Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hyper-converged is opstap naar software defined

Computable Expert

Harm de Haan
Manager Consultancy, Telindus. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

Iedere it-manager staat nog altijd voor de uitdaging om meer te doen met minder. Ook op het gebied van infrastructuren is hier veel voordeel te behalen. De it-infrastructuur is namelijk niet alleen essentieel voor de continuïteit van de business, maar ook een onmisbare basis voor businessinnovaties.

Verschillende ontwikkelingen zijn hier in de afgelopen jaren op ingesprongen, zoals virtualisatie, cloud computing en nu ook hyper-converged infrastructures. Een relatief jonge technologie die dit jaar zeker meer voet aan de grond zal krijgen in Nederland en een eerste stap is richting software defined infrastructures.

Overtreffende trap

Een hyper-converged infrastructure is zogezegd de overtreffende trap van de converged infrastructure; de referentie-architecturen (met ruimte om zelf wijzigingen aan te brengen) en building blocks (kant en klaar geleverd). Een hyper-converged infrastructuur is één component waarin storage, servers en (lokale) storage gecombineerd is. Verschillende van deze gelijke componenten kunnen eenvoudig aan elkaar gekoppeld worden om direct de performance en opslag te vergroten (scale-out architectuur). Hyper-converged infrastructures zijn volledig geïntegreerde oplossingen die gebouwd worden op basis van industriestandaard componenten. Het unieke aan deze infrastructuren is de bovenliggende software.

De storage in deze oplossingen is opgebouwd uit software, waardoor de storagecapaciteit lineair mee kan groeien met de servers. Waar in traditionele infrastructuren storage nog vaak de bottleneck is, verandert dat met hyper-converged infrastructures. Bij inzet van deze oplossing is een traditioneel SAN dan ook niet langer een vereiste als basis voor virtualisatie. Hiermee breken hyper-converged infrastructuren met de klassieke architecturen die allemaal gebruikmaken van centrale storage als basis voor virtualisatie. De oplossing is opgebouwd uit clusters die bestaan uit building blocks van servers, waarop een zeer hoog aantal virtuele items per building block kan draaien. Dankzij de softwarelaag wordt alle interne storage gezien als één diskpool, waardoor capaciteit en performance lineair schalen. Daarnaast zitten storage en rekenkracht nu in één appliance, wat een uitdaging betekent voor de klassieke serverleveranciers.

Het begin

Op dit moment wordt de markt van hyper-converged infrastructures met name gedreven door startups. Zij maken echt de slag naar next generation datacenter infrastructures. Een aantal grote partijen beschikken ook over de kennis en technologie over de hele stack om hyper-converged infrastructures aan te bieden en anderen zullen moeten partneren om een volledig geïntegreerde totaaloplossing te kunnen bieden.

Voorheen werd alle logica ingebouwd in hardware, waardoor ontwikkeltijden lang waren. Doordat cpu’s nu extreem krachtig zijn, kunnen de systemen het ook aan als de intelligentie in software gebouwd wordt. Deze ontkoppeling van de software (de intelligentie) van de hardware is de basis van een software defined infrastructuur. Door de software minder afhankelijk van de hardware te maken, wordt er meer flexibiliteit gebracht in de volledige it-infrastructuur en dit zorgt ervoor dat it en de business nog dichter bij elkaar gebracht worden. Dankzij de snelle time-to-market, schaalbaarheid en vereenvoudigd beheer, kunnen business-doelstellingen beter ondersteund worden. Hyper-converged infrastructures zijn een eerste stap richting software defined infrastructures.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

@Harm
Startups zullen juist niet een hyper-converged infrastructure gebruiken. Startups zijn dusdanig lean dat ze met een handvol cloud services toe kunnen.

Juist "traditionele" organisaties met bestaande infrastructuur hebben baat bij een hyper-converged infrastructuur. Ik zou hier wel een kanttekening bij willen plaatsen. Het is bij dit soort infrastructuur van het grootste belang dat het beheerteam op gelijke wijze ingericht wordt, zonder dat er muren opgetrokken worden tussen de diverse expertises. Daarnaast is het van belang dat men begrip heeft van en kan praten over de impact van veranderingen op de hele infrastructuur stack in plaats van het "eigen" stukje.

@Rob
Ik ben het geheel met je eens. Overigens doelde ik niet op een situatie waarbij vooral startende bedrijven gebruikmaken van hyper-converged infrastructures. Hyper-converged infrastructuren als technologie wordt door nieuwe bedrijven in de markt gezet. De zogenaamde startups. De een zal wellicht over worden genomen door reeds bestaande bedrijven en anderen zullen dusdanig voet aan de grond krijgen dat deze zelfstandig zullen blijven. Wat we reeds zien is dat meer ‘traditionele’ vendoren deze ontwikkeling zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan.

Bij alle vormen van converged infrastructuren, ‘hyper’ of ‘traditioneel’, is het wel van belang dat men over de muren kijkt. Eenvoudigweg doordat de infrastructuren van vandaag de dag niet meer op zich staande componenten/oplossingsgebieden zijn, maar juist meer en meer geïntegreerd worden. En daarbij ook de kennisgebieden. Daarmee valt te bediscussiëren of de infrastructuur hierdoor juist minder complex of complexer wordt. Minder componenten, dus minder kennisgebieden. Minder componenten, maar daarvoor wel de ‘eis’ dat men over de muur kan (gaat) kijken en kennis neemt van andere expertises.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-06-28T14:00:00.000Z Harm de Haan
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.