Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Internet of things is serious business

Computable Expert

Jack Niesen
Pre Sales Consultant, F5 NETWORKS. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur en Beheer.

Voor consumenten is de ontwikkeling van het internet of things (IoT) vooral nog leuk met een hoog gadget-gehalte. Voor de aanbieders van de technische achterkant is het echter serious business. En dan zijn er nog tal van ondernemers die ervan willen profiteren. Maar waar draait het nu werkelijk om bij het IoT?

Feitelijk praten we over een verzameling producten met een sensor aangesloten op het internet. Dit wordt aangestuurd door een applicatie die nog steeds, haast ouderwets, in een datacenter draait, ergens in de wereld. Met de gigantische toename van ‘connected’-items, zijn er twee belangrijke elementen om rekening mee te houden: beveiliging en beschikbaarheid. Hoe zorg je ervoor dat het functioneren van een beveiligingscamera nog altijd belangrijker is dan het automatisch bestellen van eieren die bijna op zijn? Hoe bepaal je de prioriteiten?

Dankzij het IoT beschik je over een hele berg aan data. Hierdoor krijg je onder andere de juiste route zonder files, een overzicht van energieslurpende apparaten in huis of kun je je sleutels terugvinden dankzij een ‘slimme’ tag. De data die hiervoor nodig is, bereikt volgens TechRadar Pro een dusdanige omvang dat het ip-verkeer in 2018 1,6 zettabytes bedraagt. Dat is een groei van 300 procent ten opzichte van 2013. De meerderheid van dat verkeer zal worden gegenereerd door smartphones en sensoren op producten.

IoT-ready infrastructuur

Deze toename vereist een infrastructuur die betrouwbaarder en beter schaalbaar is dan ooit tevoren. De infrastructuur moet IoT-ready zijn. Hierin wordt domain name system (dns) vaak over het hoofd gezien. Als startpunt van IoT-verbindingen (en meer apparatuur betekent meer verbindingen) is het voor service providers onontbeerlijk hun dns-infrastructuur zo in te richten dat het de groei aankan. Dat kan onder andere middels software defined application services: een raamwerk van aanvullende diensten die applicaties sneller, veiliger en beter beschikbaar maken en werkt over fysieke, virtuele en cloud omgevingen heen. Zo niet, dan zorgt latency voor geïrriteerde eindgebruikers.

Meer apparatuur, meer beveiliging

De groei van het aantal apparaten dat verbonden is aan een netwerk betekent ook meer risico’s. Ieder apparaat biedt weer een nieuwe mogelijkheid voor aanvallers om het netwerk binnen te komen. En het werkt ook de andere kant op: een DDoS-aanval kan bijvoorbeeld veel schadelijker worden doordat steeds meer verbonden apparaten getroffen kunnen worden.

Het IoT is veel lastiger te beveiligen, doordat de traditionele perimeter rond het datacenter ontbreekt. In een connected wereld reist data van verschillende apparaten over verschillende netwerken naar verschillende datacenters. Security-toepassingen moeten zich hieraan aanpassen. Er is uitgebreidere, meerlaagse bescherming nodig. Zie ook onderstaande video van collega Wim Zandee, die daarin de elementen beveiliging en beschikbaarheid van het IoT toelicht.

Het IoT gaat dus helemaal niet over de ‘things’. Het gaat om de data, de applicaties en de services die het IoT mogelijk maken. Hierbij komt het aan op de onderliggende infrastructuur die het allemaal mogelijk moet maken dankzij schaalbaarheid, flexibiliteit, betrouwbaarheid en intelligentie.

Wat is het Internet of Things - Beveiliging en beschikbaarheid

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jack, leuke opinie en kan er redelijk in mee gaan. De IoT uitdagingen zijn legio. Zo is energie voorziening vaak ook een lastige.

Wat betreft:
"Het IoT gaat dus helemaal niet over de ‘things’. Het gaat om de data, de applicaties en de services die het IoT mogelijk maken."

Nou, vanuit een leverancier perspectief gezien. In mijn ogen gaat IoT zelf over functionaliteit. En daarin zit ook het grootste niet begrijpen van IoT. IoT is namelijk geen hype maar een onvermijdelijk fenomeen welke gewoon een vast onderdeel wordt in *ieders* leven.

