Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

IPv6 voor/door automatiseerders

Computable Expert

ir. Sander Steffann
Senior Internet Engineer, SJM Steffann. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

We schrijven steeds vaker over IPv6. Daarbij informeren we bedrijven over de komende veranderingen, de noodzaak daarvan en de bijbehorende consequenties. We vergeten daarbij echter een belangrijke groep bedrijven. In kleine en middelgrote bedrijven is het vaak niet de manager die bepaalt hoe het netwerk ingericht wordt, maar de automatiseerder.

De rol van de automatiseerder gaat groot worden bij de overgang van IPv4 naar IPv6. Ze informeren hun klanten over de mogelijkheden en onmogelijkheden, ze bepalen welke apparatuur er gekocht wordt en hoe het netwerk wordt ingericht. Het opnemen van IPv6 hierbij is een verantwoordelijkheid van de automatiseerder.

 

Binnen twee jaar is de wereldwijde voorraad IPv4-adressen op en zullen de mogelijkheden met IPv4 snel minder worden. Providers zetten NAT in wat het opzetten van VPN-verbindingen moeilijker maakt. Er zal geen adres meer zijn om een extra server in het datacenter met IPv4 te bereiken en zo zullen er nog meer dingen zijn die dan opeens niet meer kunnen met IPv4. De automatiseerder moet daar rekening mee houden.

 

Er is een groot risico dat er nu apparatuur aangeschaft wordt die over twee jaar weggegooid moet worden omdat het geen IPv6 ondersteunt. Omdat er niet expliciet naar IPv6-ondersteuning gevraagd wordt heeft veel apparatuur dat ook (nog) niet. Als het gaat om een dsl-modem van honder euro zal dat niet zo'n ramp zijn, maar een firewall van 2500 euro doet al meer pijn. Ook hier kan de automatiseerder zorgen voor investering in de juiste apparatuur.

 

Het inrichten van het netwerk met IPv6 heeft de minste haast. Het is veel belangrijker dat het goed gebeurt dan dat het morgen gedaan is. Nu is het moment om te controleren of alles goed blijft werken met IPv6. Welke software kan wel overweg met IPv6 en welke software zal vervangen moeten worden omdat deze dat niet kan? Misschien hoeft bepaalde software niet met de buitenwereld te communiceren en kan dat deel van het netwerk beter op IPv4 blijven draaien. Inventariseer nu wat de impact is als we over twee niet meer verder kunnen zoals we de laatste vijftien jaar gewend zijn. Ook dit is een taak voor de automatiseerder.

 

Ik hoop dat bedrijven inzien welke belangrijke rol hun automatiseerder kan spelen. Automatiseerders hebben de kans om hun klanten over IPv6 te adviseren en lopen daarnaast het risico dat hun klanten weglopen als blijkt dat ze dat niet kunnen.

Automatiseerders die nu al IPv6 ondersteunen maken daarnaast kans op een prijs van 10.000 euro bij de IPv6 Awards van de Nederlandse IPv6 task-force. En ja: je mag jezelf nomineren!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nou, zeg dan maar wat ik doen moet... Dit soort verhalen hoor ik al een jaar of twee, maar ik weet nog steeds niet hoe ik ons lokale netwerk migreer naar IPv6.
Wat mij betreft mag de award ongezien naar de eerste die een simpel stappenplan publiceert: "Uw netwerk in 10 eenvoudige stappen naar IPv6"
Is het er al? Reageert u dan s.v.p.! Ik zit er om te springen...

Een stappenplan is lastig, omdat vooral het controleren of alle applicaties goed op IPv6 reageren lastig is. Als je alleen 'standaard' office applicaties gebruikt kun je als volgt IPv6 inzetten:

a) Koop een router die IPv6 tunnels ondersteunt, zoals een AVM WLAN 7270 (onder de 200 euro)
b) Zet een tunnel op met SixXS (www.sixxs.net)
c) Klaar

Of nog beter: vraag een IPv6 verbinding aan bij bijvoorbeeld XS4All in plaats van een SixXS tunnel.

Als je lokale netwerk wat complexer is kun je een professionele firewall aanschaffen zoals een Juniper SSG-5. Die werken ook prima met IPv6.

Valt dus best mee :)

@Sander Steffann, 14-09-2009 18:08

Kijk Sander, DAT zijn berichten! Thanx!
Wij hebben hier een Juniper SSG-5-SB, dus dat lijkt er wel op. Da's alvast een eerste stap in de goede richting.
Ik heb hier acht fysieke servers staan met vaste IP-adressen. MS-servers varierend van 2000 tot 2008. Allemaal HP-proliant-machines ML370 of vergelijkbaar. Zijn er zo op voorhand al voetangels en klemmen waar ik rekening mee moet houden?

Een SSG-5-SB heb ik hier ook staan, dus ik weet zeker dat dat gaat werken. De server hardware mag niet uitmaken. Het OS natuurlijk wel.

MS Server 2000 ondersteunt voor zo ver ik weet geen IPv6. Server 2003 en 2008 wel, maar ik geloof dat je het in 2003 nog expliciet aan moet zetten. Server 2008 heeft standaard IPv6 aan staan.

Configuratieinstellingen voor de SSG5 kun je (onder ander) hier vinden: http://www.sixxs.net/forum/?msg=setup-1076056

Sander, zou je mij even willen mailen op automatisering apenstaartje VDGC punt ennel? Ik heb nog wat vragen waar ik dit forum niet verder mee wil vermoeien.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-09-12T15:26:00.000Z Sander Steffann


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.