Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Olie en IP-adressen

Dit artikel delen:

Computable Expert

ir. Sander Steffann
Senior Internet Engineer, SJM Steffann. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

Ik verbaas mij er soms over hoe het opraken van bepaalde grondstoffen genegeerd kan worden door grote delen van de industrie. Nu weten we allemaal dat de wereldwijde voorraad olie binnen vijftig jaar op zal raken. Er wordt tegenwoordig op kleine schaal gekeken naar alternatieven, maar de gemiddelde Nederlander zal daar niet dagelijks mee bezig zijn. Er is echter een andere 'grondstof' die binnen een jaar of drie volledig op zal zijn. Vrijwel alle inwoners en ondernemingen in Nederland zullen daar mee geconfronteerd worden, terwijl het probleem bij bijna niemand bekend is. Ik heb het hier over de IP-adressen.

Onze economie, maar ook de vrijetijdsbesteding van velen, is afhankelijk van het internet. Elk apparaat op het internet heeft een uniek IP-adres nodig en de wereldwijde voorraad adressen is over een jaar of twee op. De verwachting is dat daarna binnen een jaar de distributiekanalen leeg zijn. Het internet zoals wij het nu kennen zal dus nog maar drie jaar mee kunnen.

Gelukkig is er al jaren geleden een opvolger ontwikkeld en deze heet IPv6. De bedoeling was dat deze naast het 'oude' internet zou worden uitgerold. Zodra iedereen IPv6 had geïnstalleerd, zouden de oude adressen niet meer nodig zijn en was het probleem opgelost. Helaas is het zo niet gegaan. Nog bijna niemand heeft zijn netwerk of pc ingericht voor IPv6 en alleen de beste internet providers ondersteunen het. Net als bij olie is er een alternatieve 'grondstof', maar wordt die nu nog op veel te kleine schaal toegepast om de oude technologie overbodig te maken.

Het wordt tijd dat we het onder ogen zien en ons voor gaan bereiden op wat komen gaat. Degenen die zich voorbereiden kunnen een grote voorsprong nemen op hun concurrentie. In het geval van de olie hebben we nog vijftig jaar, maar IPv6 staat nu al voor de deur...

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Even een korte reactie van een olie expert. De olie is niet over vijftig jaar op. We blijven nog eeuwen olie gebruiken. De olie is wel binnen nu en vijf jaar over haar piekproductie heen. En dan word olie steeds schaarser en al snel onbruikbaar voor al die dingen waar we nu 85 miljoen vaten per dag aan spenderen.
Dat betekend dat je laptop in de nabije toekomst niet langer van plastic gemaakt kan worden. De alternatieven daar voor zijn er, maar nog erg onderontwikkeld.

Bedankt voor de aanvulling. Misschien dat de vergelijking tussen olie en IP adressen nog beter uitpakt dan ik gedacht had. Er zullen nog kleine blokken IP adressen beschikbaar blijven voor noodmaatregelen, maar het zal onbruikbaar worden voor 'normaal' gebruik.

En voor diegenen die een nadere uitleg willen over datgene wat Peter P al noemde.
Peak Oil productie zit aan z'n maximum:
http://www.chrismartenson.com/crashcourse/chapter-17a-peak-oil

"Nu weten we allemaal dat de wereldwijde voorraad olie binnen vijftig jaar op zal raken."
Leuk fabeltje van de oliemaatschappijen.. waar blijft de eigen reseacrh feiten over dit onderwerp?

Als de IP adressen opraken, wie deelt ze dan uit?
Juist de VS, dominatntop alle fronten in de wereld zowel als oorlogs-zuchtige oliejager als IP adressen uitgever.

Iedereen schreeuwt er moord en brand over het opraken van ipadressen/ Waar kan men "als leek" dan lezen hoeveel er nog over zijn dan, hoe hard het gaat?
Volgens mij een mooi stukkie paniekzaaierij om strak verrregaande internet censuur af te dwingen, omdat de ip adressen echt op zijn :-P).

@Ronald:
Niet schreeuwen, voordat je zelf iets onderzocht hebt...
De IPV4 counter kun je hier zien:
http://inetcore.com/project/ipv4ec/en-us/index.html

En als je van mening bent dat dankzij NATten je geen IPV6 nodig zult hebben, think again:
http://www.ngn.nl/ngn/weblogs/martijn-bellaard/why-nat-sucks/?waxtrapp=nueytIsHyoOtvOXEaMtLD

Echt, het houdt een keertje op. En nee, het is geen doemdenken zoals met het Y2K gebeuren. :-)

@Chris...Fan: Thanks voor de IPV4 counter!
Daar heb ik tenminste iets aan. Ik wist niet dat dit bestond, dus kon ik er ook niet zelf naar op zoek gaan toch? Mijn aanname was dat dit soort info "classified" was, daar de regie van Internet nog steeds in Amerikaanse (militaire) handen lag.

Dit soort verwijzingen had in het bovengenoemde artikel genoemd moeten worden door de schrijver.

