Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Smartphones en gadgets grijpen macht

Vrouw met smartphone

In het afgelopen jaar werd er veel aandacht besteed aan de term ‘wearable devices’, ofwel draagbare apparaten. In het kader hiervan deed de aankondiging van Google Glass ruim een jaar geleden nogal wat stof opwaaien. Al snel werd gespeculeerd over de vraag of dergelijke hardware de smartphone ooit zou kunnen vervangen. Wat brengt de toekomst de smartphone? Zouden nieuwe draagbare technologieën ooit de plaats in kunnen nemen van de huidige zakelijke tools?

Ik heb hier een kort en eenvoudig antwoord op: nee. In ieder geval nog niet. De reden hiervoor is dat het zakelijke succes van technologieën zoals Google Glass afhangt van de mate van toepasbaarheid en effectiviteit van de applicaties die er op kunnen draaien. Ik wil niet direct zeggen dat ik draagbare apparaten helemaal afschrijf, maar ik geloof niet dat we op korte termijn op professioneel vlak grote voordelen gaan halen uit deze technologie. Niet rechtstreeks in ieder geval.

Nog steeds afhankelijk

Draagbare apparaten zijn, hoe ingenieus ook, nog heel vaak afhankelijk van een smartphone of tablet. Een voorbeeld: iemand is onderweg in een auto en draagt een Google Glass. In het vizier verschijnt opeens de melding dat het brandstofpeil erg laag is met daarbij informatie over het dichtstbijzijnde tankstation. Om deze informatie te krijgen, moet het apparaat in verbinding staan met de auto. Deze verbinding komt altijd nog tot stand via een smartphone of tablet waarop een applicatie moet draaien. Het ‘zware werk’ wordt dus gedaan door het mobiele device.

In dit geval heeft de Google Glass zeker toegevoegde waarde gezien de manier waarop de informatie getoond wordt, maar de daadwerkelijke schakel die de waarde toevoegt voor de gebruiker is de applicatieontwikkelaar. Doordat de Google Glass-api het mogelijk maakt voor de smartphone-applicatie om met zowel het apparaat als met de auto contact te maken, is de rol van de ontwikkelaar erg kritiek geworden. Het draagbare apparaat moet toegang hebben tot de cruciale informatie die hij kan achterhalen via de smartphone. 

In het kort, draagbare apparaten hebben (nog) niet de kracht om zelfstandig aan de zakelijke behoeften te voldoen. Hierdoor is de effectiviteit van draagbare technologie voor de zakelijke omgeving nog te gelimiteerd. De eisen van de gebruikers worden bovendien steeds gecompliceerder. We willen bijna alle functionaliteit die een erp-systeem kan bieden laten draaien op een smartphone of tablet. Hiervoor zijn draagbare apparaten nog lang niet klaar.

Niet onderschatten

De zakelijke gebruiker wil grotere volumes data benaderen via draagbare apparaten, zoals databases, ontwerpen, diagrammen en andere data-intensieve documenten. Bovendien moet er ook voldoende schermcapaciteit zijn om de gevraagde informatie te kunnen tonen. Het ontwikkelen en aanpassen van smartphone-applicaties die meer processing power nodig hebben en deze vervolgens gebruiksklaar maken voor draagbare apparaten mag dan ook niet worden onderschat. Dit is precies de reden waarom ik denk dat draagbare apparaten de smartphone nog lang niet zullen vervangen in de zakelijke omgeving. Wat zij uiteraard wel kunnen, is de ervaring van de zakelijke gebruiker verbeteren. 

Naast het verbeteren van de gebruikerservaring, bieden draagbare apparaten ook kansen voor onafhankelijke softwareaanbieders (isv’s). De isv’s die de expertise hebben om smartphones gereed te maken om api’s aan deze apparaten toe te voegen om zo nog meer waarde toe te voegen aan het gebruik van draagbare apparaten, kunnen een belangrijke rol spelen in de succesvolle implementatie bij bedrijven. 

Het moge duidelijk zijn dat we het tijdperk van de smartphone nog lang niet zijn gepasseerd. Althans, niet in de zakelijke omgeving. In de toekomst zullen smartphones steeds minder een vereist apparaat zijn voor consumenten en zullen deze steeds meer hun plek vinden binnen de geavanceerde back-end voor de zakelijke gebruikers. Wellicht kunnen we bij de volgende generatie smartphones wel meer functionaliteit terugvinden voor api’s die communiceren met meerdere draagbare apparaten, geschikt voor de zakelijke gebruiker.

