Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

10 redenen om voor flash storage te kiezen

Expert

Alex McMullan
Field CTO, Pure Storage. Expert van voor het topic .

Het tijdperk van flash storage is inmiddels definitief aangebroken. Flash storage is klaar voor gebruik op grote schaal door bedrijven van elke grootte, zowel op enterprise als op mkb-niveau. Dankzij nieuwe technologieën kunnen bedrijven de voordelen van flash-schijven voor storage benutten. Hieronder geef ik enkele redenen waarom bedrijven niet meer om deze technologie heen kunnen.

1. In staat gebruik te maken van data explosie
Bedrijven worstelen nog steeds met krappe it-budgetten, terwijl ze grote hoeveelheden data proberen te beheren. IDC heeft voorspeld dat de hoeveelheid data zal toenemen met meer dan 50 procent per jaar de komende jaren. Hierdoor neemt de vraag naar storagesystemen alleen maar toe. Bovendien eisen bedrijven tegenwoordig meer prestaties, veerkracht en efficiency, wat voortkomt uit nieuwe technologieën zoals cloud-oplossingen, virtualisatie en big data. Snelheid is steeds belangrijker voor bedrijven; om concurrerend te blijven is een grotere mate van efficiency en verbeterde response nodig. All-flash opslag biedt betere prestaties dan traditionele harde schijven – het is een no brainer voor organisaties die vooruit willen komen.

2. Flash storage is een business enabler
Het belangrijkste voordeel van all-flash storage arrays zijn de prestaties. Bedrijven krijgen dankzij flash storage sneller toegang tot data om bijvoorbeeld meer transacties te verwerken en applicaties en diensten te versnellen, wat leidt tot betere prestaties en een concurrentievoordeel als bedrijf. All-flash storage helpt bijvoorbeeld:

  • Ziekenhuizen met het verbeteren van de gezondheidszorg diensten, waardoor artsen zich kunnen richten op de zorg van de patiënt;
  • Fabrikanten productiever te zijn waardoor geavanceerde yield analytics en real-time leverancier integratie mogelijk is;
  • Met het aansturen om traditioneel onderwijs te veranderen; het aanbieden van meer intense en responsieve online leerervaringen aan studenten;
  • E-commerce bedrijven om conversie tarieven te verbeteren en om niet afgeronde koopprocessen te verminderen;
  • Financiële dienstverleners in te schakelen om complexe analytische modellen te maken in enkele minuten in plaats van dagen of uren;
  • Voor online infrastructuur dienstverleners bij het verminderen van de kosten van de dienstverlening terwijl het nieuwe, gedifferentieerde diensten sneller op de markt brengt.

3. De technologie is sterk ontwikkeld in de laatste vijf jaar
De verandering van disk naar flash zet de storage markt op z’n kop door de snelle adoptie van flash. Flash-technologie heeft zich de afgelopen vijf jaar enorm ontwikkeld waardoor flash storage veel betaalbaarder is geworden en geschikt voor bedrijven van iedere omvang. In het komende decennium zal flashgeheugen harde schijven overheersen op het gebied van latency van prestatie intensieve applicaties. Voor consumenten is de overgang naar all-flash storage al goed op weg door de snelle toename van smartphones en tablets; we zullen in toenemende mate dezelfde overgang zien bij ondernemingen.                

4. Beter betaalbaar
De meest voorkomende misvatting is dat all-flash onbetaalbaar is. All-flash kan duurder zijn dan disk wat betreft ruwe capaciteit, maar door middel van deduplicatie, compressie en andere data-reductie technieken kunnen flashopslag-oplossingen worden aangeboden tegen betaalbare prijzen. De kosten per opgeslagen gigabyte vallen hierdoor aanmerkelijk lager uit ten opzichte van schijfopslag.

