Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Oude PC blijft zijn waarde houden

Producenten van pc’s en notebooks lijken doorgaans meer belang te hechten aan omzet dan aan duurzaamheid. De levensduur mag dus niet te lang zijn, dat staat de omzet maar in de weg. Een computer gaat gemiddeld zo’n vier jaar mee. Dan is hij in de ogen van fabrikanten én gebruikers verouderd en moet hij vervangen worden. In het beste geval krijgt hij nog een tweede leven als afdankertje voor een nerdig neefje of wordt hij gerecycled.

Die korte levensduur wordt mede veroorzaakt doordat de snelheid waarmee de technologie zich ontwikkelt extreem hoog is. Volgens de wet van Moore verdubbelt de computerkracht iedere twee jaar. Daar valt niet tegenop te boksen. De klant is het kind van de rekening. Is daar werkelijk niets aan te doen? Moeten we onze trouwe metgezel echt na vier jaar al naar het kerkhof dragen?

Nee, dat hoeft helemaal niet. Er bestaat namelijk een oplossing die de levensduur van een pc of notebook met zeker drie jaar verlengt. Deze oplossing houdt in dat de computer wordt voorzien van een thin client-besturingssysteem, zodat hij verder als software-thin client door het leven kan. De specificaties doen er in dat geval minder toe.

De thin client betrekt zijn capaciteit immers van een server uit het datacenter. Het is een aantrekkelijk alternatief, dat niet alleen goed is voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee. Door de levensduur van een PC of notebook te verlengen, dalen zowel het global warming potential (gwp) als de total cost of ownership (tco). Het gwp met 60 procent, de tco met 47 procent. Zo wijst recent onderzoek door het Fraunhofer Institut für Umwelt-, Sicherheits und Energietechnik (UMSICHT) uit.

Simpel sommetje

Hoe heeft het Duitse onderzoeksinstituut dit berekend? Om te beginnen, de winst voor het klimaat. Wanneer een bestaande pc als software-thin client in gebruik blijft en er geen nieuwe gekocht wordt, daalt de gwp - de uitstoot van broeikasgassen - met 198,8 kg CO2 per werkstation, dit wil zeggen met een factor 2,5. Als er honderd pc’s tot thin clients omgebouwd worden, loopt dit op tot bijna twintig ton CO2. Dat scheelt een flinke slok op een borrel.

Iets vergelijkbaars zien we aan de kostenkant. Waar een nieuwe pc circa 2165 euro kost, kost een ouder model dat als software-thin client ingezet wordt ongeveer 1157 euro: een verschil van ruim duizend eur. Wanneer een bedrijf honderd pc’s in thin clients verandert en geen nieuwe devices aanschaft, levert dat een besparing op van meer dan een ton! Kortom, er is wel degelijk leven na de dood. En dat is nog lucratief ook.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Aardige insteek!

Alhoewel... de kostenkant lijkt me toch niet helemaal te kloppen.
Ik zou verwachten dat het budget voor reparaties verhoogt wordt. Al was het maar om de kosten af te dekken van een voorraadje aan onderdelen.
Daarnaast zijn er migratiekosten van een conventioneel OS naar een thin client OS.

In grote lijnen ben ik het eens, waarom iets vervangen wat nog prima werkt?

Zo heb ik een PC die al bijna 10 jaar oud is - met Windows XP - maar nog steeds gebruikt wordt. Reden hiervoor is de randapparatuur, lastig op te lossen met thin client concept.

Of rekensommetje aangaande milieu klopt weet ik niet maar opgenomen vermogen PC, server en netwerk moet natuurlijk ook meegenomen worden. En de investering in server-based computing software moet ook niet vergeten worden.

Recycling van herbruikbare materialen is ook een oplossing. Ook de accessoires verdienen aandacht. Bij ieder nieuw model van bijna ieder merk en model komen er weer nieuwe stekkertjes net als bij de telefoons. Er is ook hier behoefte aan dwingende wetgeving waardoor de voedingsadapter universeel kan worden gemaakt. Het standaardiseren van de voedingspoort zal daarbij een oplossing kunnen zijn met een verwisselbaar snoer tussen adapter en pc.

