Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Lancering van IPv6 is begonnen

Computable Expert

ing. Nicole Wajer
Technical Solutions Architect, Cisco. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur en Beheer.

De lancering van 's werelds nieuwste internetprotocol, IPv6 is begonnen. Met de officiële deelname van meer dan 2500 website operators, vijftig netwerkoperators en een aantal leveranciers van thuisnetwerken is dit de grootste gezamenlijk inspanning tot nu toe om ons over te zetten op IPv6. Op basis van de succesvolle test, een jaar geleden op World IPv6 Day, heeft de Internet Society, met sterke steun van de industrie, afgelopen januari besloten om niet nogmaals IPv6 te testen, maar om het in te schakelen en ingeschakeld te laten.

Net zoals voor het lanceren van een raket, is dit het moment waarop de enorme inspanningen van individuele personen overal ter wereld samenkomen en een kettingreactie veroorzaken in de richting van een gezamenlijk doel. Dat doel is niet minder dan het opnieuw inrichten van het grootste systeem dat de mensheid ooit gebouwd heeft. Het gaat om een nieuw fundament dat het internet klaar maakt voor de werkelijk ongekende groei die de wereld verwacht.

Grote stap vooruit

In de academische wereld is IPv6 inmiddels omarmd. Veel universiteiten en hogescholen in Nederland werken met IPv6. Het lijkt er op dat veel bedrijven wachten totdat zij zien dat opbrengst de kosten van IPv6 overtreft. Dit is eigenlijk een herhaling van zetten van toen het wereldwijde web opkwam. En geen enkel bedrijf zal vandaag de dag op het web willen ontbreken: over een paar jaar is dat hetzelfde met IPv6.

Hoewel de lancering vandaag een grote stap vooruit is voor internet, moet er nog veel werk worden verzet om van de afhankelijkheid van IPv4 af te komen en om de volledige mogelijkheden van IPv6 te benutten. Weliswaar draaien nu de websites die het meeste internetwerkeer trekken op IPv6 en hebben veel apparaten die verbonden zijn met internet IPv6 standaard geactiveerd, maar het kost meer tijd om het pad tussen deze twee te effenen. Het zal dus echt nog wel even duren voordat we IPv4 helemaal achter ons kunnen laten en er geen last meer van ondervinden. Maar de lancering is een feit, we zijn losgekomen van de 'IPv4-aarde' en we zijn nu echt op weg naar een IPv6-wereld.

Daarmee is het vandaag een heugelijke dag. IPv6 heeft nu definitief het laboratorium verlaten: de wereld heeft zijn nieuwe internetprotocol!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

beste Nicole,

Chapeau voor je verhaal, maar het lijkt net of je op de marketing afdeling van het IETF werkt. IPv6 is er al sinds het jaar 2000 en het wordt binnen Surfnet (het Nederlandse educatie netwerk) al sinds 2001 ondersteunt, naast IPv4. Ook binnen Universiteiten wordt IPv6 nog niet grootschalig toegepast.
Je geeft aan dat we last hebben van IPv4, ik zie geen enkele noodzaak om naar IPv6 over te gaan, de enige noodzaak is schaarste. En met schaarste kan je een hoop bereiken en prioriteit krijgen voor IPv6. Nu wil het geval dat in Europa er jarenlang kwistig is gestrooid met IPv4 nummers, dus de grootverbruikers hebben nog wel even voorraad, anders is het in opkomende landen en China, dus daar gaat IPv6 nu ontstaan en zal zeer langzaam bij ons worden geïmplementeerd.

Het grote voordeel van IPv6 is het oneindig aantal adressen, maar er zitten ook nadelen aan het protocol, NAT ontbreekt of beter je hebt NAT niet meer nodig. Maar deze meeste netwerken zijn op basis van NAT gebouwd. Je zult dus de hele boel overhoop moeten halen als je native naar IPv6 wil overgaan en wat levert het in business termen op?

Ik ben niet tegen IPv6, maar er had bij de ontwikkeling van IPv6 beter gekeken kunnen worden naar de migratie vanaf IPv4, het protocol is nu vanuit een greenfield situatie beschreven en dat is niet de werkelijkheid. Je kan het vergelijken met het omzetten van telefoonnummers naar het alfabet. En ja, we zullen overgaan, maar dat kan wel even duren. De IPv6 taskforce doet zijn best in Nederland.

Beste Willem,

Je schrijft "NAT ontbreekt". Ja, dat lijkt mij nogal logisch, want waarom hebben we NAT ook al weer? Omdat feitelijk de IPv4 adressen jaren geleden al op waren, en alleen het trucje van NAT het mogelijk maakte om met de nodige beperkingen toch met veel meer systemen van het Internet gebruik te maken. IPv4 is namelijk nooit bedoeld geweest om er het Internet mee op te zetten, kijk alleen maar naar het feit dat de eerste helft van de IPv4 adresruimte uit klasse A adressen bestond die aan zo'n 120 bedrijven en instanties waren uitgegeven.

Een bijkomend (!!) effect van NAT is dat binnenkomend verkeer geblokkeerd wordt, het kan nergens heen. Dat kan een voordeel zijn, of een nadeel al naar gelang wat je nodig hebt. Met port forwarding, een soort van primitief statisch routeren op basis van port nummer, kun je toch nog binnenkomen verkeer doorzetten naar een server in je LAN, msar met de nodige beperkingen.

Hoe gaat dit nu met IPv6? Heel eenvoudig, een SoHo routertje zoals je die thuis gebruikt blokkeert standaard al het binnenkomend IPv6 verkeer. Wil je verkeer toelaten dan moet je het IPv6 adres van die server opgeven, en het poort nummer. Dat lijkt verdacht veel op die NAT port forwarding, behalve dat echte IPv6 adres aan de WAN en LAN kant gebruikt wordt, en de beperkingen van NAT niet aanwezig zijn.

Kortom, geen vuiltje aan de lucht. Desondanks kun je er gif op innemen dat iemand ergens al aan een NAT voor IPv6 zit te knutselen, want als er ergens geknutseld wordt dan is het wel in IP land.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-06-06T14:54:00.000Z Nicole Wajer


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.