Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

ICT-infrastructuren te complex

Computable Expert

drs. Frank van Valkenburg
Systeem/netwerkarchitect. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur en ICT-branche.

Bedrijven en instellingen ondernemen grote, kleine, complexe en minder complexe ict-projecten om (een deel van) hun bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Bij de uitvoering van dergelijke projecten wordt traditioneel vaak een sequentieel pad afgelegd dat loopt van business requirements naar applicatieontwikkeling (of selectie) naar infrastructuur (hosting) tot aan exploitatie. Tijdens de start van zo’n project wordt dan nauwelijks rekening gehouden met de bestaande infrastructuur en met exploitatiestandaards hetgeen kan leiden tot vertragingen of zelfs het mislukken van projecten. Een veelgehanteerde misvatting daarbij is dat de bedrijfsinfrastructuur net zo simpel is als de pc thuis. Vrijwel altijd leidt een dergelijke aanpak tot te hoge exploitatiekosten.

De ict-infrastructuur van organisaties is zelden zo simpel als deze zou kunnen zijn. Enkele oorzaken hiervoor zijn:

- componenten uit het verleden die nog altijd in gebruik zijn;
- gebrek aan standaardisatie;
- onderlinge afhankelijkheid van componenten;
- het niet afstemmen van applicaties op de infrastructuur.

Momenteel wordt binnen veel organisaties virtualisatie en cloud-technologie geïntroduceerd. Voor veruit de meeste organisaties zal deze nieuwe, veelbelovende technologie echter een plek krijgen naast bestaande technologieën. In de praktijk leidt dit tot hybride ict-infrastructuren waarin zowel centrale serveroplossingen, decentrale oplossingen, outsourcing en nu dan ook virtualisatie en clouds zullen voorkomen.

Een dergelijke infrastructuur is per definitie complex en inefficiënt. De mapping van bedrijfsapplicaties (en -processen) op een dergelijke infrastructuur is niet altijd duidelijk waardoor instabiliteit, onbeschikbaarheid en performance-problemen op de loer liggen.

Een veel gemaakte fout die een ict-infrastructuur nog complexer maakt, is het oplossen van onvolkomenheden in applicaties met (extra) infrastructuur. Ook tight couplings (point-to-point) tussen heterogene componenten leiden tot meer complexiteit en uiteindelijk tot een moeilijk beheerbaar ict-landschap. De effort die exploitatieafdelingen moeten leveren om dergelijke infrastructuren in de lucht te houden is al enorm, laat staan de effort die nodig is om op nog enigszins voorspelbare manier aan change management te doen.

Het is echter wel degelijk mogelijk om de ict-infrastructuur simpel te maken en te houden. Het vergt echter inspanning en een (eenmalige) investering om zover te komen en het vergt daarnaast discipline om dit zo te houden. Uiteindelijk zal dit leiden tot significant lagere exploitatiekosten en paradoxaal genoeg ook tot grotere flexibiliteit doordat wijzigingen weer voorspelbaar worden.

Een belangrijk uitgangspunt is het selecteren van een uitgebalanceerde set van applicatieve en infrastructurele standaards welke nauw op elkaar zijn afgestemd. Uiteraard zullen bestaande bedrijfsapplicaties zoveel mogelijk binnen deze standaards moeten passen. Uiteindelijk is het zaak zoveel mogelijk van de applicaties op standaard infrastructuur te kunnen hosten. Het volledig migreren en afbouwen van oude applicaties (of applicaties die niet binnen de standaards passen) en bijbehorende infrastructuur is een absolute must. Vooral deze fase wordt in grote organisaties vaak niet goed uitgevoerd, oude systemen worden zelden volledig afgebouwd.

Vervolgens is het belangrijk aan de standaards vast te houden. Uitzonderingen zullen altijd bestaan, zolang het duidelijk is dat ze leiden tot complexiteit en duurder zijn. Dit komt onder andere door gebrek aan kennis in de organisatie, lagere kortingen en mogelijk noodzakelijke inhuur van externe specialisten.

Eén van de belangrijkste voorwaarden om de infrastructuur simpel te houden is het continu blijven afstemmen van applicaties, infrastructuur en exploitatie op elkaar en op de business requirements. Succesvolle ict-oplossingen zijn nagenoeg altijd nauw op elkaar afgestemde composities van al deze elementen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De kern zit hem in de laatste 2 zinnen, en in het bijzonder het woord AFSTEMMEN

Te vaak heb ik al meegemaakt dat de applicatie afdeling naar de infrastructuur afdeling wees of andersom.

2 leuke voorbeelden:
- Een nieuwe applicatie om hardware bij klanten te monitoren. In een testomgeving lokaal werkte het perfect, maar om in de praktijk in de hele netwerk-infrastructuur de goede poorten open te krijgen in de firewalls kostte bijna net zoveel tijd als het maken van de applicatie
- Er wordt een nieuwe applicatie opgeleverd die een weergave doet in een matrix-structuur. In Nederland hadden we een redelijke performance, in Engeland klaagde men steen en been over de trage schermopbouw. Als eerste werd gewezen naar de netwerkgroep. Daar kon niets bijzonders gevonden worden. Een nauwkeurige analyse van het netwerkverkeer bracht uiteindelijk de oorzaak aan het licht: de applicatie was dusdanig geprogrameerd dat er na iedere "cel" van de matrix een ack werd gevraagd om te verifieren of de data goed overgekomen was. Met een paar honderd cellen op het scherm leverde dat in het totaal een aardige delay op. Vanuit de netwerkgroep was hier weinig aan te doen, er blijft immers altijd een bepaalde fysieke afstand te overbruggen om van Nederland in Engeland te komen.


In beide gevallen was de infrastructuur niet eens zo complex, maar de testomgeving stond te ver van de werkelijke omgeving af

Gelukkig is er nu ook software beschikbaar om complexe testomgevingen te beheersen en beheren: 'Enlight' van leverancier Evolven (www.evolven.com). Dit product brengt automatisch de gehele testomgeving (software, OS, Appl.Server, enz.) in kaart (baseline). Vervolgens toont een dynamisch dashboard direct wanneer er belangrijke verschillen optreden t.o.v. die baseline. Met Enlight kunnen eenvoudig verschillende test-systemen (of onderdelen daarvan) worden vergeleken, bijvoorbeeld ter controle of de staging-omgeving gelijk is aan de acceptatietest omgeving.
IT-managers, verantwoordelijk voor niet-productie omgevingen, krijgen nu eindelijk zichtbaarheid in, en controle over de steeds complexer wordende omgevingen. Naast substanti�le besparingen wordt ook de effici�ntie verhoogd, het risico van productie-uitval geminimaliseerd, de kwaliteit verbeterd en de time-to-market versneld.
EVOLVEN Enlight TM: Dekt de gehele levenscyclus van niet-productie omgevingen; Ondersteunt zowel de virtuele en fysieke omgevingen; Beheert nauwkeurig en gedetailleerd de blauwdruk van die omgevingen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-25T09:36:00.000Z Frank van Valkenburg
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.