Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Tien opslagtips voor 2010

Terwijl wereldwijd herstel van de economie nog onzeker lijkt, blijft de hoeveelheid data in rap tempo toenemen in 2010. Aan ict-afdelingen de taak om deze exponentiële groei van gegevens in hun organisatie voor te blijven. Met beperkte budgetten is dit zeker een uitdaging. Vooral als het gaat om het toepassen van nieuwe technologieën. Toch zijn het juist die nieuwe technologieën, waarmee meer rendement uit de bestaande storage-infrastructuur valt te halen, zodat geen nieuwe opslagcapaciteit hoeft te worden aangeschaft.

Datacenter virtualisatie
Virtualisatie is niet weg te denken in een dynamische datacenter. Datacenter virtualisatie biedt naast de vele voordelen, ook de nodige uitdagingen. Over het algemeen zal het energieverbruik lager zijn, maar wel variabel. Er zijn minder servers nodig, maar die paar servers worden ieder afzonderlijk kritischer en zullen meer vragen van de opslagmiddelen. Aanvragen worden namelijk dynamisch toegewezen naar wens en de ondersteunende infrastructuur moet in staat zijn om hetzelfde te doen. Dit betekent dat naarmate er meer taken zijn gevirtualiseerd, de druk op de onderliggende storage-infrastructuur zal toenemen zowel vanuit een capaciteit als performance oogpunt. Daarom is het belangrijk dat de storage-infrastructuur schaalbaar is, naargelang de prestaties en capaciteiteisen. Bij piekmomenten kan er meer rekenkracht, toegangspoorten, cache of disk worden ingezet, oftewel ‘upscaling'. Om kosten te verlagen is ‘outscaling' de remedie. Vorig jaar zagen we dat de behoefte naar outscaling werd opgelost via goedkopere modulaire storage-oplossingen. Echter, de tekortkoming van deze opslagmodules is het onvermogen om op te schalen. Gezien de toenemende eisen in 2010 aangaande snellere netwerken, processoren en virtuele besturingssystemen is het van belang te kijken naar de schaalbaarheid van uw storage-omgeving. 

Cloud storage
De bewustwording rond cloud storage blijft groeien in 2010. Grote drijfveren hierin zijn virtualisatie en dynamische toekenning van capaciteit. Uit recent onderzoek blijkt dat de belangrijkste reden om de implementatie van cloud Storage te overwegen is om te kunnen beschikken over storage-on-demand, opslag op aanvraag. Hierbij kunnen organisaties extra opslagcapaciteit tijdelijk inkopen en sneller inspelen op de veranderende eisen op het gebied van storage-beschikbaarheid en -performance. Privé cloud-ontwikkelaars en cloud service providers richten zich komend jaar op de ontwikkeling van storage-diensten die flexibiliteit, betrouwbaarheid, multi-tenancy en beveiliging bieden. Met name  beveiliging, veelzijdig gebruik en betaalmodellen zullen hierdoor flinke vooruitgang boeken, waardoor cloud storage makkelijker te realiseren valt en uiteindelijk de acceptatie van cloud storage zal vergroten.

Geautomatiseerde tiered storage
De opkomst van Flash-drives en TB SATA-schijven maakt dat het verschil in prijs en prestatie steeds groter wordt. Een aantrekkelijk alternatief is dan tiering van data, waarbij inactieve data en kopieën op een diepere laag in de storage-omgeving worden opgeslagen. Geautomatiseerd tiered storage management vermindert de enorme kosten die gepaard gaan met het verplaatsen en kopiëren van gegevens, verlaagt de kosten van dure schijven en zorgt ervoor dat bedrijfskritische data sneller toegankelijk is.  Door tiered storage te combineren met virtualisatie en dynamische thin provisioning verminderen de  operationele kosten en de noodzaak tot verdere investeringen.

Managed services
Het beheren van een storage-infrastructuur vraagt om ervaren en hoogopgeleide medewerkers. Met een steeds complexer wordende storage-omgeving wordt het moeilijker om de infrastructuur 24 uur per dag in-house te beheren. Als een efficiënt en kosteneffectief alternatief beheren meer ict-organisaties hun storage-infrastructuur op afstand via managed services. Vooral voor bedrijven waar er een tekort is aan ervaring of personeel bieden deze diensten uitkomst.

