Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

ICT-manager leert van autohandelaar

Het lijkt een hele platte vergelijking, maar een nieuwe ontwikkeling maakt deze vraag zeer relevant. Op dit moment komen er steeds meer LTO-, DLT- en 9x40-tapes in omloop die niet zo nieuw zijn als de glimmende en perfect nagemaakte merkverpakking doet geloven. Met andere woorden, de kilometerstand is teruggedraaid, ze zijn ‘omgekat’ en hebben er dus al een heel leven op zitten.

Dit fenomeen vindt zijn oorsprong in het aanbieden van oude tapes ter vernietiging. Ook wordt het gevoed door het verkopen van gebruikte tapes voor hergebruik. Ict-budgetten staan onder druk en hier wordt op ingespeeld door sluwe handelaren met scherpe aanbiedingen. ‘Merktapes' die voor een euro minder verkocht worden, vinden dan ook gretig aftrek. Helaas is dit te mooi om waar te zijn.

De risico's van dit ‘omkatten' zijn zowel voor de koper van de ‘nieuwe' tape als voor de brave recycler van de oude. De ict-manager die zijn gebruikte tapes aanbiedt ter vernietiging, doet er verstandig aan om na te gaan wat er met zijn oude tapes gebeurt. Zelfs op gewiste tapes zijn gevoelige gegevens over een onderneming, haar klanten of partners eenvoudig terug te halen. Met alle gevolgen van dien.

We kochten een aantal 'Recertified LTO Ultrium 1 Tapes' via het officiële kanaal en namen ze onder de loep. De resultaten waren ronduit schokkend, want we vonden een aanzienlijke hoeveelheid data op drie van de vier cartridges. Waaronder delen van een sql-database die ons via het web leidde naar een database met dna-gegevens. 

Ook de koper van de schijnbaar nieuwe tapes loopt aanzienlijke risico's. Sarbanes-Oxley vraagt bedrijven om hun waardevolle data tien jaar te bewaren. Tapes zijn doorgaans een betrouwbaar en goedkoop opslagmiddel, maar als je niet weet hoeveel kilometers een cartridge ‘al op de klok heeft', dan is er een groot risico dat kostbare back-up alsnog verloren gaat. Laat je daarom geen tweedehansje voor de prijs van een nieuwe aansmeren.

Anna Lidén
Product manager magnetic and commercial storage
Imation Europe

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-09T13:49:00.000Z Anna Lidén