5. Disk niet langer geschikt voor het doel
Bij het opzetten van een real-time onderneming moet niet alleen gekeken worden naar de softwarematige aspecten, maar ook naar de gehele it-infrastructuur wat performance betreft, omdat er geen bottlenecks mogen zijn. Disk is te traag om de it-infrastructuur en de productiviteit te verhogen. Met all-flash is dit wel mogelijk, gekoppeld aan het feit dat flash opslag arrays nu beschikbaar zijn tegen een lagere kostprijs (volgens het Forrester TEI rapport over Pure Storage).  

6. Geschikt voor bedrijven van alle groottes
Het gebruik van consumenten-grade MLC-flash in combinatie met geavanceerde software om enterprise workloads te verwerken, kan ervoor zorgen dat flash beschikbaar is tegen een betaalbare prijs. In het verleden konden alleen grote bedrijven zich flash veroorloven. Dankzij consumenten-grade MLC-flash kunnen zowel grote bedrijven als mkb’ers profiteren van flash storage. Deze betaalbaarheid gecombineerd met de operationele eenvoud van flash-producten betekent dat training en operationele kosten voor bedrijven van elke omvang tot de kleinste in de industrie behoren.

7. Hoge prestaties, lage latency
Alle it-omgevingen en applicaties zullen profiteren van een all-flash storage array, toch zullen bedrijven de meeste vooruitgang zien bij diegenen die hoge prestaties en lage latency nodig hebben. Gevirtualiseerde servers en virtuele desktop-omgevingen bijvoorbeeld, vereisen hoge prestaties met zeer gerandomiseerde workloads waar een all-flash-omgeving perfect voor is.

8.  Garantie voor de toekomst
De storage arrays vandaag de dag zijn een investering voor vijf jaar, inclusief inbedrijfstelling, gebruik en migratie bij het einde van de levensduur. De wet van Moore zorgt ervoor dat er een exponentiële toename in workloads is, zodat de storage van vandaag de workloads op servers en applicaties in 2020 kan houden. Bestaande disk-gebaseerde technologie zal niet in staat zijn om aan de toekomstige eisen voor capaciteit, energieverbruik of de prestaties te voldoen, flash is de enige bestaande technologie waarmee dit mogelijk is.

9. Langdurige tijds- en kostenbesparing
De lange termijn besparingen, geassocieerd met all-flash arrays, moeten niet worden genegeerd. Bedrijven zijn in staat om hun kosten te verminderen door het verlagen van elektriciteitsverbruik. Daarnaast optimaliseren ze ook voeding en koeling in het datacenter, terwijl er minder ruimte nodig is voor de eigenlijke opslag array. Door het gebruik van een eenvoudig gebruikersinterface, wordt onderhoud en beheer van deze systemen aanzienlijk geminimaliseerd, waardoor men meer tijd over heeft voor strategische projecten. De capaciteit kan ook gemakkelijk worden uitgebreid en routine upgrades kunnen worden uitgevoerd zonder onderbreking, zonder dat dit de prestaties negatief beïnvloedt.

10. Flash storage is bijna klaar voor mainstream gebruik bij ondernemingen
Buiten het datacenter om, is flash gebaseerde storage de opslag die smartphones en web applicaties, zoals Google search en Facebook, zo snel maakt. Veel laptops gebruiken flash storage, in de vorm van ssd’s. Onze telefoons en mp3-spelers gebruiken flash. Onze zoekmachines en sociale netwerken leveren resultaat en analyseren problemen in een super snel tempo - allemaal dankzij flash. 2015 is het jaar dat all-flash storage mainstream adoptie bij ondernemingen bereikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Klinkt helaas weer als een verhaal met een hoog wc-eend gehalte.

Ik ken omgevingen waar SSD voor performance dè oplossing is, maar de betrouwbaarheid van SSD laat helaas nog wel eens te wensen over. Daarover wordt dan weer met geen woord gerept in dit artikel.

Pa Va Ke,

Ik deel je mening dat dit artikel wel een ietwat hoog marketing gehalte heeft.