IoT blijft vaak nog een babbeltje over koelkasten die zelf melk bestellen, maar sluipenderwijs is het realiteit. Van bagagekarren op Schiphol die zeggen waar ze zijn en of er onderhoud nodig is, tot weables die 24/7 onze hartslag meten en stappen tellen, tot (zelfrijdende) auto's zoals de Tesla die een deel van het onderhoud zelf uitvoert en software 's nachts bijwerkt.

We zullen er steeds vaker en meer over lezen. Toch blijven veel ontwikkelingen nog verder weg dan gedacht, zoals de koelkast die melk besteld....

Een aardig artikel.
Toch ben ik het niet helemaal eens met Henri, ja het is een fenomeen dat sluipend zijn intrede doet en geen "hype" is, echter er zijn reeele gevaren aan verbonden.
De "smart"-tv's van Samsung die in de woonkamer van de klanten kijkt en kontroleert wat je allemaal bekijkt, doet wel erg sterk denken aan scenes uit het boek "1984".

Met IoT is een totale bewaking niet allen mogelijk maar zelfs waarschijnlijk dus is het zaak goed op te letten dat er geen ongebreidelde en ongekontroleerde call-home-sensoren overal in huis komen.
Als voorbeeld noem ik even de home-routers die lang wagenwijd open stonden met een standaard admin-password.

De privacy van burgers is inmiddels al behoorlijk uitgehold, dus is een manend woord uit de ICT erg belangrijk.

Weet u nog toen Google met haar auto's rondreed om de straten vast te leggen en met 'per ongeluk' ook alle wifi routers geïndexeerd heeft? Dat gebeurt ook met alle IoT apparaten. IoT is nl. 1984 in het kwadraat.

Jan, waar ben je het precies niet mee eens? Ik zie alleen een aanvulling over de security een issue is en daar ben ik het mee eens.

Maar dat security geen dealbreaker is, daar zien we dagelijks het bewijs voor. Een zeer groot deel van de bevolking (waaronder ik) loopt met een smartphone met MS / IOS / ANDROID in zijn zak. Ik als gebruiker heb geen enkele garantie dat de mic en camera niet gebruikt worden om mij af te luisteren. Toch blijf ik hem gebruiken. Dus ik zie niet in hoe "security" verdere ontwikkelingen in IoT gaat tegenhouden. Voor veel mensen is gebruik en gemak belangrijker dan een security issue welke ze niet kunnen zien.

Daarnaast is het naïef om te geloven dat issues een fenomeen tegenhouden. Juist omdat het een issue is zal het onderhevig zijn aan evolutie en zal de beveiliging van data en gegevens alleen maar belangrijker en dus beter worden.

Aardig weetje: Ken je nog dat verhaal over dat Google in Duitsland en elders werd aangeklaagd omdat ze een WiFi scan deden via de Streetview auto? Ja? Nee?

Welnu, dat doet Google niet meer met zijn streetview car. Tegenwoordig doen zowel MS / Apple / Google het iedere x minuten met praktisch alle telefoons in de wereld!

Als je naar je Wifi instellingen gaat dan zie je bij IOS "Locatie wordt nauwkeuriger bepaald als Wi-Fi is ingeschakeld".

Door te kijken welke Wifi verbindingen je ziet en de kracht van de verbinding en door dit te communiceren naar centrale servers is er in feite een Wifi kaart gemaakt van de wereld welke sneller en energie zuiniger werkt dat GPS.

How did that happen?

Henri, ik ben het niet eens met:
"een onvermijdelijk fenomeen welke gewoon een vast onderdeel wordt in *ieders* leven"

Je gaat uit van jouw omstandigheden en vergelijkbare mensen, op deze planeet zijn er genoeg waarvoor het belangrijker is om aan eten en drinken te komen, want daar ontbreekt het al aan. Kijk maar eens op het nieuws, waarom denk je komen die vluchtelingen naar europa?

Kijk ook eens naar Uber, gestopt, het gebeurt dus wel degelijk dat nieuwe techniek/businessmodellen gestopt worden.

Wie GPS en WiFi kontinu aan laat staan onderweg, moet dat zelf weten, wat ik daar van vindt is bekend, niet erg slim.
Alleen de gebruikers kunnen die kontrolle-waanzin stoppen als wij ict-ers, ja ook jij, gebruikers duidelijk maken welke gevolgen dat heeft.

