Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Storage staat in 2012 hoog op prioriteitenlijstje

Computable Expert

Ties Beekhuis
Cto Benelux, Google. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

In 2012 zullen de storage-investeringen van het bedrijfsleven vooral gericht zijn op het vereenvoudigen van beheer en het verbeteren van het rendement uit de bestaande storage-infrastructuur. Het huidige economische klimaat noodzaakt organisaties om kosten te besparen en meer aandacht te besteden aan het rendement van hun investeringen. Voor het komende jaar zie ik op het gebied van opslag een fors aantal trends naar voren komen. Hier volgt een opsomming van de tien meest opvallende ontwikkelingen.

Managed Cloud Services - de eindgebruiker beslist
De vraag naar storage services verder gaat toenemen. De it-afdeling moet concurreren met externe storage-diensten, zoals Dropbox, Gmail, en andere publieke cloud applicaties. Diverse grote ondernemingen realiseren zich dat medewerkers veelvuldig gebruik maken van deze diensten, waardoor grote hoeveelheden bedrijfsdata al op straat liggen. Organisaties moeten hun informatiemanagement verbeteren. Veel organisaties investeren in (een geleidelijke overgang vanuit hun huidige it-infrastructuur naar) private clouds om vergelijkbare diensten beschikbaar te kunnen stellen aan medewerkers. Anderen besteden deze diensten volledig uit.

Storage stack
Bedrijven kiezen vaker voor een geïntegreerde storage stack, waarbij servervirtualisatie, netwerkvirtualisatie en storagevirtualisatie als één geconfigureerde bundel worden afgenomen. De it-afdeling hoeft hierdoor minder tijd te besteden aan het uitzoeken, configureren en beheren van de storage-infrastructuur.

Aandacht voor storage bij vdi
Steeds meer organisaties zullen kiezen voor desktopvirtualisatie. Het beheergemak en de kostenvoordelen zijn hiervoor de belangrijkste drijfveren. Orndernemingen onderschatten vaak bij de implementatie van vdi-software de gevolgen voor de storage-infrastructuur. Organisaties die komend jaar aan de slag gaan met vdi doen er verstandig aan niet alleen na te denken over de front-end.

Datamobiliteit
De hoeveelheid data van organisaties blijft exponentieel groeien en daarom staat het slimmer en efficiënter beheren van data hoog op de agenda van het management. Er ontstaan nieuwe storage-architecturen door technologieën zoals scale-out storage en op behoefte gebaseerde opslag waarbij datamigratie ook een belangrijk onderdeel blijft.

Storage-efficiency
Deduplicatie- en compressie-technologieën blijven zich ontwikkelen. Organisaties kiezen voor aanvullende oplossingen om zoveel mogelijk rendement uit hun huidige storage-infrastructuur te halen.

Informatiemanagement
Het beheren van informatie wordt steeds belangrijker voor organisaties. Hoe beter er vooraf is nagedacht over hoe er met data wordt omgegaan, hoe beter je ook in staat bent om hierna data efficiënt op te slaan, terug te vinden, en te behouden zonder extra beheerlast. Hierbij zien we oplossingen zoals geïntegreerde datarecovery-oplossingen.

Converged network
Een flexibelere en eenvoudigere infrastructuur binnen het datacenter, waarbij zowel het lan-verkeer als storageverkeer verloopt via dezelfde 10GB-ethernetverbinding.

Performance-optimalisatie
Ssd-leveranciers schieten als paddenstoelen uit de grond. Solid state devices worden steeds betaalbaarder en hierdoor steeds meer ingezet waardoor voordelen als een snelle toegangstijd en hoge lees- en schrijfsnelheid behaald kunnen worden. Toch is het belangrijk om kritisch te blijven, want ssd is niet altijd de goedkoopste oplossing wanneer deze verkeerd wordt ingezet.

Toezicht op het nakomen van sla’s
Binnen het huidige economische klimaat wordt het toezien op service level agreements (sla) en key performance indicators (kpi) belangrijker. Hierdoor is er meer behoefte aan tools om de performance en capaciteit van het storage network te monitoren.

Meer aandacht voor open storage
Hierbij gaat het niet specifiek om open source-toepassingen, maar om software only-gebaseerde storage-oplossingen die in combinatie met verschillende hardware-oplossingen kunnen worden gebruikt om de storage-infrastructuur te optimaliseren.

