Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Integration as a service

Computable Expert

ir. Michael Widjaja
ICT-directeur/cio. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en ICT-branche.

Cloud computing, software as a service (SaaS) en platform as a service zijn al bekende concepten die gestaag populariteit winnen op de markt. Wat volgt is integration as a service.

Cloud computing en software as a service (SaaS) zijn al bekende concepten en al voorzichtig aan beginnen bedrijven zich aan de eerste adaptaties te wagen. Het meer exotischere platform as a service (PaaS) ontwikkelt zich als een flexibeler alternatief voor SaaS: in plaats van een compleet werkende softwarepakket, geeft PaaS een compleet werkend ontwikkel- en runtime-platform. Dat kunnen generieke platformen zijn zoals MS Azure of Amazon's Elastic Cloud, maar zijn ook beschikbaar met meer specifiekere businessfunctionaliteit zoals het Force.com-platform.

Als je het cloud computing-concept doortrekt, dan kun je eigenlijk ook integration as a service (IaaS) verwachten (lees soa as a service, maar acronym komt overeen met software as a service) en zelfs bpm as a service. IaaS levert voornamelijk voordelen bij integratie tussen applicaties van verschillende partijen. Een voorbeeld is een website die producten verkoopt en de transacties doorgeeft aan en IaaS-platform. Dit platform converteert en transformeert de data in het verwachtte formaat van het verzendbedrijf dat het dichtst in de buurt zit die vervolgens de order ontvangt en uitstuurt.

Het grote voordeel is dat geen van beide bedrijven eigen integratie- en/of datatransformatiesoftware en bijbehorende beheer nodig hebben. En men kan ook gelijk met meerdere bedrijven tegelijk werken zonder elke keer afspraken te maken over de data-uitwisseling. De platformen maken dan natuurlijk gebruik van soa-messaging-standaarden en -principes om zoveel mogelijk draagvlak en aansluiting in de huidige markt te kunnen vinden.

Er zijn reeds een aantal kleine niche IaaS- en BPMaaS-leveranciersplatformen, maar grotere leveranciers kijken ook al naar dit concept en de verwachtingen zijn dat binnen een paar jaar dit een breder gedragen gerealiseerd concept gaat worden.

Zo, wat volgt? ... as a service?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat (verder) volgt ... as a service?

Wat opvalt aan al die ... as a service is dat ze zo door en door technisch van aard zijn en dat de mens (waar het toch allemaal om zou moeten draaien) er geen deel van uitmaakt. Op het menselijke vlak - waarvoor technologie toch maar 'gewoon' hulpmiddel is en blijft - wordt het tijd voor de volgende ... as a service:

'Informatie-virtualisatie' as a service. Zie http://www.emovere.nl/?doc=63

'Information Sourcing' as a service. Zie http://www.emovere.nl/?doc=78

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-06T23:13:00.000Z Michael Widjaja
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.