Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Virtualiseer application delivery controllers

Expert

H.B. Driedijk
Sales, A10 NETWORKS. Expert van voor het topic .

Virtualisatie vergroot de flexibiliteit en schaalbaarheid van ict-infrastructuren en levert aanzienlijke kostenbesparingen op. Deze voor servers en opslagcapaciteit al jaren toegepaste technologie, is net zo interessant voor 'application delivery controllers' of 'next generation load balancers'.

Volgens Philip Dawson, Research Vice President van Gartner blijft virtualisatie de grootste beïnvloeder van ict-infrastucturen tot en met 2015. Deze techniek verandert al jaren de manier waarop bedrijven in hun netwerkinfrastructuur investeren, hoe zij nieuwe technische ontwikkelingen implementeren, hoe zij die beheren en bij eindgebruikers in rekening brengen. Dat geldt zowel voor bedrijven die nog een eigen infrastructuur onderhouden, als voor een toenemend aantal hosting providers. Uit de analyse van Dawson en white papers van virtualisatieleveranciers, blijken de mogelijke kostenbesparingen tussen de 20 procent tot ruim 50 procent te bedragen. Bij de huidige economische omstandigheden een zeer interessant perspectief.

Verder is er natuurlijk nog het technische voordeel van eenvoudiger te regelen redundancy in een gevirtualiseerde infrastructuur. Oftewel het voordeel dat investeren in virtualisatie het risico op niet toegankelijk applicaties verkleint. De prestaties van applicaties nemen niet toe door virtualisatie. Dat regelen speciale 'application delivery controllers' (ADC). Die verkeersregelaars bovenin het OSI-model zijn tegenwoordig echter met dezelfde voordelen te virtualiseren als servers en opslagcapaciteit.

Meervoudige exploitatiekansen

Net als servers kunnen ADC's eenvoudig in meerdere virtuele partities worden verdeeld (L2/L3 virtualisatie), waarmee een schaalbaar ADC-concept wordt gerealiseerd. Uiteraard moet dat wel zonder prestatieverlies door het operating systeem van die ADC's worden ondersteund. Deze vorm van virtualiseren biedt als extra voordeel dat managed service providers het verhogen van de applicatieprestaties en de beschikbaarheid hiervan tegen lagere kosten aan meer klanten kunnen aanbieden. Dus behalve dat het de eigen infrastructuur flexibeler en meer redundant maakt, helpt het managed service providers ook bij het ontwikkelen van de eigen business. Zij kunnen de investering in een ADC namelijk meervoudig exploiteren in de vorm van virtuele ADC services.

Een andere toepassing van virtuele ADC's is het consolideren van meerdere fysieke ADC's in één apparaat. Bijvoorbeeld bij het gebruik van ADC's voor kritische multi-tier applicaties als Microsoft Lync/Sharepoint/Exchange. In plaats van één ADC voor de interne router en normaal gesproken twee tussen de interne en externe router, zijn de functies van alle drie met virtualisatie in één ADC te groeperen. Als er minder fysieke ADC's in het netwerk nodig zijn, vereenvoudigt dat ook het dagelijks beheer ervan en wordt er minder kostbare ruimte gebruikt in de steeds vollere datacenters.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-04-05T13:07:00.000Z H.B. Driedijk
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.