En natuurlijk houd het een keertje op,Ik heb zelf ook wel eens uitgerekend hoeveel ip adressen je kunt bouwen het huidige schema. Echter zou er ook een heleboel omgenummerd kunnen worden door te gaan NATTEN met IP adressen binnen bijv een land (i.p.v een bedrijf)

Voorbeeld: (out of the box thinking)
Ieder land een X tal kleine reeks openbare Internet - IP adressen. Dan krijgt ieder land een INTRA(inter)net stukje en kun je vanaf de internationale Internet Access-Points gaan NATTEN. Hoe bedoel je IP schaarste?
Het is ook maar net wat je zelf wilt geloven en aannemen ;-)

Echter.. deze oplossing..is iets wat "NWO/Big Brother" (CIA, Nsa, usaf, us army, us navy) niet willen, omdat ze ALLE internet resources APART willen kunnen traceren, vanaf HUN EIGEN CENTRUM in het internet :-) En met dat NATTEN vanaf een landelijke internet accespoint kunnen ze geen ip-geolokation meer doen, en moeten ze vertrouwen op de medewerking van aangesloten landen. Nu hoeft dan (nog) niet.

@Ronald: Ik moet je helaas teleurstellen. De uitgifte van IP adressen ligt niet in Amerikaanse handen. Ik zal kort proberen te schetsen hoe het wel gaat:

IP adressen kunnen aangevraagd worden bij een zogenaamde Regional Internet Registry (RIR). Voor Europa, het Midden Oosten en de landen van de voormalige Sovjet Unie is dat RIPE NCC, gevestigd in Amsterdam. Er zijn nog vier andere RIRs: ARIN (Noord Amerika), LACNIC (Latijns Amerika), AfriNIC (Afrika) en APNIC (Asian-Pacific).

Het beleid van een RIR wordt bepaald door alle betrokkenen in de betreffende regio. Dit gaat op basis van consensus met behulp van mailing lists waarop iedereen kan deelnemen. Iedereen die kan e-mailen kan dus meepraten over het beleid, en de archieven van de mailing list zijn openbaar (http://www.ripe.net/ripe/maillists/archives/address-policy-wg/index.html).

De wereldwijde voorraad IP adressen wordt inderdaad in Amerika bijgehouden door ICANN. ICANN heeft echter duidelijke afspraken met de 5 RIRs, en bepaalt niet het uitgiftebeleid.

Degenen die trouwens van NAT af willen zijn de Internet providers en grote organisaties zelf, omdat het de inrichting van netwerken een stuk complexer maakt. Onder andere een VPN opzetten tussen twee organisaties die beide NAT gebruiken met dezelfde interne IP adressen kan erg lastig zijn.

Een ander, belangrijk, verschil tussen IP adressen en olie, is dat in tegenstelling tot olie de IP adressen niet weg zijn, alleen zijn er (mogelijk) geen IP adressen meer om uit te delen.

Overigens heb ik ditzelfde verhaal (met dezelfde time frame) ook tien jaar geleden al gehoord. (Wat overigens wat mij betreft niet automatisch betekent dat Sander geen gelijk heeft). Hetzelfde geldt over het op raken van de olie. Blijkbaar kunnen we steeds langer voort met de resterende voorraad.

@Stefan: Voor je heldere uitleg. Ik heb zelf ook nog een aantal relevante links m.b.t. IPv6 gevonden
IPV6 topology backbone:
http://ipv6.nlsde.buaa.edu.cn/

Internet maps:
http://www.opte.org/maps/
http://www.nthelp.com/maps.htm

@Hans:
"Blijkbaar kunnen we steeds langer voort met de resterende voorraad." Volgens mij ook. Das net zo'n scenario als met huidige koperleiding-netwerk van telecom-panies, en data transport snelheiden.

"Als de nood het hoogste is, komt de uitvinding nabij"

@Ronald: De eerste is inderdaad interessant. De twee Internet Maps links verwijzen naar maps die al jaren oud zijn. Het internet is in 2009 al bijna 1,5 keer zo groot als in 2005, dus die maps zeggen tegenwoordig weinig meer.

Ik merk dat veel mensen nog niet eens op de hoogte zijn van het bestaan van IPv6 in de praktijk of het allemaal heel moeilijk vinden. Lange hexadecimale cijfers die niet te onthouden zijn. Daarnaast zijn de voordelen van het gebruik van IPv6 onvoldoende bij de grote mensenmassa bekend.

Als je kijkt naar de migratiescenario's met dual stack, IPv6 tunneling over IPv4, Toledo, ISAPA etc, is het allemaal nog niet echt overzichtelijk. Wat niet helpt om te migreren is dat veel applicaties IPv6 nog niet ondersteunen. Netwerk en Beveiligings apparatuur zijn er zo ongeveer wel klaar voor, maar zien nog onvoldoende rendement door de beperkte vraag vanuit de markt. Het is inmiddels een standaard vraag in een RFP (ondersteuning van IPv6), maar weinig organisaties of instellingen maken er daadwerkelijk gebruik van, op Surfnet, de universiteiten en de ISP's daargelaten.

Er moeten meer praktische invullingen komen van het gebruik van IPv6, met een heldere business case waar bijvoorbeeld de nadruk wordt gelegd op de verbeterde security, de handige mobility aspecten en uitgewerkte migraties van klanten, niet slechts vanuit een technisch oogpunt. Over niet al te lange tijd, (zie de link van de counters)dan zal men eraan moeten geloven of men het wil of niet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-23T00:22:00.000Z Sander Steffann
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.