Een oude PC kan veelal voldoende mogelijkheden bieden om professioneel gebruikt te worden, zelfs na 10 jaar, als de hardware maar goed is. Een goed merk levert 3 jaar standaardgarantie. Extra garantie bijkopen is vaak te duur. Gelukkig zijn onderdelen van een standaard-PC eenvoudig te verkrijgen (meestal hoe goedkoper de PC is, des te gemakkelijker zijn de onderdelen te vinden). Je hoeft als bedrijf geen grote voorraad aan onderdelen te hebben om oude PC’s in de lucht te houden.
Notebooks e.d. gaan eerder kapot dan PC’s, hebben daarom een kortere garantieperiode, zijn lastiger te repareren en hebben vaak heel specifiek gevormde onderdelen nodig. Notebooks kan je meestal beter vervangen.

Een PC maken kost energie en levert dus veel CO2 op. Gelukkig gebruiken nieuwe devices, zoals notebooks en servers minder energie, maar dat geldt niet voor PC’s. Een nieuwe videokaart alleen gebruikt soms meer energie dan een hele oude PC. Er zijn voor niets power supply units voor PC’s van meer dan 1000 Watt, ondanks dat de efficiëntie van 60% naar 90% is gegaan.

Thin client is een optie. Maar die zou ik alleen inzetten als die in het beheerconcept past, of zelfs noodzakelijk is.

Met de groei van de tablets zijn is o.a. Windows minder resourcen gaan gebruiken, dus met 8, 8,1 en straks 10 krijgen we niet weer het vista-effekt dat veel krachtigere hardware vroeg.

Overigens is het ook mogelijk met een lichtere Linuxversie de meeste "cloud"-oplossingen en webapplikaties te gebruiken. Die 4 jaar komt mij wat overdreven voor, bij mij draait een systeem meestal (minimaal) 6 jaar.

De stelling dat je met goedkope PC's makkelijker onderdelen vindt wordt inmiddels door HP weerlegd, die gebruiken een eigen-niet-standaard voeding, als je geluk hebt gaat die net in de garantie kapot anders wordt het relatief duur.

Samen met mijn hardware-leverancier stellen we PC's samen uit standaard komponenten voor mijn klanten, die hebben ook garantie en ik kan snel een onderdeel vervangen als de nood aan de man/vrouw komt bijv. na onweer.

En al vindt Ewout dat vreemd, ik verbouw mijn systeem zelf, nieuw moederbord/cpu/memory etc. omdat ik nog steeds een SCSI-aansluiting nodig heb voor een speciale filmscanner. Over 2 a 3 jaar zal dat wel lastig worden.

De computer hoeft ook niet naar het kerkhof, maar kan hoogwaardig gerecycled worden. Zie www.kh-metals.nl. Even doorklikken naar computerschroot en de nieuwspagina. Daarin artikel over demontage door sociale werkplaats.

Het 'forklift' business model kan ook doorbroken worden met Open-Source software + hardware.

Een voorbeeld dat dit bewijst is te vinden op http://www.fsf.org/news/libreboot-x200-laptop-now-fsf-certified-to-respect-your-freedom

Bij de aanschaf iets meer investeren in meer intern geheugen en processorcaciteit. Hierdoor kan de PC of Notebook een veel langere levenscyclus van het operatiegebied systeem en applicaties aan. Wees terughoudend met niet direct noodzakelijke updates van bijv complete MS-Office pakketten. Meestal levert de huidige versie ook al een overkill aan ongebruikte functionaliteit.
In mijn situatie heb ik al twee keer 7 tot 8 jaar plezier gehad van dezelfde notebook. Slechts eenmaal een upgrade gedaan met intern geheugen van 4 naar 8 Gb.

@Jan
In een eerdere opinie introduceerde ik ISO 7-lagen model van communicatie, problemen met de databus zitten namelijk niet alleen in het ijzer maar ook de drivers. Met name in industrieële processen worden dan ook nog protocollen gebruikt die ouder zijn dan de gemiddelde PC beheerder zoals bleek uit de reacties op 'Licht uit, spot aan!' Niets is mij vreemd want ik kom nog regelmatig 'kunst & vliegwerk' tegen in datacentra door dit soort legacy problematiek.

