Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Colocatie wordt volwassen

Computable Expert

Michael van den Assem
Algemeen Directeur Interxion, Interxion. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

De veranderingen binnen de datacentermarkt zullen doorgaan. Met het eerste half jaar van 2011 afgerond, zitten bedrijven in de periode waarin ze eventueel hun strategie bij sturen. Een van de actuele vraagstukken is efficiënt datacenterbeheer. De trend om het vaak gecompliceerde datacenterbeheer uit te besteden aan een specialist is groeiende en onderzoek eerder uitgevoerd door IDG en Interxion bevestigt deze trend.

Door bedrijfsgroei en centralisatie van it naar het datacenter heerst er het besef dat met een up to date datacenter en een goede planning, vaak minder ruimte benodigd is dan gedacht.
Duidelijk is in elk geval dat een afnemende capaciteit voornamelijk wordt verwacht bij in-house datacenters, terwijl de vraag naar colocation datacenterfaciliteiten juist een stijgende lijn vertoont. Aangezien veel van de Europese datacenterinfrastructuur ‘in-house is’, zal deze kleine verschuiving voor een flinke groei zorgen van de steeds groter wordende colocation sector. De verschuiving kan worden toegeschreven aan een aantal factoren, van financiële problemen tot toegenomen interesse in cloud computing, belangrijker worden van real-time content en het verplaatsen van data en applicaties van op-locatie naar online.

'Deze trend is zeer bemoedigend voor de voortdurende lange-termijn groei van carrier-neutrale colocation in Europa, met name als we in aanmerking nemen dat 95 procent van de Europese bedrijven hun datacenters in-house hebben en verschillende factoren de migratie naar ge-outsourcede centers ondersteunen', zegt Michel van den Assem, Managing Director Interxion Nederland. 'Ook is het belangrijk te bedenken dat dit lange-termijn trends zijn, geen korte-termijn bevliegingen. Behalve erkenning van het feit dat colocation kan zorgen voor verlaging van de totale kosten, zien onze respondenten ook de ruime keuze in connectiviteit die carrier-neutrale faciliteiten bieden als sleutel tot succesvolle levering van de voordelen van “next-generation” technologieën.'

De beschikbaarheid van actuele technologieën en infrastructuren wordt als een belangrijk voordeel van colocation gezien. Bedrijven zijn vanwege de hoge investeringen terughoudend met, of zelfs geheel niet in staat om hun apparatuur te actualiseren en de frequente ontwikkelingen op het gebied van kritieke technologie bij te houden. Voor veel bedrijven is het effectiever (en efficiënter) om de verantwoordelijkheid en de kosten door te schuiven naar de colocation data center aanbieder. Tenslotte is de eigen verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat alle technologie, verbindingen en apparatuur up-to-date en goed onderhouden is.

Trends, zoals virtualisatie, zorgen ervoor dat veel bedrijven een toename in hun datacentercapaciteit verwachten als gevolg van it-centralisatie van lan naar datacenter. De voor de ondersteuning van virtualisatie benodigde stroom en infrastructuur is vaak echter niet in-house te realiseren. Dit betekent dat steeds meer bedrijven hiervoor de hulp inroepen van datacenterexperts.

Virtualisatie zorgt voor een fundamentele verandering van het datacenter-infrastructuurlandschap en stimuleert een verschuiving naar nieuwe technologieën en gestandaardiseerde hardware.
Experts voorspellen dat de groeiende vraag naar hoge kwaliteit online content door zal zetten. Het is steeds populairder om samen te werken met een datacenterspecialist en de content en distributie te laten beheren en daarnaast ook te profiteren van de verbeterde beschikbaarheid, schaalbaarheid en flexibiliteit van de it-infrastructuur, wat bedrijven ertoe drijft om enterprise, openbare en klantgerichte applicaties, alsmede video en digitale content, online in de cloud te plaatsen.

Een netwerkonafhankelijk datacenter werkt samen met twintig tot vijftig netwerkaanbieders. Dit stelt klanten in staat hun eigen transitpartner te kiezen en garandeert flexibiliteit en verbeterde veerkracht; bij een storing van het ene netwerk kunnen klanten terugvallen op een ander netwerk. Voor veilige en betrouwbare cloud computing kan een ‘in-house’ datacenter niet de benodigde infrastructuur bieden of bekostigen. Als zodanig blijken colocation datacenters ook in de tweede helft van 2011 steeds meer in trek als het gaat om het bieden van een basis voor de implementatie van deze nieuwe technologieën.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-08-23T13:16:00.000Z Michael van den Assem
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.