Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

WAN-optimalisatie is slimme investering

Oplossingen helpen kloof tussen butgetten en doelstellingen dichten

De huidige economische situatie biedt organisaties een uitdaging omdat ze te maken hebben met verlaagde budgetten, maar tegelijkertijd de productiviteit moeten verhogen met behulp van ict. Wide area network (wan)-optimalisatie-oplossingen helpen cio’s de kloof tussen budgetten en bedrijfsdoelstellingen te dichten en het optimale te halen uit hun huidige applicaties, netwerken en data storage.

Organisaties staan voor de uitdaging om kostenbesparingen door te voeren zonder dat deze de dagelijkse activiteiten negatief beïnvloeden en de groei op lange termijn belemmeren. Om ervoor te zorgen dat medewerkers efficiënter kunnen werken, is het cruciaal dat de ict-infrastructuur up-to-date blijft. Het is belangrijk dat besparingen toekomstige groei niet belemmeren.

Kostenbesparing

Er is al veel geschreven over hoe wan-optimalisatie helpt de productiviteit en samenwerking organisatiebreed te verbeteren. Echter, kostenbesparing alleen is al reden genoeg om wan-optimalisatie in te zetten. Deze besparingen kunnen gerealiseerd worden zonder de operationele taken negatief te beïnvloeden. Het is zelfs zo dat wan-optimalisatie het mogelijk maakt voor bedrijven om efficiënter te werken terwijl kosten worden bespaard.

Organisaties die vanuit verschillende locaties werken en afhankelijk zijn van een wan om samen te werken, hebben veelal te maken met de volgende obstakels: Slechte performance van data en applicaties op grote afstand Onvoldoende, dure en overbelaste bandbreedte van het netwerk naar remote sites; Trage back-up en replicatie van data over een grote afstand; Toenemende eisen van mobiele gebruikers

Het gebruik van wan-optimalisatie-oplossingen helpt organisaties de applicatieperformance over het netwerk met vijftig tot honderd keer te verbeteren. Tegelijkertijd wordt het gebruik van brandbreedte gereduceerd van 65 tot 95 procent. Deze resultaten geven bedrijven de mogelijkheid om optimaal gebruik te maken van hun bestaande netwerk, infrastructuur en applicaties.

Hoe werkt het?

Doordat wan-optimalisatie de applicatieperformance via wan's significant verbetert, kunnen organisaties aanzienlijke kostenbesparingen behalen en productiviteit verhogen.
Wan-optimalisatie-oplossingen zorgen voor kostenbesparing op verschillende manieren:
1. Kostenreductie brandbreedte
2. Consolideren van de infrastructuur binnen het datacenter
3. Vereenvoudigen van infrastructuur tussen remote sites
4. Optimaliseren van disaster recovery

Kostenreductie brandbreedte

\Door wan-optimalisatie in te zetten is het voor organisaties niet meer nodig extra bandbreedte aan te kopen. Dit kan aanzienlijke besparingen tot gevolg hebben, aangezien veel organisaties de kosten na enkele maanden alweer hebben terugverdiend. Bovendien bieden de oplossingen verdere voordelen voor organisaties, zoals het optimaliseren van verbindingen tussen mobiele werkers en het reduceren van de hoeveelheid bandbreedte die zij verbruiken.

Uit recent onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid mobiele gebruikers toe zal nemen. Virtuele medewerkers zouden namelijk 60 procent goedkoper zijn dan personeel op het hoofdkantoor. Voor organisaties die gebruikmaken van een wan, is het vergroten van mobiliteit van medewerkers echter een enorme uitdaging.

Remote consolidatie

Door wan-optimalisatie in te zetten kan een groot deel van de ict-infrastructuur - zoals fileservers, mailservers, sms, Sharepoint en tape-opnamesystemen - worden verwijderd. Dit heeft weinig tot geen impact op de productiviteit van de organisatie.

Voorheen plaatsten organisaties vaak servers op de remote sites om op die manier zeker te zijn van een stabiele applicatieperformance. Dit brengt natuurlijk wel de nodige kosten met zich mee en bovendien worden veel van deze geplaatste servers niet optimaal benut. Zo zijn Exchange Servers geschikt voor enkele duizenden gebruikers, wat het implementeren van een server voor slechts tientallen gebruikers erg kostbaar maakt. Ook data- en webservers kunnen bijvoorbeeld veel efficiënter worden ingezet. Bovendien moet er personeel beschikbaar zijn om deze afzonderlijke servers te beheren, ondersteunen, repareren en patchen.

Het centraliseren van servers in een datacenter bespaart daarentegen juist kosten. Dit heeft verschillende redenen:
• Minder aanschaf servers en dus lagere kosten voor patches en upgrades.
• Minder aanschaf software, onderhoud en upgrades.
• Lagere elektriciteitsrekening.
• Elimineren van media-storage en -beheer op afstand, voor organisaties die ‘tape back-up' consolideren.
• Verbeterde productiviteit van ict-personeel, doordat ze minder reizen naar remote locaties om onderhoud te doen.