Duurzame IT
IT managers kampen intern met gelimiteerde budgetten en ervaren tegelijkertijd dat groene ict-projecten meer ondersteuning krijgen vanuit de gehele organisatie. 2010 zal daarom meer gericht zijn op het efficiënter maken van duurzame ict-projecten. Een nieuwe rol in de organisatie moet heil brengen: de duurzame ict-manager. Deze is verantwoordelijk voor het identificeren en beheren van groene ict-programma's. Voor datacentermanagers begint het vaak met meer inzicht te krijgen in de energieconsumptie. Om stroomverbruik goed te kunnen documenteren zijn energiemetingen noodzakelijk. Deze geven zicht op waar de knelpunten zitten en dus het snelst de meeste winst te behalen valt. Op technisch niveau zal dit resulteren in meer aandacht voor server-, storage- en datacentervirtualisatie en de ‘cloud', omdat deze technologieën zich kenmerken door minder energieverbruik.

Beveiliging
Ict-managers moeten een evenwicht vinden tussen het verminderen van beveiligingsrisico's en het leveren van de beste infrastructuren op basis van zaken als doorvoercapaciteit, beschikbaarheid, schaalbaarheid, kosten en complexiteit. Elke organisatie moet zijn eigen afwegingen maken gebaseerd op zijn unieke situatie, rekeninghoudend met  de infrastructuur, wettelijke vereisten, verwacht onderhoud, en het belang van zijn data. Bij nieuwe storage-investeringen zullen ict-manager zeker zaken  zoals datageheimhouding, privacy, onderhoud, verwijdering en beveiliging, ook in acht moeten nemen.

Ethernet convergentie in het datacenter (FCoE)
De ict-industrie maakt de stap naar een dynamisch model voor netwerkinfrastructuur, dat gekenmerkt wordt door het beter benutten van servers. De servers draaien meerdere VMs per server en gebruiken meer bandbreedte om te communiceren met virtuele storage- netwerken. Overgaan op Fibre Channel over Ethernet (FCoE) kan daarbij de effectiviteit vergroten. Door gebruik te maken van FCoE is minder bekabeling nodig en kunnen HBA's en netwerkkaarten worden geconsolideerd. Ook zijn de operationele kosten lager door een betere benutting van de aanwezige investeringen en minder energieverbruik. Toch zal het nog wel even duren, voordat FCoE in de datacenters zijn intrede doet, aangezien de investering aanzienlijk is en de overgang aardig wat veranderingen in de infrastructuur vereist.

Verbeterde prestaties met Flash-based Drives of SSD
Ondanks de relatief hoge kosten in vergelijking met traditionele schijve, bieden Flash-gebaseerde disks prestatievoordelen en superieure energie-efficiëntie. Door de groeiende vraag bij klanten zullen meer flash-gebaseerde technologieën geïntegreerd worden in oplossingen. Houdt daarbij wel rekening met beveiliging als data-encryptie op SSD drive-niveau.

Content-data groeit het meest
IDC schat dat content data de snelst groeiende data zal zijn met een jaarlijkse groei van 121 procent. Zo'n 60 tot 80 procent van zowel gestructureerde als ongestructureerde data is verouderde data, die zonder problemen kan worden verplaatst naar een archiveringslaag. Hierdoor is bedrijfskritische data, die snel en altijd toegankelijk moet zijn, beter beschikbaar. Hoewel contentdata in snel tempo toeneemt, is het het makkelijkst te beheren door zijn statische natuur. Wanneer het verwerkt is in een content archive platform, is een back-up niet langer noodzakelijk, zolang er twee kopieën zijn en de levenscyclus automatisch beheerd wordt. Vanwege die snelle groei is het belangrijk dat het content platform uit te breiden is tot meerdere Petabytes en dat het meerdere datatypen kan ondersteunen.

Grotere aanvaarding van dynamic (thin) provisioning
Thin provisioning is het belangrijkste middel om operationele kosten te verminderen. Bedrijven kunnen hiermee onder andere ongebruikte opslagruimte terugbrengen en tot 40 procent meer capaciteit halen uit bestaande volumes. Hierdoor zal thin provisioning een top investeringsprioriteit zijn in 2010. Het brengt voordelen zoals

- Zero page reclaim: het teruggeven van data aan beschikbare pools;
- Dynamisch toewijzen van capaciteit aan storage-pools;
- Ondersteuning van verschillende leveranciers;
- Verbeterde prestatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Goed artikel dat de veel "nieuwe" storage trends belicht maar een weinig pakkende titel.
Ik blijf het een gemis vinden dat veel van de genoemde technologieën voor het mkb financieel (nog) niet haalbaar zijn.
Uiteindelijk zullen ook mkb-bedrijven zich met dezelfde problematiek geconftronteerd zien als momenteel grotere enterprise omgevingen zich zien. Door het abstractie niveau en de financiële drempel is een investering in technologie voor veel bedrijven een brug te ver. Een vervolg artikel dat dit in perspectief plaatst en alternatieven belicht zou dan ook wenselijk zijn.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-10T18:57:00.000Z Rob Hilterman