Je hoeft je niet al die mogelijkheden te ontzeggen maar wel nadenken als je ze gebruikt en af en toe nee zeggen.

@Henri
Als je 1 uur per dag met je hoofd aan een smartphone hangt heb je 400% meer kans op kanker is onlangs wetenschappelijk vastgesteld.
In hoeverre zijn mensen dit wetende echt bereid om hun telefoongebruik te beteugelen?

Dat men de gevolgen niet direct merkt betekend niet dat het verstandig gedrag is? En zo zijn er vele voorbeelden.

Jan, wat je vind is irrelevant aan wat er gebeurd.

En wellicht ben je ook niet goed geïnformeerd. Zeer veel van de vluchtelingen heeft *meerdere* toestellen waarmee ze naar het moederland bellen om de voortgang door te geven.

Zelfs buiten steden in grote delen van Afrika vind de cloud zijn weg.

Uber is niet gestopt, wordt niet gestopt. Slechts een klein onderdeel ondervind wat weerstand.

Nogmaals: ik ben niet voor spionage, Uber en weet ik wat meer, maar ik weet wel dat IoT gewoon een feit is. Als die camera's die overal hangen communiceren ook via het internet, net als de bushokje informatie borden.

Je kunt het niet met me eens zijn, maar qua feiten zit je er dus naast. Het is dus al een onderdeel van ieders leven, al gebeurd dit buiten jouw medewerking en macht.

@Henri,

Wat er gebeurd is het cumulatieve effect van wat men doet. En daar ben jij weer deel van.

Even een ethisch vraagje: zou jij meehelpen met een ICT project met als enig doel het besparen op een paar duizend arbeidsplaatsen omdat "het anders toch wel gebeurd" of "als ik die klus niet pakt, doet iemand anders het wel" ?

Soms lijkt het wel of je bewust geen opinie over een zaak hebt en welhaast clichematig voor de vigerende trend kiest omdat "dat nu eenmaal gebeurd".

Korte vraag Henri, als de rechtbank Uber's Uberpop illegaal verklaart, hoe noem jij dat dan?

Zoals ik al zei, je redeneert vanuit een nederlandse situatie, in de grote steden. Zelfs Europa is al veel groter met enorme verschillen t.o.v. nederland, velen hebben echt niet die gadget-waan die ik van nederland ken.

Jan: Alsjeblieft. Uberpop is een klein experimenteel onderdeel van Uber. Het zelfde als Ziggo een nieuwe dienst realiseerd die volgens de wet niet mag, betekent niet dat Ziggo al zijn diensten staakt. Er rijden gewoon Uber's in zeer veel landen, alleen Uberpop ondervind behoorlijk wat weerstand.

En ook je NL situatie, naast dat we in NL / westerse wereld zitten doet de rest van de wereld ook vrolijk mee. Er worden meer iPhones in China verkocht dan in de VS. Onze situatie is niet uniek.

We lopen hooguit op bepaalde aspecten een paar jaar voor (maar wellicht achter de op VS).

kj: Een groot deel van mijn carrière bestaat uit het uitsparen van fte door automatisering. Daar is weinig onethisch aan, bovendien vind ik dat werknemers teveel beschermt worden en heb ik een broertje dood aan vakbonden. Is dat helder genoeg?

Zoals ik al vaker roep : Adapt or die.

Als je dit leest denk je misschien dat ik evil ben. Zo zie ik mijzelf absoluut niet. Zo vind ik ook dat de sterkste schouders de zwaarste lasten kunnen dragen. Ben ik niet tegen asielzoekers, geloof ik in investeren in het onderwijs en heb ik bewondering voor mensen die beroepen als vuilnis ophalen hebben en hiermee rond kunnen komen. Als ik geen geld kan verdienen met wat ik doen ben ik ook bereid kranten te lopen, tomaten te plukken of af te wassen in de horeca.

Maar outsourcing of het overbodig maken van arbeidsplaatsen hoort er bij, als het niet werkt houdt het vanzelf op te bestaan.

Dus ik heb een duidelijke opinie en ik geloof ook in de IoT en dat het onvermijdelijk is. Alles, maar dan ook alles, wijst daarop. Ik zie geen tegenbeweging. Zelfs na onthullingen dat NSA met sleepnetten data verzamelen houdt mensen (wellicht ook zoals jij) niet tegen een smartphone te gebruiken. Go figure.