Branch Office

Wan-optimalisatie versterkt ook initiatieven op het gebied van serverconsolidatie die van invloed zijn op virtualisatietechnologieën. Servervirtualisatie maakt het mogelijk de inzet van ict-middelen te maximaliseren en voorkomt verspreiding van servers. Zo blijft de hoeveelheid aan hardware in datacenters minimaal, wat helpt kosten te besparen. Echter, veel applicaties die prima werken op een lan functioneren slecht op een wan. Dit is eenvoudig op te lossen door de juiste wan-optimalisatie-oplossingen in te zetten. Hierdoor kunnen organisaties hun servers virtualiseren en de hoeveelheid fysieke servers op de remote sites aanzienlijk verminderen. Dit zonder dat de performance voor eindgebruikers minder wordt.

Omdat er minder servers nodig zijn om de diensten bij verschillende kantoren te leveren, leidt dit - zeker bij grotere organisaties - tot aanzienlijke besparingen. Alleen al bij het beheren van IP-adressen kan flink worden bezuinigd. De besparingen op aanschaf en onderhoud kunnen variëren van 100.000 euro tot soms wel een miljoen euro, afhankelijk van de grootte van de organisatie en het netwerk.

Disaster recovery

Door de performance van disaster recovery te verbeteren, helpt wan-optimalisatie organisaties geld besparen en frequenter en op betrouwbaardere wijze databack-ups maken. Disaster recovery (DR) wordt steeds belangrijker voor organisaties en het merendeel heeft intussen maatregelen genomen op dit gebied. Onderzoek heeft aangetoond dat 57 procent van de organisaties gebruikmaakt van DR bij hun ict-infrastructuur. Wan-optimalisatie kan de kosten voor DR-activiteiten sterk terugdringen, aangezien het de bandbreedtecapaciteit van het netwerk aanzienlijk vergroot. Organisaties hoeven hierdoor geen geld te steken in extra bandbreedte naar de DR-locatie. Bovendien hebben veel bedrijven hun tape back-up van de remote sites niet meer nodig. Doordat de snelheid van dataverplaatsing enorm is verbeterd, kunnen nu namelijk back-ups worden gemaakt via het wan.

Ook zorgt wan-optimalisatie voor betrouwbaardere back-ups en replicaties. Vaak kost het organisaties uren om een volledige back-up- of replicacyclus af te ronden. Dit vergt niet alleen netwerkcapaciteit, ook worden organisaties blootgesteld aan significante risico's. Als zich een fout voordoet in het datacenter voordat een back-up volledig is, bestaat de kans dat een bedrijf belangrijke data verliest. Dit kan weer leiden tot grote financiële verliezen en problemen bij het voldoen aan bepaalde regelgeving omtrent beveiliging en storage.

Conclusie

Wan-optimalisatie is een goede investering voor iedere organisatie, zelfs in de huidige economische situatie. Het zorgt namelijk voor een kostenbesparing die zo groot is dat de investering vaak al na enkele maanden terugverdiend is. Bovendien zorgt het voor aanzienlijke verbeteringen in de productiviteit van medewerkers. Ze kunnen namelijk veel sneller werken via het netwerk. Waar het openen van bestanden soms uren kostte, is met wan-optimalisatie de klus meestal in enkele seconden geklaard. Dit helpt medewerkers over de hele wereld om samen te werken alsof ze naast elkaar zitten.

Carel Bak, regional director Riverbed Technology

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er zal toch altijd per situatie een business case gemaakt moeten worden of WAN optimalisatie vs. een bandbreedte upgrade lonend is. Maar ik geef toe dat deze case met name in Azi? (hoge kosten bandbreedte) positief te maken is.
Houdt er in de case rekening mee dat de terugverdientijd niet te lang mag zijn omdat WAN optimalisatie ook vanuit andere hoeken begint op te komen:
- Nieuwe OS-en met betere IP stack, en slimme cache technieken om herhalingen in datatransport te verminderen.
- Applicaties krijgen meer een webfrontend waardoor de vraag naar bandbreedte kan afnemen.

Nog een opmerking: ik vermoed dat door toenemend gebruik van realtime voice en video op het netwerk de groei van bandbreedte toch zal doorgaan. Helaas kan WAN optimalisatie weinig doen voor dit type verkeer. Overigens wel voor vooraf opgenomen videoboodschappen.

Laatste tip: pilot eerst met WAN optimalisatie producten wat de winst is voor de specifieke situatie van uw WAN. Niet alle verkeer heeft baat bij WAN optimalisatie, of de situatie verslechterd zelfs! Verder kan het zijn dat een feitelijk ander infrastructuur probleem aan het licht komt dat eerst opgelost moet worden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-07T11:15:00.000Z Carel Bak
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.