Over de betrouwbaarheid van Flash heb ik al veel geschreven. Pure Storage en ook de andere leveranciers (EMC,X-IO etc ) gaan slim met de manco's van flash om door middel van slimme software ( lees reduceren van garbage collection en PE cycles ). En ik moet zeggen dat de MBTF van flashtechnologie enorm verbeterd is. En zeker niet onder doet voor de normale draaiende diskjes.

Ik heb hier in het verleden al redelijk wat over geroepen en geschreven. In onderstaand artikel ben ik al eens op de betrouwbaarheid in gegaan ( http://www.computable.nl/artikel/opinie/storage/4974484/1277017/flash-forward-in-2014.html)

Het is wel zaak om appels met appels te vergelijken. Een SSD van de mediamarkt gaat velen malen minder lang mee dan een enterprise SSD.
Hier zit een groot verschil in.

En ja qua capaciteit laat SSD het nog afvangen. Vandaar dat je all-flash arrays voorlopig alleen nog maar zal zien in omgevingen met zware performance loads. Want als je geen performance nodig hebt, maar alleen maar domme opslag dan ga je er natuurlijk niet voor betalen.

Ook hier geldt weer meten is weten. Breng eerst in kaart wat je nodig hebt (performance/capaciteitsverdeling ). En kies dan pas de technologie. In storage-land geldt nog steeds one-size doesn't fit all.

@Ruud: met je eens dat SSD steeds beter en betrouwbaarder worden, en dat een enterprise SSD een andere kwaliteitscategorie is dan de mediamarkt SSD.

Maar de toepassing hangt in mijn geval samen met de eisen voor betrouwbaarheid. In een medische omgeving (denk aan dotteren bijvoorbeeld) is betrouwbaarheid van een andere orde dan bijvoorbeeld een analyse van financiële gegevens.

Ook de kosten van (preventief) vervangen na bijvoorbeeld een bepaald aantal PE Cycles speelt mee. Moet je een paar disks vervangen op kantoor, of moet je duizenden systemen wereldwijd gaan bezoeken? Dit laatste brengt ook een iets ander kostenplaatje met zich mee.

@ Pa Va Ke,

Eens. De requirements en de toepassing(en) bepalen altijd voor welke technologie je kiest.

De meeste enteprise all-flash arrays gaan al uiterst slim om met de limitaties van flash. Dit is veelal software gedreven. Zie mijn opmerking in mijn eerdere reactie. Pure Storage is hier wel 1 van de partij die voor op loopt samen met bijvoorbeeld ook EMC,HDS en Dell.

Praat je over SSD's in de werkplek dan ligt hier nog wel een uitdaging. Gelukkig zie je hier steeds meer de hybride disken gebruikt worden (Kleine flashcache voor het OS / reads / en de rest SAS of SATA) En wie weet gaan de Windows en Linux varianten van deze wereld hier in de toekomst wel steeds slimmer mee om.

Als je het over de betrouwbaarheid heb van SSD, dan mis je het punt.

Als je storage goed aanvliegt heb je *niets* met de individuele discs te maken. Ja SSD prestaties zijn belangrijk, maar als het goed is maak je deze abstract.

Als een SSD faalt zal ik daar weinig van merken omdat we tegenwoordig gebruik maken van software defined storage.

En voor de provider gebeurd ook het vervangen van SSD niet op individuele basis.

Ik ben blij dat ik zo'n discussie SSD or not SSD lekker achter mij kan laten want het interesseert me zeer weinig. Je wil gewoon betrouwbaar en snel, als je provider bent heb je wellicht nog wat met techniek te maken, maar voor de rest van de wereld is het een non-discussie.

@Henri: ik denk dat wij er een verschillende definitie van storage op na houden. Storage is bij mij ook de disc(en) in een systeem, niet altijd SDS of storage bij een provider.

Hetzelfde geldt voor het begrip real-time. In een medische wereld waar geopereerd wordt met behulp van röntgen of ultra-sound beelden heeft real time een heel andere dimensie dan een real-time leverancier integratie, zoals de auteur noemt.