Idee van KVM emulatie met server-based computing levert helaas dus nog de nodige uitdagingen op met het aansturen van allerlei apparatuur. Ontwikkelingen van IoT met MODBUS (level 2 OSI) via een Raspberry Pi, Arduino of Intel Galileo zijn hier interessant. Laten we zeggen dat hier de Theory of Contraints van toepassing is want in de eerdere opinie Release- of Relatiemanagement (2011) ging ik trouwens al in op het belang van configuratie management, er zit nu eenmaal nog een verschil tussen automatiseren en digitaliseren.

@Q, 18-04-2015 17:06: 'Het 'forklift' business model kan ook doorbroken worden met Open-Source software + hardware.'

Op cbc.ca/news/world/e-waste-worst-offenders-include-u-s-china-says-un-report-1.3039416 is hier gisteren nog een interessant rapport van verschenen. Wanneer we de hardware zo maken dat deze langer mee gaat en beter gerecycled kan worden dan scheelt dit erg veel. ICT-Hardware en Software producenten moeten van het lineaire forklift model naar het circulaire model. En Apple geeft daarbij een heel slecht voorbeeld.

Wel erg kort door de bocht. Op zich verandert een thin client besturingssysteem niets aan de technische levensduur die ook een rol van betekenis speelt. Ook als processor en geheugen voor de kantoortoepassingen nog ruim voldoende presteren, onderdelen gaan gewoon vaker stuk en de vraag is of je dat voor lief neemt.

NB. Wikipedia: De Wet van Moore stelt dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke 2 jaar verdubbelt. Heeft met elkaar te maken, maar is wel iets anders dan verdubbeling van verwerkingscapaciteit.

Altijd een erg interessant gegeven, een thin client maken van een PC, maar...
Denk is aan de herrie van de ventilator, het stroomverbruik, bewegende delen (harddisk) in vergelijking tot een thin client of nog beter een zero client...
Dan zie je dat het toch loont om na 3-4 jaar de PC te vervangen door een ander apparaat. Een vervanging waarbij de klant ook nog plezier heeft.

Voor de genoemde prijzen per apparaat koop je 3 thin clients of 2 heel dikke laptops of 4 desktops. Een nieuwe pc kost echt geen 2k en een thin client geen 1000E

Zo gaat het sommetje niet op.

En inderdaad zoals ook door anderen genoemd: een thin client is een ander apparaat dan een pc, ook qua stroomverbruik en zo. Dat moet je ook weer meerekenen.

Een nieuwe PC kost 2165 euro
Dat heb ik nog nooit meegemaakt

Maar goed, misschien moet het een merk pc
zijn en alles van het nieuwste en laatste
waar de gebruiker totaal geen gevoel
meer heeft wat snel of langzaam is.

Ik heb nog Pentium 3 machines staan
en met een kleine inzet van Linux
kan ik daarmee het net op - mailen
tekstverwerken en zulks.

Ewout Dekkinga:
De nieuwe pc is een quad-core ARM ?
een iets vettere Raspi achter de monitor 'geplakt'.

@harald
Ik wijs op de machine-to-machine interface die onder de user interface ligt, in de loop der jaren ben ik dan ook tegen een behoorlijk aantal 'showstoppers' aangelopen betreffende het idee van een gecentraliseerd service model. Idee van server en cloud (utility) based computing hebben conceptueel veel overeenkomsten als we voorbij het medium zelf gaan en kijken naar overdragende deel van de stack. En dan blijken de kosten van migratie meestal veelal dieper in de keten te zitten omdat 'mediamarkt' denken van edge IT uiteindelijk maar het topje van de ijsberg is.

In het kader van open source initiatieven is trouwens VirtualC64 ook leuk, eindelijk een goede toepassing voor de MAC;-)

Oud verhaal, nieuw jasje. Tevens missen er een paar aspecten zoals al eerder gemeld op financieel, MTBF en kosten backend inrichting. Belangrijkste takeaway, koop bij producenten die daadwerk naar milieu, groen en CO2 kijken of op juiste wijze recyclen.

Wellicht dat een partij in de markt is die de TRIODOS van de Hardware productie wordt:-)

... MTBF ... Mean Time BETWEEN Failure .. raar begrip want als het inderdaad om between gaat dan komt dat 2de moment er nooit want bij de eerste failure kan of wordt het component al vervangen. Mean Time Until Failure is dus een betere term denk ik ...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-04-17T15:00:00.000Z Edwin de Ron
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.