Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SOA kan irrelevant worden

Expert

dr. Marc Fleischeuers
Architect en adviseur, Cerios. Expert van voor het topic .

De afgelopen weken heb ik hier en daar wat artikelen gelezen over de verminderende waarde van soa als onderscheidende factor voor bedrijven. Ik vraag me af wat dat betekent.

De afgelopen weken heb ik hier en daar wat artikelen gelezen over de waarde van soa als onderscheidende factor voor bedrijven. De manier van redeneren is gebaseerd op het artikel van Nicolas G. Carr's artikel uit 2003, 'IT doesn't matter'. Hierin beweert Carr dat elk bedrijf ondertussen zijn ict op orde heeft en dat het onderscheidend vermogen van ‘ict op orde hebben' er niet meer is. Het idee is dat werken volgens soa nu ook gemeengoed is en dat je er geen strategisch voordeel meer uit kunt halen.

Los van of die situatie bereikt is, wat mij werkelijk zou interesseren is wat het betekent om van een ingrijpend concept als soa een commodity te maken. Om dit voor elkaar te krijgen zijn de services van waaruit je systeemlandschap is opgebouwd, deel van de infrastructuur geworden, in plaats van de - huidige - handmatige en tegen hoge kosten samengestelde onderdelen van je ict-systemen. Nieuwe services kunnen snel en makkelijk aan elkaar worden geklikt door ict'ers en binnen korte tijd worden uitgerold. Er is een gemeenschappelijke taal (gegevensmodel, woordenboek) waarin alle concepten éénduidig zijn vastgelegd. De werkprocessen van de medewerkers zijn helder beschreven en makkelijk aan te passen naar de nieuwe werkwijzen.

Het zou kunnen. Soa kan irrelevant gaan worden. Ik zie het zelf nog even niet gebeuren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat een grapjas: eerst melden dat SOA irrelevant kan worden en dan afsluiten met 'ik zie het zelf nog even niet gebeuren'.

Daarnaast maakt de auteur de fout om SOA te beschouwen als een ict-faciliteit. SOA is ten eerste een architectuurstijl. Niet alleen voor automatisering, maar ook voor de organisatie zelf. Daarnaast is SOA juist zo bijzonder omdat de SOA principes betrekking hebben op de diensten van business zelf. Denk aan standaardisatie en virtualisatie van dienstverlening, loskoppelen van organisatie-onderdelen, BPM en BPO.
Dus: SOA is een architectuurstijl: kan je niet in een doos kopen, kan je niet uit de kraan tappen

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-09-09T10:21:00.000Z Marc Fleischeuers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.