Nee Alex, probleem zit niet in de wet van Moore maar het netwerk door parallellisatie van de workloads. Flash is mooi maar dus voor een specifieke workload, archiveren doe je beter op een ander medium en hetzelfde geldt voor opvangen seriële schrijfbelastingen.

Stellen dat flash een business enabler is lijkt me dus afhankelijk van de processen want investeren in non-bottlenecks is een verspilling en niet investeren in een bottleneck een verlies volgens de Theory of Contraints. Opslag is namelijk terug te brengen tot een logistieke uitdaging als je denkt in termen als magazijn, transport en verwerking.
Tegenover real-time zet ik just-in-time als we het hebben over de juiste informatie, bij de juiste persoon op het juiste moment. Het gaat namelijk nog in eerste instantie om het proces zelf en niet de techniek als we kijken naar parallellisatie van de workload.

PaVake heeft het over disken in het werkstation.
Henri heeft het over storage uit de wolken.
Ewout heeft het over de juiste technologie bij de juiste workload.
En ik heb het over centrale storage oplossingen.

Zo praten we weer eens heerlijk langs elkaar heen ;-)

De schrijver van dit artikel is CTO bij Pure Storage. Pure Storage levert enterprise all flash arays welke door de software (deduplicatie en compressie) zeer slim en effectief met flashtechnologie om gaan.

Ja Flash is een welkome versterking. En op het gebied van performance een enorme verbetering. Voor DB's, VDI, BI en andere veelvraten op het gebied van performance zeer ideaal. Maar zoals Ewout al zegt niet geschikt voor de statische data.

En ja Henri heeft een punt. In de Cloud neem je capaciteit en performance (IOPS) af. En hoe ze het doen zal je worst wezen. Je wilt alleen maar dat je er altijd gebruik van kan maken en bij kan.

Maar niet iedereen zit al met zijn hoofd in de wolken. Zeker de grotere organisaties nog niet. Als je de cijfers van Gartner er op na leest dan zal je verbaasd zijn:

" Through year-end 2017, less than 20% of enterprise workloads will reside on external PaaS/IaaS"

En PaVaKe heeft natuurlijk helemaal gelijk dat storage zeer breed is. Maar de scope van dit artikel ligt natuurlijk op centrale storage. Dus laten we ons daar maar eens braaf aan houden ;-)

Sterke reactie Ruud! Leuk ook.

Overigens heb ik het niet over cloud computing als business model, maar over cloud technologie, die kun je ook zonder uitbesteding realiseren! Waardoor " Through year-end 2017, less than 20% of enterprise workloads will reside on external PaaS/IaaS" prima waar kan zijn.

Ik ben voor werkende simpele systemen, niet voor uitbesteding aan grote providers per se.

Cloud technologie storage kan echter in mijn ogen in minimaal 90% van alle behoeftes voorzien, bij kantoor automatisering zelfs meer.

Verders is het natuurlijk ook een beetje "bravoure" van me. Lekker stevig aandikken, en uiteindelijk bestaat er meer dan vijftig tinten grijs. Geweldig toch? Wanstaltige film maken en gewoon succesvol zijn... Boek is trouwens niet veel beter ;-)

@Henri ... mag ik je laatste reactie dan samenvatten als:

"Geboeid door de cloud"


;)

@ Henri,

Dank voor je compliment! Mijn verjaardag kan nu al niet meer stuk.

Maar doel je dan voornamelijk op SaaS?

Ik deel je mening dat er al veel in de Cloud kan. Maar de echte grote jongens op het gebied van performance hou je toch liever vaak nog in huis. Cloud past in mijn optiek toch wat beter bij de generieke workload. Niet iedere Cloud oplosisng kan gegarandeerde performance bieden. Al moet ik zeggen dat bijvoorbeeld Azure daar wel al goed op weg is.

PS. Begrijp ik nu goed dat je van mevrouw Koppen mee moest naar die "chicklit" film?

@ Pa Va Ke,

Gniffel!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-13T14:09:00.000Z Alex McMullan
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.