Er is geen twijfel over mogelijk dat we aan het begin staan van een ontwikkeling waarin draagbare technologieën de manier waarop wij als gebruikers werken met onze smartphones en andere mobiele apparaten veranderen. De smartphone is dood – lang leve de smartphone!

Gary Calcott, technical marketing manager bij Progress 
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Alles goed en wel maar ik zie de boekhouder niet werken op een smartphone of tablet.
De techniek van wearables is nog erg jong en ik kijk met spanning uit naar innovatieve toepassingen zoals het protokolleren van medische operaties met google glass, daarmee kunnen hopelijk ooit fouten worden voorkomen.

Het is apart om te zien dat hier een 1 op 1 vertaling van een oud stuk gepubliceerd is.

Zie onderstaand:

http://www.wired.com/insights/2013/05/the-smartphone-is-dead-long-live-the-smartphone/

http://www.huffingtonpost.co.uk/gary-calcott/the-smartphone-is-dead-_b_3357828.html

http://www.businesscomputingworld.co.uk/the-smartphone-is-dead-long-live-the-smartphone/

Klaarblijkelijk vond Gary computable belangrijk genoeg het nu ook hier te publiceren of was het de redaktie van computable?

Ruud, het is welliswaar een oud stuk, maar wel van dezelfde schrijver, dus ik zie je probleem niet.

BTW: De titel is brak. ‘wearable devices’ kun je wel vertalen naar "draagbaar device" maar dat wordt niet bedoeld denk ik. Een laptop is ook een draagbaar device, maar dit artikel gaat daar niet over.

Verders, lezen en verder gaan, niet nieuws onder de zon.

Had de titel niet moeten zijn: NSA grijpt de macht via smartphones en draagbare devices?

Zeker bieden draagbare devices zoals smartphones en tablets gemakken en mogelijkheden maar het zijn tot op heden aanvullende apparaten en geen vervanging. Niet in de laatste plaats doordat componenten enige beperkingen hebben in kracht en omvang, CPU is bijvoorbeeld minder snel om stroom te sparen en ook de opslag is vaak beperkt. Tekortkomingen die nu opgelost worden met online services waar data-intensieve verwerkingen gedaan worden en deze draagbare devices vooral de output consumeren. Nu bieden deze apparaten wel input op basis van sensoren zoals locatie bepaling, beeld en/of geluid wat ze dan ook zo aantrekkelijk maakt voor big brother, euh... ik bedoel big data.

Lachwekkend is trouwens het voorbeeld: "Iemand is onderweg in een auto en draagt een Google Glass. In het vizier verschijnt opeens de melding dat het brandstofpeil erg laag is met daarbij informatie over het dichtstbijzijnde tankstation."

Ik zal wel niet goed opgelet hebben maar het lijkt erop dat gebruik van Google Glass - net als smartphone - tijdens autorijden verboden wordt. Hele functionaliteit is daarnaast overbodig omdat ik een brandstofmeter met optische en akoustische waarschuwing heb die me op hetzelfde feit attendeert. Met dat soort applicaties zal Google Glass devalueren tot een gadget, een statussymbool voor BMW rijders die geen brandstofmeter hebben.

@Ewout
in de tijd dat eeen 256 Mb harde schijf nog het formaat van een autowiel had konden we ons ook niet voorstellen dat je nu 16 of 32 Gb op een microsd kaartje ter grote van een nagel zou krijgen voor 20 of 30 euro.
Ook een PC met de grootte van een sd-kaart is net door intel aangekondigd.
Het is dan ook onvermijdelijk dat dit leidt tot "draagbare" toepassing en natuuurlijk niet met de benzinemeter (wat heb je tegen BMW?).
Er zullen nog wel een paar jaar overheen gaan voor we zinnige zaken krijgen, dat ze komen is mijns inziens zeker.

Jammer dat er geen bronvermelding door Gary is meegegeven.

Ik zie de volgende stap in de ontwikkeling wel hoor, volledige ontsluiting van big data middels iets als google glas via rechtstreekse verbinding met 3G of je eigen provider.

De technieken zijn er al, het is slechts een stapje in tijd. Het enige problematische aan dergelijke ontwikkeling is de mans. Er zijn er maar weinig die werkelijk het in zich hebben hun aandacht te kunnen verdelen over verschillende taken of taakjes.

Het zal altijd wel iets als een vloek en zegen blijven maar van mij zou het mogen. Een bril waarmee je gewoon kunt kijken, data kunt raadplegen, telefoon mogelijkheden en opname mogelijkheden. Die stappen zijn niet al te ver weg kunt u zich voorstellen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-10T13:05:00.000Z Gary Calcott
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.