Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vragen bij openheid en volwassenheid middleware

Middleware staat midden in het strijdgewoel; het kiezen voor deze categorie brengt aanzienlijke consequenties met zich mee, schrijft Ulrich Radermacher.

Enkele opmerkingen bij het artikel 'Componentenlijm van Microsoft' van J. Bakker en R. op het Veld (Computable, 20 november).
Terecht wordt in het voorwoord over een strijd op het gebied van middleware gesproken en enige uitleg, zeker voor een niet direct-betrokkene, is gewenst. Aangezien de integratie en daarmee de complexiteit van IT-omgevingen nog verder zal toenemen, heeft de keuze van een middleware-omgeving aanzienlijke consequenties. Vandaar dat ik het belangrijk vind even op twee punten in het artikel te reageren.

Openheid en volwassen

Het eerste punt is openheid. Terecht wordt gesteld dat 'openheid een eerste vereiste' is en de auteurs merken op dat ook Microsoft dat begrepen heeft. Helaas wordt in de onmiddellijk daarop volgende tekst over Com+ gesproken, en zo de indruk gewekt dat Com+ een open product zou zijn, ook al weten de auteurs zelf dat 'deze bundel middleware reeds geïntegreerd (is) met het besturingssysteem' (NT). Dus allesbehalve open. Corba daarentegen is vanaf het begin met het oog op openheid ontworpen, en met Corba 3 (waarin een standaard voor 'minimal' Corba), dat volgend jaar verwacht wordt, zou het mij niet verbazen als Corba niet alleen op bijna elk bestaand computersysteem verkrijgbaar is (dat is het nu al), maar ook op mijn tv-toestel of koffiezetapparaat. Dat noem ik dus openheid. Overigens heeft de OMG ook een Corba/Com-'bridge' gedefinieerd, zodat Corba zelf kan communiceren met (D)Com.
Het tweede punt is volwassenheid. Zomaar in een bijzin wordt beweerd dat Corba nog niet voldoende 'uitgekristalliseerd (is) om systemen te bouwen met een hoog prestatieniveau'. Com+ daarentegen wel: er bestaat immers al een pilot met 'enkele honderden hits per dag'. Het had de auteurs weinig moeite gekost om even na te gaan welke Corba-applicaties nu al in de praktijk gebruikt worden (dus over het stadium van pilot heen zijn). Denk hierbij aan het Iridium-project, de wereldwijde satelliettelefonie. Het handelt al zijn transacties via een Corba-infrastructuur af, die nu al bestaat. De eerste abonnees zijn er immers al! En helpdesks ook: Telefónica Espa�a heeft een helpdesk met 1600 'operators' die een miljoen 'calls' op een dag verwerken en daarbij 50 miljoen Corba-transacties genereren. Deze applicaties zijn niet in Java geschreven, maar één openheid (van Corba en van (D)Com) is de onafhankelijkheid van de taal waarin de met elkaar communicerende delen geschreven zijn. Voor een hele reeks andere voorbeelden van op Corba gebaseerde productiesystemen hadden de auteurs de 'success stories' op OMG's home site (http://www.omg.org) kunnen raadplegen.
Het 'verkennen van het slagveld en de strijdende partijen' is een noodzakelijke en belangrijke bezigheid die dan wel met de nodige zorgvuldigheid ondernomen dient te worden.
 
Ulrich Radermacher
Utrecht

 
Naschrift
De openheid van Microsoft-technologie zal waarschijnlijk altijd ter discussie blijven staan. Maar feit is dat net als de Corba/Com-brug, er ook een Com/Corba-brug bestaat (Com on Unix).
Ook de meningsvorming over het aspect volwassenheid varieert van persoon tot persoon. Corba-gebruikers hemelen Corba op, en Com-gebruikers doen hetzelfde met Com. Een veel gehoorde stelling is dat de principes van Corba mooi zijn, maar dat het matig presteert en dat Corba-implementaties van verschillende middleware- of softwareleveranciers niet zondermeer op elkaar aansluiten.
Ook deze kritische lezer kijkt al reikhalzend uit naar de volgende versie van Corba, die zoals alle software-upgrades belooft wat de huidige niet haalt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-08T00:00:00.000Z Ulrich Radermacher