overigens wel iets groter dan tegenwoordig: de 16K stack (jawel, ringkernen!) paste samen met de elektronica in een kastje van 30x40x10 cm, dus wel iets anders dan de sim-metjes van tegenwoordig. Het G-geheugen zat in drie 19 inch-kasten, maar dan had je ook wel 2 Megabyte geheugen van 36 bits breed!
Ik kijk uit naar het volgende artikel in de serie.
 
Jan de Grood
Wijchen

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-30T00:00:00.000Z Jan de Grood
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.