Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Waarde van WAN-optimalisatie voor storage

Voordelen van technologie worden bij opslag vaak onderschat

It’ers die expertise hebben op het gebied van netwerken weten dat wan-optimalisatie-technologieën beschikbaar zijn om de performance van wide area networks (wan) te verbeteren. Dit is mogelijk door gebruik te maken van technieken zoals compressie, protocolacceleratie en ‘Quality of Service (QoS)’. Wan-optimalisatie is vaak een belangrijk initiatief voor netwerkspecialisten. In veel gevallen worden de voordelen van technologie onderschat als het gaat om storage.

De vier belangrijkste storage-initiatieven, waar de inzet van wan-optimalisatie direct op van invloed is, zijn: serverconsolidatie, geconsolideerde tape back-up, gecentraliseerde back-up en data replicatie en disaster recovery. Hieronder worden deze initiatieven nader toegelicht.

Serverconsolidatie

It-consolidatie (ook bekend als private clouds) is de afgelopen tien jaar een trend. Dit komt mede doordat organisaties bezig zijn met het verplaatsen van hun fileserver- en mailserver-infrastructuur, van het lokale kantoor naar centrale datacenters, waar het beheer goedkoper, veiliger en beter beheersbaar is. De waarde van consolidatie is duidelijk, maar door grote performance-obstakels, zoals inefficiënte protocols, smalle bandbreedte en hoge latency, veroorzaken wide area netwerken vaak vertraging of mislukken consolidatieprojecten. Wanneer gebruikers gewend zijn het feit dat interacties slechts enkele seconden duren via het lan, dan is het erg vervelend wanneer dezelfde interacties enkele minuten in beslag nemen over het wan.

Wan-optimalisatie-technologie vermindert de performance-impact die wordt gecreëerd wanneer gebruikers op grotere afstand zitten van hun data. Dit wordt gedaan met behulp van bandbreedte-optimalisatie en protocolacceleratietechnieken. Het resultaat is in performance vergelijkbaar met lan, ongeacht waar de kantoorservers zich bevinden. Wan-optimalisatie garandeert dat performance een succesvol consolidatieproject niet in de weg staat.

Geconsolideerde tape back-up

Een belangrijk onderdeel van een bestand- en mailserver-centralisatieproject is het tape back-upsysteem in het lokale kantoor, dat samen met de servers wordt geconsolideerd naar het datacenter. Je kunt zeggen dat sinds wan-optimalisatie een succesvolle consolidatie van servers mogelijk maakt, dit ook zorgt voor de verdwijning van tape back-upsystemen binnen lokale kantoren.

Gecentraliseerde back-up

Veel organisaties consolideren remote kantoorservers en tegelijkertijd de tape back-upsystemen, terwijl andere organisaties de bestand- en mailservers op het remote kantoor hebben staan. Een van de belangrijkste zaken waar rekening mee moet worden gehouden bij een lokaal gedistribueerde remote kantoorserver is dat er ook lokale back-up aanwezig is. Een belangrijke kwestie is het uitvoeren van disk-to-disk back-up over het wan naar datacenters. De mogelijkheid tot een succesvolle back-up over het wan, binnen een gegeven tijdsbestek en zonder de wan-verbinding te overladen, wordt echter belemmerd door de performance-impact van smalle bandbreedte en hoge latency.

Wan-optimalisatie-technologie maakt gecentraliseerde back-up over het wan mogelijk en kan de performance van back-up-applicaties verbeteren tot ruim vijftig keer. Daarnaast kan, door back-upschermen te verminderen, de impact op de wan-verbinding, wanneer back-ups worden uitgevoerd, minimaal zijn.

Datareplicatie en disaster recovery

Het repliceren van bedrijfskritische data van het belangrijkste datacenter naar een off-site locatie of back-up-datacenter is een gewichtige onderneming voor elke organisatie. Het bereiken van vastgestelde rto (recovery time objectives) en rpo (recovery point objectives) is cruciaal voor het succes van een disaster recovery (dr)-plan. Echter, de omvang van data, gecombineerd met de netwerkcondities die bestaan tussen datacenters, kan de mogelijkheid om rto- en rpo-doelen te bereiken zwaar beïnvloeden.

Wan-optimalisatie-technologie kan een aanzienlijke impact hebben op replicatie doordat de replicatieactie nu vijftig keer sneller kan worden gedaan (verbeteren van rto) door toe te staan dat replicatie vaker optreedt. Wan-optimalisatie kan cruciaal zijn voor het succes van elke dr-strategie, of de omgeving nu snapmirror of srdf-a is, of het betreft bewegende virtuele machine-beelden.

Het komt niet vaak voor dat een technologiecategorie impact heeft op een groot aantal it-initiatieven die zowel netwerken als storage overstijgen. Wan-optimalisatie moet gezien worden als een belangrijke strategie en enabler voor consolidatie, back-up of een dr-initiatief en niet alleen als een technologie-oplossing die tactisch wordt ingezet voor wide area netwerken.

Carel Bak, regional director Benelux bij Riverbed Technology

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Reactie verwijderd.

Het is niet de bedoeling dat hier reclame wordt gemaakt voor andere (privé) sites.

Redactie Computable

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-08T09:05:00.000Z Carel Bak
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.