Johan, je eerste uitspraak (400% meer kans op kanker) is gewoon onzin, over je 2e uitspraak ben ik het eens, met roken of rijden zonder gordel als voorbeeld. De pest is -van veel dingen weten we het effect niet-. Als je ziet wat er altijd over cholesterol geroepen is... het blijkt ineens heel anders te zijn. Je doet de dingen met de kennis van nu.

Maar ik geloof dat technologie ons in de ellende stort zoals vervuiling en overbevolking en ik geloof dat de oplossing hiervan ook in technologie te vinden is.

Henri laat ons weten dat wat je vindt irrelevant is aan wat er gebeurt. Opmerklijke uitspraak van iemand die zich Cloud evangelist noemt. Go figure. Ik zie vooral een paradox maar ik ben ook niet zo van de front-end rocksterren. Owja, hij gelooft ook in IoT en technologie. Anderen zijn niet goed geinformeerd of praten gewoon onzin. Ja, religie is serious business, weet Henri.
Cloud akbar.

Ach ja, Henri - Moneyball - kijkt niet verder dan een seizoen en kan alleen nog maar uitwedstrijden spelen omdat hij geen stadion meer heeft, rondreizend circus Koppen met clowns en papieren tijgers. Euh.... waarom werd plotseling een beschermingscontructie opgeworpen toen de KPN overgenomen dreigde te worden?

Een vrije markt met beschermingsconstructies is als social return vragen bij uitbesteding, een toeslagenfraude welke je aan kon zien komen als je iets minder films kijkt en wat meer leest. Laten we zeggen dat ik de data skew in sommige grafieken nogal opmerkelijk vind, links of rechts de staartdeling doen maakt namelijk nogal verschil als we kijken naar duur voortschrijdend inzicht.

Notice to airmen:Cloudy with a change of meatballs.

Felix, waar noem ik mijzelf cloud evangelist? Ik ben vrij consistent in mijn mening en zie ook geen paradox. Je kunt van iets vinden wat je wilt, maar dat houdt het niet tegen. "Cloud akbar" vind ik wel weer grappig gevonden :-)

Ewout, jij hebt duidelijk Moneyball niet gelezen, niet gekeken en/of niet begrepen. Billy Beane wilde niet het seizoen winnen, maar het hele spel veranderen. Nou, dat is gelukt. Hij ging ook niet voor het grote geld en heeft Red Sox baan toen ook afgewezen. Dus dat je hem falen wilt toeschrijven is dus volledig misplaatst en geeft meer een kijkje in jouw wereldbeeld.

Ik ben veel met IoT betrokken, o.a. door bijvoorbeeld bedden, rolstoelen en infuus pompen te tracken in ziekenhuizen, of de aanwezigheid van BHV-ers bij bedrijven. Ik kan je vertellen, dit gaat gewoon gebeuren.

Als je iets anders geloofd, beschrijf maar eens hoe jij dat ziet dan? Komt er een volksopstand? Worden de mobieltjes ritueel verbrand?

Ik heb een duidelijk beeld en visie en schrijf erover, de nay sayers zijn wel tegen maar komen met geen enkel alternatief. Ach, ik denk dan maar aan wat Machiavelli schreef over innovatie :

"Bedenk dat niets qua voorbereiding moeilijker, qua succes twijfelachtiger en qua uitwerking gevaarlijker is dan zich opwerpen als iemand die vernieuwing wil doorvoeren.

Want hij die dat doet heeft hen die van de oude toestand profiteren tot vijand, terwijl hij slechts lauwe verdedigers vindt in hen die van de nieuwe toestand zouden kunnen profiteren.

Een lauwheid die gedeeltelijk voortkomt uit vrees voor de tegenstanders ....en gedeeltelijk uit het wantrouwen van de massa die niet werkelijk gelooft in iets nieuws totdat zij het ervaren hebben.

Zo komt het dat zijn opponenten iedere kans grijpen om de vernieuwer vurig aan te vallen en de anderen hem slechts halfslachtig verdedigen."
- Machiavelli (1469-1527):

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-21T15:00:00.000Z Jack Niesen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.