Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Besparen? Hardware upgraden!

Sparen en besparen, Nederlanders zijn er dol op. In mening huishouden worden de wekelijkse folders doorgespit op zoek naar producten die de beste prijs/kwaliteit-verhouding bieden. Ook in het bedrijfsleven dringt deze prijsbewustheid door.

Als het om investeringen in hun ict-infrastructuur gaat, kiezen bedrijven niet automatisch meer voor een volledige vervanging van hun hardware. Ze opteren eerder voor het verbeteren van de prestaties en het verhogen van de levensduur van hun systemen door een upgrade van het hardwaregeheugen. Een flinke stijging in de Benelux in de verkoop van servergeheugen (9 procent), geheugen voor notebooks (17 procent) en systeemspecifiek desktopgeheugen (53 procent) zijn hiervoor het bewijs.

Maar om de roi en tco optimaal te laten zijn, is het wel essentieel enkele dingen in ogenschouw te nemen. Zo is het vaak het meest kosteneffectief, hoe paradoxaal ook, om de hoogst mogelijke geheugensnelheid te installeren. Dit is een goedkope oplossing om de maximale geheugenconfiguratie van een systeem te bereiken. Daarnaast zorgt het voor een betere schaalbaarheid bij systemen met beperkte uitbreidingsmogelijkheden. Dit zorgt er ook voor dat er minder afval overblijft wanneer het systeem uiteindelijk toch vervangen wordt. En niet geheel onbelangrijk: minder geïnstalleerde modules met een hoge capaciteit dragen bij aan een lager energiegebruik. Zo kan een geheugen van 4 GB ten opzichte van een 2 GB-geheugen tot 16,3 procent aan stroomverbruik reduceren. Het mes snijdt dus aan twee kanten: de tco verbetert en ook het milieu wordt een handje geholpen.

Neem als ict-manager dus ook eens de tijd om je met een kop koffie in de hand te oriënteren op producten die de beste prijs/rendement-verhouding hebben. Het loont om ook in de baas zijn tijd die besparende Nederlander te zijn.

Erik Vink, business development manager, Kingston Technology

Eerder verschenen op Channelweb.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Besparen?
1. Gooi microsoft als "standaard operating system" de deur uit en vervang het door linux + windows emulatie. Dat scheelt je al rap een hoop licentiekosten. Je kunt je eigen operating system helemaal naar eigen hand zetten waardoor je langer met je BESTAANDE hardware uit de voeten kunt.

2. Bekijk of je de "close source software" kan (laten) vervangen door open source software. Dan heb je zelf (weer) alles in de hand en kun je zelf alles (laten) aanpassen naar eigen maatstaven en niet gebonden zijn aan de mogelijkheden van een leverancier / pakket.

3. Investeer (weer eens) in opleiding van je eigen personeel en een goed hrm beleid. Daarvan kun je nog jaren lang plezier hebben en het geeft een zeer hoog ROI :-) Tevreden mensen zijn produktiever dan weg werp werknemers die er alleen maar zouden kunnen zitten voor het geld.

Ik begrijp niet hoe het installeren van "de hoogst mogelijke geheugensnelheid" het meest kosteneffectief kan zijn. Ik neem aan dat bedoeld wordt "de hoogst mogelijke geheugencapaciteit". Slechte vertaling misschien?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-19T10:52:00.000Z Erik Vink
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.