Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De race naar real-time informatie

Of het nu om ziekenhuizen, webwinkels, financiële markten of de politie gaat: allen zijn afhankelijk van een razendsnelle verwerking van informatie over respectievelijk patiënten, online shoppers, beurskoersen en criminele activiteiten. Snelle ontwikkelingen op het gebied van technologie jaagt die behoefte steeds verder aan, maar één component is er de laatste jaren bij ingeschoten, de opslagdisk. Deze wordt nu echter ‘herontdekt’ als middel om de race naar real-time informatie te winnen.

De Wet van Moore wordt regelmatig aangehaald om te illustreren in welke mate de technologische vooruitgang zich voltrekt. Zo zijn de snelheid en performance van onder meer processoren, dram en netwerken over de afgelopen tien jaar exponentieel gestegen. Voor dataopslag geldt dat echter niet: de disksnelheid is in diezelfde periode met slechts 20 procent toegenomen. Nu organisaties steeds meer leunen op technologieën als big data, mobile, analytics en cloud, kan het gebrek aan innovatie in de dataopslag ervoor zorgen dat de volledige potentie van deze nieuwe technologieën niet benut kan worden.

De opkomst van flash-technologie verandert echter dat vooruitzicht. De immense vraag naar compacte, efficiënte opslagmogelijkheden voor nieuwe smartphones en andere mobiele apparaten, is een belangrijke factor geweest in de ontwikkeling die flash heeft doorgemaakt. Die ontwikkeling vertalen naar een enterprise omgeving heeft verstrekkende gevolgen voor de wijze waarop bedrijven data opslaan en verwerken: tot tweehonderd keer sneller dan tien jaar geleden. Die hoge snelheden worden bereikt doordat enkele partijen het voortouw hebben genomen in het ontwikkelen van nieuwe flash-chips die niet in een configuratie gedwongen worden waarin ze zich voordoen als een harde schijf.

Wielrenner versus straaljager

Deze nieuwe flash-chips zijn niet gebaseerd op ssd, maar bevatten flash-modules waarbij de aansturing door de hardware in plaats van de software verzorgd wordt. Dit maakt voor opslag meer dan 1,1 miljoen iops mogelijk, terwijl voor het wegschrijven van data een maximum geldt van 660.000 iops. Dit resulteert in een zeer lage latency: voor lezen 135 microseconde en voor schrijven slechts 90 microseconde. Ter vergelijking: een gemiddelde solid state disk (ssd) heeft een latency van 1 milliseconde. Alsof een wielrenner in een kansloze race met een straaljager verwikkeld is.

De bottlenecks bij veel organisaties zijn vaak de i/o gebonden applicaties. Door de transactietijden van veelgebruikte applicaties - bijvoorbeeld databases - met 90 procent te verkorten, en processen voor batch-verwerkende applicaties - denk aan erp en analytics applicaties - met 85 procent te verkorten, haal je deze bottlenecks weg. De strategie hierachter is het verplaatsen van de ‘hot data’ in de grootste i/o-applicaties naar de flash-schijven, terwijl de minder actieve data worden gedelegeerd naar tragere opslagcomponenten. Dat beperkt de latency aanzienlijk.

De reductie van de latency kan in de praktijk een groot verschil maken:

  • Door flash toe te passen in een ziekenhuis kunnen honderden artsen en ander medisch personeel, de gegevens van duizenden patiënten realtime op hun tablet tevoorschijn toveren, zonder dat de it-infrastructuur van een ziekenhuis een hindernis vormt. Artsen zijn minder tijd kwijt aan hun administratieve taken, waardoor ze hun aandacht volledig op de patiënt kunnen richten. Dat vertaalt zich uiteindelijk door naar minder lange wachtrijen op de poli en een snellere terugkoppeling naar de patiënt toe.

  • Bij webwinkels kan de enorme toevlucht van bezoekers tijdens de drukke feestdagen zorgen voor opstoppingen en vertraging, wat een grote hoeveelheid omzet kost. Met flash worden de workloads op een efficiënte wijze gedistribueerd en gestroomlijnd, zodat dataverwerking geen bottleneck vormt tijdens onverwachte piekmomenten.

De evolutie van flash-technologie voorkomt stilstand in de mate waarop bedrijven de voordelen van nieuwe technologieën kunnen verzilveren. De explosie van data, gecombineerd met steeds meer apparaten die aan het internet gekoppeld worden, vraagt om een snelle, efficiënte verwerking en opslag van data. Met de continue stroom aan ontwikkelingen die zich momenteel voltrekken op het gebied van flash-technologie is de race naar realtime informatie officieel heropend.

Marco van Gils, technisch specialist FlashSystem bij IBM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-06T10:33:00.000Z Marco van Gils
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.