Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De 'rocksterren' van het datacenter

Vol verbazing aanschouwen we regelmatig de nieuwsberichten waarin wordt uitgeweid over de absurde eisen die 'verwende' rocksterren stellen aan wat er in hun kleedkamer of op hun hotelkamer aanwezig moet zijn om hen te behagen. Vreemd kijken we op als een popster 24 flessen Hildon bronwater, twee potten zeldzame pindakaas, 63 crackers van Harrod’s en een grote kom met rode M&M’s bestellen.

We denken: 'Die mensen leven buiten de realiteit; hun sterrenstatus stijgt ze naar het hoofd en ze zijn door en door verwend en maken misbruik van hun sterrenstatus.'

Maar hoe vul je zo’n grote schaal eigenlijk met rode M&M’s; welk proces gaat eraan vooraf om de grote schaal met rode M&M’s in de kleedkamer te krijgen? Er zijn immers geen zakken met alleen rode M&M’s te koop in winkels of groothandels.
Allereerst moeten er tientallen zakken M&M’s gekocht worden. Vervolgens moeten de M&M’s gesorteerd worden. En nu volgt het eerste dilemma: selecteren we alleen de rode M&M’s en laten we de rest van de M&M’s ongesorteerd, of sorteren we meteen alle M&M’s op kleur om aan een volgend hilarisch verzoek te kunnen voldoen? Laten we er vanuit gaan dat we alle M&M’s op kleur sorteren. Het sorteren van de M&M’s is een arbeidsintensief en dus kostbaar proces. De kostprijs per M&M zullen aanzienlijk stijgen. Daarnaast worden de overige M&M’s niet ingezet en deze worden of weggegooid of opgeslagen om in de toekomst eventueel te gebruiken. Als we deze kosten ook doorberekenen per rode M&M, zal de kostprijs van de rode M&M’s nog meer stijgen. De kostprijs van rode M&M’s wordt extreem hoog en er worden veel M&M’s verspild. De andere kleuren zijn op dit moment immers niet te gebruiken.

Het grappige van het verhaal is dat iedereen de eisen van rocksterren schandalig en buitensporig vindt; de meeste mensen spreken er schande van. Maar laten we nu eens een vergelijking maken met de hedendaagse datacenters. Binnen datacenters vragen bedrijfkritische applicaties en databases performance, zeer hoge performance. Snelle toegang tot bedrijfskritische data is van strategisch belang en kan concurrentievoordeel opleveren. Om aan deze 'extreme' performance-eisen te voldoen en de vereiste hoeveelheid throughput en I/O’s te kunnen leveren, worden storage-oplossingen met veel diskdrives uitgerust. Een diskdrive heeft namelijk maar een beperkte I/O-performance en kan een beperkt aantal MB’s aan data per seconde verwerken. Zo zijn er veel relatief kleine databases die onevenredig veel opslagcapaciteit vereisen om aan de gevraagde performance te voldoen. Het is niet vreemd een database van enkele tientallen gigabytes te voorzien van tientallen short-stroked diskdrives met een capaciteit van vele terrabytes. Met short-stroking worden het positioneren en bewegen van de leeskop van de diskdrive tot een minimum beperkt om zo de data throughput per individuele disk nog verder te optimaliseren.

Eigenlijk kunnen we dus zeggen dat de meest bedrijfskritische applicaties en databases de rocksterren van het datacenter zijn en onrealistische eisen stellen aan faciliteiten.

Gelukkig zien steeds meer producenten van consumentengoederen deze markt waarin op specifieke consumentenbehoeften wordt voorzien en anticiperen hierop. Bij Mars kunnen tegenwoordig via internet M&M’s besteld worden met een speciale boodschap erop of in specifieke kleurstellingen. De kosten liggen wat hoger dan de standaardzakken M&M’s die in de supermarkt te verkrijgen zijn, maar stukken lager dan wanneer je vele zakken moet kopen om een bepaalde hoeveelheid van een specifieke kleur uit te sorteren, al is die kleurwens al in te vullen met standaardzakken.

Ook binnen de datacenters zien we mondjesmaat steeds meer taak specifieke hard- en software opkomen. Deze taak specifieke hard- en software sluit aan op de gewenste performancevereisten van de applicatie, zonder dat hiervoor exorbitante investeringen gedaan hoeven te worden. Goed nieuws voor ict-managers met beperkte budgetten!

NAND Flash is zo'n technologie die langzaam aan zijn intrede doet binnen het datacenter. NAND Flash wordt gekenmerkt door extreem lage latency en extreem hoge I/O-performance en throughput. NAND Flash is adrenaline voor OLTP- en BI-omgevingen, virtual desktop infrastructuren, search toepassingen en video rendering en streaming-omgevingen. Taakspecifieke toepassingen dus, die tegen een fractie van de kosten van traditionele storage extreme performance leveren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Dat database applicaties met rocksterren vergeleken worden, vind ik een manke vergelijking.
Rocksterren (en ook voetbalsterren en mediasterren etc.) kunnen gemist worden als het moet.
Databases zijn vaak opgezet rondom de kernactiviteit van een bedrijf of instelling.
Dat deze databases aan storage hoge eisen stellen, is duidelijk. Echter dat dit alleen met grote aantallen high performing disk drives kan worden verzorgd, is een achterhaald feit.
Momenteel zijn er in de storage industrie diverse oplossing, welke hoge aantallen IO/sec bereiken met gebruikmaking van beperkte hoeveelheid disk drives.
Denk hierbij aan de toepassing van diverse caching mogelijkheden of toepassing van solid state disk drives.
Het loont hierbij, om de juiste keuze te makenmet een passende storage oplossing.
Is dat een moeilijke keuze?
Waarom dan niet kiezen voor een functionele oplossing op basis van een storage capaciteit met bijbehorende performance, back-up en beschikbaarheid.
Heldere afspraken vooraf voor een passende storage dienst kan een opluchting betekenen voor deze vraagstukken.
Dit heet Private Cloud, welke ook intern geplaatst kan worden. Dit biedt bovendien het voordeel, dat dit op basis van een OPEX model werkt en dus helpt het bedrijf / instelling haar financiële middelen zoveel mogelijk te kunnen aanwenden voor hun core business.

NAND Flash, veel gebruikt in Solid State Disks heeft zeker zijn voordelen. Maar de 'rode' M&Ms hebben ook nadelen. Zo is de schrijfsnelheid beduidend lager dan de leessnelheid, is de prijs per Gigabyte hoger en is de levensduur korter.

De 'rocksterren' in het datacentrum zijn dus vaak beter af met een mix van M&M's. De schaal met M&M's bestaat dan uit: SAS, SATA, NAND SSD, DRAM SSD enz. En ook de schaal zelf, in de vorm van SAN, NAS, DAS kan nog bepalend zijn. En de I/O performance wordt ook nog eens beïnvloed door virtualisatie.

Welke mix de beste is hangt af van een heleboel factoren waarbij maatwerk inderdaad net als het bestellen van speciale M&M's bij Mars een meerprijs heeft. Of het optreden van de 'rockster' deze extra kosten en inspanning waard zijn is uiteindelijk weer afhankelijk van de vraag.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-09T13:30:00.000Z Johan Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.