Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

HP en Microsoft: het antwoord op Acadia?

Computable Expert

Willem Oorschot
Consultant/adviseur. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Digital Workplace.

HP en Microsoft kondigden onlangs een vergaande samenwerking aan om producten en diensten aan de enterprise-klanten en het mkb aan te bieden. Dit vergt een investering van 250 miljoen dollar. De cloud, virtualisatie, van Microsoft, en de beheertools van HP lijken centraal te staan. De komende vijf jaar zal er een nieuwe verschuiving gaan plaatsvinden in de ict-industrie. Eindgebruikers zullen in plaats van blokkendozen kiezen voor een applicatie en waar die zich bevindt, daar gaat hij of zij zich geen zorgen meer over maken. Google, IBM, Oracle, Acadia (Cisco en EMC met VMware) maken zich op voor de strijd in de volgende arena. De volgende arena wordt al bezet door nieuwe spelers zoals Eyeos.com. De arena is de cloud en de toepassing voor de eindgebruiker wordt door de genoemde bedrijven het strijdtoneel.

Als je een applicatie hebt geselecteerd om je business te ondersteunen, dan heb je een deel van de oplossing. Het beschikbaar stellen van de applicatie is dan de volgende stap. Servers, netwerken, opslagsystemen, besturingssystemen, databases en middleware moeten dan door de ict-afdeling onder of naast de appliactie worden ingericht om deze vervolgens op de werkplek van de gebruikers te presenteren.

In de meeste bedrijven heeft dit een gemiddelde doorlooptijd van negentig dagen, het kan dus korter, maar in veel bedrijven zal het langer duren voordat een applicatie productief is. Dat moet anders en er komt steeds meer technologie beschikbaar om applicaties automatisch beschikbaar te stellen. In technologietermen heet dit applicatie provisioning. De ict-afdeling dient dan te beschikken over infrastructuur provisoning en de doorlooptijd van het het beschikbaar stellen van een applicatie kan worden teruggebracht tot enkele weken of zelfs dagen.

Acadia is als samenwerking erop gericht om applicaties binnen datacenters of een cloud snel en effectief beschikbaar te krijgen. Cisco levert het netwerk en de servers, EMC de opslagsystemen, VMware de virtualisatiesoftware en alle drie leveren ze samen met externe partners als BMC-beheersoftware die snelle provisoning en het beheer automatiseren.

HP was de belangrijkste partner van Cisco als het gaat om het leveren van servers en opslagsystemen, maar door de introductie van unified computing is de samenwerking bekoeld. In de Verenigde Statenis er een prijzenslag aan de gang op het gebied van netwerken; HP Procurve versus Cisco. De slag om de server moet nog worden gestreden.

Microsoft wordt door cloudapplicaties van Google, Eyeos en vele anderen bedreigd op eigen terrein. In plaats van applicaties op een pc te installeren worden er steeds meer netbooks gebruikt en ook zal de nieuwe generatie tablets (of slates) een deel van de functionaliteit van de pc naar de cloud verplaatsen. De applicatie draait in de cloud en met een browser kan je de pc-functionaliteit op je netbook, tablet of smartphone gepresenteerd krijgen.

HP en Microsoft moeten wel samen gaan werken om de verschuiving te kunnen volgen. Frappant detail is dat ze kiezen voor de ict-afdeling van de klanten, net als Acadia en niet op de eindgebruikers. Google richt zich met zijn producten en Android O/S op de eindgebruikers. Microsoft richt zich van oudsher op de eindgebruiker en de laatste jaren ook steeds meer op de ict-afdelingen. De samenwerking kan dus een groter effect hebben dan Acadia, maar dan moet Microsoft wel keuzes gaan maken. Azure is het platform in de cloud waar applicaties op beschikbaar worden gesteld, tot nu toe is het allemaal erg beperkt. Azure-applicaties kunnen de bestaande omzet van Microsoft aantasten en daar heeft Google geen last van.

Wis ook Apple niet uit. Met de iPhone is een nieuw platform voor applicaties geïntroduceerd. Aan de hand van de geruchten valt op te maken dat iWorks in de cloud van Apple (MobileMe) komt te draaien en met de tablet of slate en de iPhone, maar ook de iMacs en Macbooks kunnen de applicaties worden gepresenteerd.

Laat de spelen om de ingrediënten van de cloud beginnen!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-01-17T17:01:00.000Z Willem Oorschot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.