Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Er komt eindelijk een PUE-standaard

Computable Expert

Loek Wilden
Systems Engineer bij Schneider Electric, Schneider Electric. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

Al jaren proberen datacenters elkaar de loef af te steken als het gaat om energieverbruik. Met name de Power Efficiency Usage (PUE)-waarde is daarbij populair. Tot nu toe was het echter onduidelijk hoe die PUE-waarde nu precies wordt vastgesteld. De kans op manipulatie was hierdoor levensgroot. Daar komt nu een einde aan. De internationale standaardisatie-organisatie ISO heeft namelijk besloten om een officiële PUE-norm op te stellen.

Meetwaarden, zoals PUE, ITTE (‘IT equipment energy efficiency’) en ITUE (‘IT equipment utilizaiton’), zijn zeer nuttig. Zij zorgen er namelijk voor dat datacenters meer en meer rekening kunnen houden met energie-efficiëntie. Maar de diversiteit in meetsystemen maakt het er niet overzichtelijker op. Daarnaast bestaat er heel wat kritiek op het gebruik van dit soort meetwaarden. Zo is The Green Grid van mening dat het vaak volstrekt onduidelijk is hoe - bijvoorbeeld - een PUE berekend moet worden en wat een bepaalde meetwaarde in de praktijk nu precies betekent. Daarom wordt nu gewerkt aan een standaard voor het meten van energie-efficiëntie in het datacenter.

Voor de realisatie van dit initiatief, dat voluit ‘Global Harmonization of Datacenter Energy Effeciency Metrics’ wordt genoemd, zijn de afgelopen periode tal van meetsystemen onderzocht. Onder het onderzoek vielen meetsystemen als PUE, DPPE (‘datacenter performance per energy’), ITTE en ITEU . Op basis van deze inventarisatie schrijft de International Standards Organization (ISO) nu een officiële norm.

Deze ISO-standaard komt geen dag te vroeg. Energie-efficiency is namelijk een zeer belangrijk thema voor datacenters. Het helpt met het terugdringen van het energieverbruik, maar helpt natuurlijk ook om het imago van een datacenter te verbeteren. Die laatste doelstelling heeft de laatste jaren helaas soms wat al te veel de nadruk gekregen. Daarom is de komst van een officiële ISO-norm voor PUE heel belangrijk. Meetmethoden worden nu gestandaardiseerd, zodat de meetwaarde eindelijk goed met elkaar vergeleken kunnen worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Loek,

Goed om te horen dat hier duidelijkheid over komt. Dit voorkomt veel discussie, onduidelijkheid en maakt het geheel overzichtelijker. Ik ben alleen benieuwd hoe lang dit nog gaat duren. Is daar al iets meer over bekend?

Ik ben een groot voorstander van zo'n standaard. Nu blijft het inderdaad lastig om datacenters objectief te vergelijken op de PUE waarde.

Ik ben altijd zeer open naar onze relaties. Het verbeteren van je energie-efficiëntie is tweeledig. De energierekening is de grootste kostenpost van een datacenter, dus je hebt een enorme incentive om zo efficiënt mogelijk te werken. Maar daarnaast speelt het maatschappelijke aspect uiteraard ook een rol. De IT vergroot zijn C02 voetafdruk en als branche heb je ook de verantwoordelijk om daar iets aan te doen.

Ik zeg altijd tegen klanten en relaties dat ons datacenter in Eindhoven een van de meest energiezuinige en efficiënte datacenters van Nederland is, maar dat er meer datacenters in Nederland zijn die hier net als Interconnect erg goed mee bezig zijn. Er zijn verschillende datacenters die roepen dat ze het meest energie-efficiënt zijn, maar dat kan natuurlijk niet ;)

Rick,

Je hebt helemaal gelijk dat bijna iedere DC-leverancier dit roept. Ik krijg vaak als ik dat dan weer hoor zo'n "Wij van WC-eend adviseren WC-eend" gevoel.

Heren,

Getallen als PUE helpen kwantitatief om te besparen op de stroomrekening maar kwalitatief blijven ze ontoereikend om echt te kunnen bepalen hoe groen een organisatie is. Een energie-efficiënt datacenter vol met inefficiënte services en applicaties lijkt me nog steeds lood om oud ijzer of zie ik dat verkeerd?


Er is nu al een white paper van de green grid waarin duidelijk staat hoe de PUE wordt berekend. Een standaard zal op basis hiervan worden opgesteld, neem ik aan.

Of een PUE berekening nu wel of niet standaard is, er zal altijd wel een interpretatie verschil zijn dat kan worden benut om een " de mijne is zuiniger" positie te creëren.

Formules en technologie zijn voer voor marketeers.

Willem,

Kan je de link waar ik deze whitepaper kan vinden even delen?

Ik ben namelijk erg benieuwd.

@Ewout,

Natuurlijk, een DC vol inefficiënte servers is zonde. Maar op het moment dat je datacenters commercieel exploiteert, zoals wij doen, dan heb je daar natuurlijk niet direct invloed op. Maar je bent sowieso verantwoordelijk voor je eigen keuzes, dus kun je je DC maar beter zo efficiënt mogelijk ontwerpen. Anders is het dubbel zonde.

@Willem,
het White Paper van TGG wordt inderdaad als basis gebruikt voor de norm, maar er worden ook andere metrices bij gehaald om een uniformere, internationaal erkende methode te creeeren waaraan ook iedereen kan refereren bij publicatie. Waar de white paper het nog vooral over de methode in het algemeen heeft, wordt de norm een omschrijving van hoe te meten, waar te meten en hoe vaak.

@Ewout & @Rick,
Omdat ook DPPE, ITTE en ITUE in de norm opgenomen worden zou er een "getal" uit moeten komen dat echte efficientie aanduidt, niet maar voor een deel.

@Ruud,
De verwachting is wel dat het nog 2 a 3 jaar gaat duren voordat de norm er compleet is.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-01-17T13:53:00.000Z Loek Wilden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.