Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SSD goedkoop mits kostprijs goed berekend

Dit artikel delen:

Computable Expert

Ties Beekhuis
Cto Benelux, Google. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

De prijzen van solid state device (SSD) technologie is behoorlijk gezakt. Dat is het positieve nieuws. Aan de andere kant worden de kosten voor SSD vaak onterecht op basis van prijs per gigabyte(GB) in kaart gebracht, waardoor SSD duurder lijkt dan het is. Een investeringsafweging voor SSD op basis van I/O per seconde levert een betere weergave op van de return on investment (roi). Met die berekening is SSD zelfs beduidend goedkoper dan een investering in harddisks. Volgens berekeningen van de Storage Networking Industry Association uit 2008 kost een harddiskdrive in dat geval twee Amerikaanse dollars, terwijl Flash SSD en DRAM SSD respectievelijk slechts 84 dollarcent en 20 dollarcent kosten.

Waarom ik een pleidooi houd voor het gebruik van SSD? Tot voor kort werd harddiskloze storage met name gebruikt voor apparaten zoals telefoons en mp3-spelers. Inmiddels is SSD ook zeer interessant om te gebruiken voor bedrijfsapplicaties, zeker wanneer de snelheid van een applicatie van belang is en er op die manier businessvoordelen te behalen zijn. Terwijl een harddisk blijft steken op een I/O-niveau van 200, levert Flash SSD een I/O van respectievelijk 20.000 (write) en 100.000 (read). DRAM SSD gaat nog een stapje verder met een I/O van 400.000 (bron: Storage Networking Industry Association). Dat zijn serieuze getallen als het gaat om snelheidswinst in de storage-omgeving.

Flash SSD is veel energiezuiniger dan DRAM SSD. Flash is ook veel goedkoper, gemeten dan in prijs per GB. Aan de andere kant levert DRAM betere prestaties en is de betrouwbaarheid hoger. Nadeel aan Flash is dat er fouten op de chip kunnen ontstaan, die overigens met andere storagetechnieken verholpen kunnen worden.

De kenmerken van DRAM maken deze SSD-variant geschikt voor bijvoorbeeld het inrichten van missiekritische datawarehousing. Ook voor webtransactiedatabases en andere latency-gevoelige applicaties is de betrouwbaarheid van DRAM uitermate geschikt. Flash SSD is toegankelijker, met een lagere directe kostprijs. Ook kan het lagere energieverbruik een afweging zijn om voor flash te kiezen. Flash zul je straks met name terugzien in een storage array, waarin de voordelen van flash worden benut en de nadelen worden opgeheven door het te combineren met bijvoorbeeld caching, RAID en/of SATA.

Wellicht dat laptops gaan zorgen voor de killerapplicatie en een verdere prijsdoorbraak van SSD naar beneden. Met SSD kan een laptop het OS sneller opstarten en een lager energieverbruik realiseren. In ieder geval is het belangrijk dat we de kostprijs van SSD in perspectief zien en ons niet blindstaren op een verouderde investeringsafweging.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ties,

Kun je ook aangeven wat de bedrijfseconomische voordelen expliciet zijn van SSD's (naast de inkooptechnische voordelen) voor ondernemingen ?

Ik kan me zo voorstellen dat het aantal beschikbare IOPS en het aantal beschikbare GB/Euro een non-discussie is indien het niet gekoppeld kan worden aan de business architectuur van ondernemingen. Groot, snel en goedkoop hoeft per definitie niet te betekenen dat het voor ondernemingen voordeliger is om te kiezen voor SSD's in het bijzonder.

Hallo Bram,

het klopt dat groot, snel en goedkoop per definitie niet voordeliger hoeft te zijn. Elke business architectuur vereist een eigen aanpak. Er zijn genoeg omgevingen waar SSD totaal geen voordeel heeft. Enkele voorbeelden van de voordelen van SSD zijn bijvoorbeeld:
- Telco operator met een multi TB datawarehouse database waar de bottleneck zat in de log performance. Door voor het log gedeelte een SSD oplossing te gebruiken zijn het aantal transactie per seconde aanzienlijk gestegen.
- Financiële instelling met juist een zeer kleine database, 100GB, maar wel de behoefte zeer veel creditcard transacties per seconde af te kunnen handelen. Hierbij is de volledige database op een SSD oplossing gebaseerd.
- Hosting partij met de behoefte performance onafhankelijk te kunnen schalen van de capaciteit en een laag energie verbruik. Hierbij zorgde de SSD oplossing voor de onafhankelijke performance schaling en door alleen daarachter capaciteit gebaseerde disken te gebruiken met een lager energie verbruik, kon zowel de benodigde capaciteit geboden worden als een aanzienlijke besparing op het energie verbruik.

Mvg,
Ties

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-04T14:44:00.000Z Ties Beekhuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.