De verdere adoptie van managed services vereist een radicaal andere manier van denken en handelen van bedrijven. Dit zal komend jaar dan ook de meeste impact gaan hebben. Cloud services veranderen echt de manier van werken. Storage stack of ssd zijn belangrijk voor de optimalisatie maar hebben verder geen grote impact op de bedrijfsprocessen. Cloud services laten bedrijven opnieuw nadenken over hoe zij met data en business-applicaties omgaan en hoe zij dit het beste kunnen benutten binnen de organisatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ties,

Goed en zeer herkenbaar lijstje. Niet geheel verassend maar dat hoeft ook helemaal niet.

Echter ben ik erg benieuwd hoeveel bedrijven hier actief naar gaan kijken en mogelijk ook mee aan de slag gaan. Het is toch wel een grote stap in sommige van de gevallen en tevens is het ook voor sommige punten die je noemt een totaal andere manier van denken en doen. En dat moeten organisaties toch durven.

Er ligt dus nog een uitdagende taak voor de experts op deze vlakken in het verschiet om dit verder goed over buhne te krijgen.

Om te beginnen we hebben het hier over SAN-Storage en niet Storage. Het probleem van de meeste bedrijven is dat ze een verkeerd beeld hebben van deze component. Deze wordt qua kosten, beheer, benodigdheden en positie als fundament waar hun ICT diensten op gebaseerd wordt, flink onderschat. Het probleem begint bij het feit dat deze “ SAN” genoemd wordt. Deze component bestaat uit twee delen, SAN en Storage. Als je bij een opdrachtgever over deze component hebt dan denken ze gelijk aan de hoeveelheid van schijven die ze moeten hebben: “ Ik wil een SAN met 10 TB” bijvoorbeeld. Hebben ze hier ook aan wat ze van het SAN verwachten nagedacht of alleen de omvang van Storage?
Jammer dat Ties het term Storage overal in dit artikel toepast terwijl bij sommige punten het SAN de juiste naam is en in het geheel dient SAN-Storage gebruik te worden.
Ties, in het begin van je artikel heb je het over “investering in de bestaande storage-infrastructuur”. Ik denk dat voor de realisatie van veel zaken die je verder benoemd hebt, moet ik een nieuwe SAN-Storage aanschaffen. Mijn bestaande SAN-Storage van circa 1 tot 1,5 jaar oud kan niet met een investering de meest van hieronder benoemde opties krijgen. Dan praten we het over de aanschaf van een nieuwe SAN-Storage en niet de investering in de bestaande, zoals je dat aangaf!
Verder vind ik dat:
- Storage Stack niet het antwoord is op de vraag van veel organisaties. Ze gaan we maatwerk gebruiken maar (een deel van) het beheer wordt uitbesteed.
- Het is de taak van leveranciers om aandacht voor SAN-Storage voor VDI, onder de ogen van bedrijven te berengen. Veel bedrijven hebben hier geen weet van en zijn er niet van bewust!

De overige punten vind ik zeer terecht. Maar ik zie ze als een optie voor mijn nog aan te schaffen SAN-Storage en niet mijn huidige van circa 1,5 jaar oud!

Beste Reza,

dank voor je reactie. Als nadere toelichting, ik bedoel niet specifiek SAN (ip of fc). Voor veel van de onderwerpen kan zowel ip-SAN, fc-SAN, NAS of soms zelfs DAS gebruikt worden. Daarnaast zien we ook steeds meer Object gebaseerde opslag, ook wel CAS, voor oa cloud object, big data of archief opslag. Je hebt gelijk dat het storage netwerk, in welke vorm dan ook, soms een aanzienlijke investering vereist. Dit is één van de rederen waarom datacenter omgevingen steeds meer naar converged networks kijken als oplossing. Uitgangspunt bij alle oplossingen moet natuurlijk ook de huidige situatie zijn. Echter zien we hier dat virtualisatie ons steeds vaker kan helpen in het toepassen van nieuwe ontwikkelingen, ook op reeds bestaande omgevingen zonder desinvestering.

Mvg,
Ties

Wonderlijk dat zowel Cloud als Storage DE trends van 2012 zouden worden.
Huidige architectuur vereist (nog steeds) dat de applicatie en bijbehorende storage dicht bij elkaar gehost worden. Uiteraard vanwege de hoeveelheid data + snelheid. Eventueel een puur frontend dat weer lokaal is gehost. Even aangenomen dat de hosting in de Cloud zich "ver weg" bevindt, ook al is dat strict genomen juist geabstraheerd door die wolk.

Dus kies je voor Cloud, kies je dan niet automatisch voor het afnemen van bijbehorende remote storage ? Huren dus ipv applicatie + infrastructuur (incl storage) zelf hosten en investeren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-13T15:31:00.000Z Ties Beekhuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.