Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SOA ook in zwaar weer?

Ontslagen, ict-projecten die stil liggen en fusies die uitgesteld worden. De laatste weken maakt de economie turbulente tijden door. Vele ict-managers hebben hierdoor te maken met krimpende budgetten en sommigen hebben zelfs te maken met een investeringsstop. Dit betekent ook dat dit een 'freeze' voor soa-projecten kan betekenen.

Tegelijkertijd met de investeringsstop zijn ict-managers ook bezig met de plannen voor 2009. Hoe gaat ict zijn doelstellingen realiseren ondanks het lagere budget? De samenhang tussen business en ict wordt steeds noodzakelijker.

In de economisch zware beginjaren van deze eeuw begon soa zijn intrede te doen. Juist daardoor is soa succesvol geworden. Soa heeft als belofte de ict-organisatie wendbaar en flexibel te maken, zodat snel ingespeeld kan worden op veranderende businessbehoeften. Gezien de adoptie van soa kunnen we stellen dat soa juist in turbulente tijden een goede basis heeft gelegd.

Salami-methode of visie?

Wanneer gesneden wordt in budgetten dan zien we dat de salami-methode vaak wordt toegepast. Op alle vlakken wordt een beetje gesneden in de kosten. Vetrekkende medewerkers worden niet vervangen, er wordt goedkopere hardware aangeschaft en investeringen worden uitgesteld.

Toch durven ondernemende managers het aan om de zaken totaal anders aan te pakken. Zij gaan niet schaven, maar bekijken het ict-landschap met een helicopterview en kiezen voor een compleet andere aanpak. Zij realiseren zich dat zij met een service orienterende architectuur niet alleen kostenvoordelen kunnen realiseren, maar ook een schaalbaar landschap hebben voor wanneer de economie weer aantrekt. Met een dergelijke architectuur wordt door een snellere time-to-market meer business behaald.

Dus door het huidige zware weer biedt soa juist veel kansen!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-29T12:41:00.000Z Edwin van den Thillart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.