Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SDN en NFV bieden minimaal vier voordelen

Mede door cloud computing maken netwerken momenteel een enorme transformatie door. Ook zijn nieuwe, on demand applicaties en diensten gemeengoed aan het worden. Denk bijvoorbeeld aan video on demand. Deze ontwikkeling vraagt om een flexibelere en beter programmeerbare infrastructuur, zodat het netwerk dynamisch kan voorzien in de wisselende behoeften van gebruikers, en ondersteuning kan bieden voor on demand-diensten.

Twee technologieën die operators en hun klanten bij deze transformatie helpen, zijn software defined networking (sdn) en network function virtualization (nfv). Maar welke belangrijke voordelen bieden deze technologieën precies? 

1. Sdn zorgt voor schaalbare netwerken
Sdn maakt diensten als connectivity-on-demand en bandwidth-on-demand mogelijk, zodat bedrijven kunnen profiteren van flexibele en schaalbare verbindingen tussen hun bedrijfslocaties. Sdn biedt bedrijven daarnaast de mogelijkheid om tijdelijke dedicated capaciteit in te plannen voor verschillende locaties met behulp van vpn-on-demand. Bedrijven kunnen zo naar behoefte aanvullende capaciteit tussen locaties verdelen om in hun piekbehoeften te voorzien, en zitten hiervoor niet langer vast aan een langetermijncontract dat alleen vaste capaciteit biedt.

2. Flexibele prijsmodellen
Sdn maakt ook real-time analytics mogelijk. Operators kunnen hierdoor hun netwerkbronnen effectiever benutten en dynamische prijsmodellen hanteren. Net zoals een luchtvaartmaatschappij de prijzen van stoelen aanpast naarmate een vlucht voller raakt, kan een operator zijn prijzen aanpassen aan perioden waarin sprake is van een hoge, dan wel geringe vraag naar bandbreedte. Bedrijven profiteren daarmee van een breder prijsaanbod en meer flexibiliteit, terwijl operators hun netwerk optimaal kunnen benutten en dynamischer businessmodellen omarmen.

 3. Nfv speelt in op unieke behoeftes
Nfv stelt operators in staat om diensten met toegevoegde waarde aan te bieden die beter zijn afgestemd op de unieke wensen en behoeften van hun klanten. Met behulp van nfv kunnen operators eenvoudig een telecomnetwerk inrichten, aanbieden, opheffen en het gebruik ervan direct in rekening  brengen bij de klant. Al deze processen verlopen via de automatisch geprogrammeerde netwerksoftware. Operators kunnen diensten, zoals encryptie, die eerder alleen geschikt waren voor grote bedrijven en werden gehost op speciaal daarvoor ontwikkelde hardware, nu aanbieden op basis van een gevirtualiseerd en geconsolideerd automatiseringsplatform dat op standaardservers draait. Hierdoor kunnen ze hun dienstenaanbod sneller en effectiever aanpassen aan de veranderende en unieke wensen van klanten. Ze kunnen deze diensten met behulp van virtualisatietechnologie op afstand inrichten, aanbieden, activeren en intrekken, en de capaciteit naar behoefte omhoog of omlaag schalen.

4. Nfv biedt operators compleet nieuw business model
Het uitrollen van nieuwe diensten brengt door de komst van nfv minder hoge investeringskosten met zich mee. Operators kunnen daardoor meer risico’s nemen bij het aanbieden van nieuwe oplossingen. Met nfv kunnen operators nieuwe diensten introduceren, in de praktijk uitproberen en daarnaast profiteren van nieuwe mogelijkheden voor upselling. Naarmate er meer functies van netwerkdiensten worden gevirtualiseerd, zal het steeds makkelijker worden om het managed connectivity-aanbod uit te breiden met aanvullende diensten. Operators kunnen op die manier on demand-diensten met meer toegevoegde waarde aanbieden, bijvoorbeeld door speciale pakketten te ontwikkelen voor een bepaalde verticale markt.

Operators kunnen daarnaast een ‘try and buy’-model hanteren waarbij klanten een aanvullende dienst zoals wan-optimalisatie mogen uitproberen. Klanten kunnen vervolgens direct een applicatie downloaden, zonder de noodzaak van tijdrovende hardware-installaties. Aangezien de kosten voor de operator om software naar een bestaand apparaat te downloaden verwaarloosbaar zijn, is het risico dat de klant besluit om de dienst niet te gebruiken, zonder meer acceptabel.

Kracht naar het netwerk

Kortom: sdn en nfv brengen de kracht van de cloud naar het netwerk. Technologieën zoals sdn en nfv staan op het punt om door te breken. Maar net zoals met alle nieuwe technologie moet hun volledige potentieel nog in kaart worden gebracht. Een ding dat zeker is, is dat sdn en nfv operators in staat stellen om te profiteren van dezelfde besparingen en flexibiliteit die met behulp van virtualisatie in de ict-omgeving is gerealiseerd. De eenvoudig schaalbare opslagcapaciteit en aanvullende diensten die klanten naar behoefte kunnen afnemen, spelen daarbij een centrale rol. 

Zij bieden ongekende mogelijkheden voor transformatie. Operators zullen hun nieuwe netwerkdiensten en de functionaliteit van hun appliances (denk aan firewalls, load balancing en wan-optimalisatie) direct kunnen uitbreiden of intrekken, in plaats van tijd kwijt te zijn aan langdurige hardware-installaties. Er is geen twijfel mogelijk: naarmate klanten steeds hogere verwachtingen koesteren van on demand netwerkdiensten en -communicatiemogelijkheden, zal het potentieel van sdn en nfv worden ingelost en zullen de zakelijke kansen die zij te bieden hebben door operators worden gerealiseerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-12-22T14:51:00.000Z Rob Wilts
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.