Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

EK voetbal 2016: to stream or not to stream?

Dit artikel delen:
videostreaming

Tuurlijk, we doen dit jaar niet mee aan het EK voetbal. Daar worden we als Nederlanders al genoeg mee geconfronteerd. Toch zendt de NOS alle wedstrijden live uit: op tv én internet. Goed nieuws voor de voetballiefhebber.

Echter, veel van de op voorhand spannendste wedstrijden worden om 15.00 uur gespeeld. De verwachting is dan ook dat deze veelvuldig via tablets, smartphones en pc’s op kantoor worden gestreamd. Het gevolg is, dat bedrijven serieuze problemen kunnen krijgen met applicaties en netwerken. Streaming van videocontent neemt nu eenmaal veel bandbreedte in beslag en legt een hoge druk op het netwerk.

Tijdens het WK van 2014 was er een olie- en gasbedrijf waar het it-team moeite had Windows-updates en -patches af te ronden op servers en werkstations op olieplatformen. Het streamen van de wedstrijden op de gemeenschappelijke tv bleek vertraging te veroorzaken, maar dat was niet de enige boosdoener. De medewerkers bleken ook afzonderlijk een beroep te doen op het Wi-Fi-netwerk om bij te blijven en daar was het netwerk qua bandbreedte en responstijd niet op ingericht. Het resultaat: problemen voor het dataverkeer en daarmee ook voor de kritische zakelijke werkzaamheden.

Hoe zorgen bedrijven ervoor dat videostreaming het werk niet onderbreekt en stellen ze tegelijkertijd medewerkers in staat het kampioenschap te volgen?

Visibility-tool

Nu apps, data en gebruikers steeds meer verspreid zijn over verschillende vestigingen en locaties, is het leveren van optimale applicatieprestaties steeds moeilijker. Netwerken zijn complexer dan ooit en applicaties draaien op veel verschillende platformen. Dit vereist dat diverse intelligente en applicatiegerichte netwerkpaden op hetzelfde moment actief moeten zijn. 

Onderbrekingen in het dataverkeer zijn te voorkomen door end-to-end inzicht te hebben in de applicatieprestaties op het complete netwerk. De waarde van een goede visibility-tool ligt in dit scenario niet alleen in het proactief kunnen opsporen van de afwijkingen in het netwerkgebruik na de aftrap. De tool stelt organisaties namelijk ook in staat om te voorspellen welke applicaties, gebruikers en werkstations beïnvloed worden door een lagere bandbreedtecapaciteit.

Dit inzicht maakt ook de behoefte groter om de netwerkinfrastructuur op een nuttige manier te beheren. Dat is waar de kracht van software defined (sd)-wan en application defined networking om de hoek komt kijken.

Eenvoudig gezegd, stelt sd-wan bedrijven in staat hun netwerk te beheren vanaf één enkel, makkelijk te gebruiken en intuïtief commandocentrum. Weten wat te veranderen, aan te passen en te orkestreren, wordt zo een simpele taak. Bedrijven kunnen zo direct aanpassingen doorvoeren in netwerkprestaties en applicatielevering. Daarnaast identificeert een app-gerichte sd-wan automatisch de applicaties in het bedrijfsnetwerk en groepeert ze in logische categorieën, gebaseerd op hoe belangrijk ze zijn voor de organisatie. Ook zijn zelfs network service policies toe te passen op die categorieën, gebaseerd op ingebouwde best-practices.

SD-WAN

Even terug naar het olieplatformvoorbeeld. Dankzij sd-wan en application defined networking had dit bedrijf voldoende bandbreedte beschikbaar om de volgende rondes van het voetbaltoernooi te streamen, zonder in te leveren op de prestaties van de zakelijke applicaties die essentieel zijn voor het werk. 

Deze voordelen biedt de it-afdeling – en het gehele bedrijf – veel mogelijkheden. Kortom: sd-wan maakt netwerken flexibeler dan ooit en houdt de juiste applicaties beschikbaar wanneer en waar dat moet. Uiteindelijk is zo effectief en efficiënt tegemoet te komen aan zakelijke behoeften én kan iedereen naar de wedstrijden kijken. 

Thomas Verhaeghe, country manager Benelux bij Riverbed

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Pardon, volgens mij ben je bij een werkgever te werk gesteld, tegen betaling van een financiele tegemoetkoming (loon, uurtarief of anderszins) om werkzaamheden uit te voeren.

Als je tv wilt kijken doe je dat maar thuis in je eigen tijd!

Neem me niet kwalijk zeg, het moet toch niet gekker worden. Even afgezien van of we nu wel of niet meedoen (tenslotte zijn er ook bedrijven met werknemers uit meerdere landen die wel deelnemen aan het EK), je wordt toch verwacht werk te doen.

Uiterst zwakke business case. Nog nooit een bedrijf gezien waar dit de gewoonte is.

Mocht Nederland bij een volgend [E|W]K weer meedoen, denk ik dat ik maar bij Riverbed ga solliciteren met als motivatie "bij jullie mag ik voetbal kijken onder werktijd"

(ofwel, ik sluit me aan bij CPT en KJ)

BesteThomas,
Mooi geschreven, prima gedaan!
Echter als je het zelf nog eens terug leest?

Voetbal kijken tijdens werktijd - streamen van wat dan ook, op het zakelijke netwerk?
Bij ons is dit onmogelijk tenzij er een verzoek voor is.
Voorbeeld: iets met kinderen, bewaking, opleiding, ziekenhuis enz.
Helaas zijn wij te professioneel om voetbal (of welke hobby dan ook) te mogen of kunnen streamen tijdens werkelijke werktijd.

Gelukkig bepaal ik dit (ik ja), maar ben dan ook van de oude stempel, maar wel soepel. Ik bedoel hiermee; ons magazijn heeft EVEN geen put of pick orders te verwerken - prima, leef je uit op ons netwerk - stream zoveel je wilt / kan..
Geen orders is niet de schuld van het magazijn-personeel - ik spreek daar de commercieel manager op aan (...en dit komt op Zijn conto). Net zoals hij mij aanspreekt als er iets mis is met onze IT.

Maar tijdens echte werktijd rommelen met een 'device', dacht het niet en wordt ook sterk afgeraden, ...qua baan.

Stel, ik stream me helemaal aan de 'kook'.

Vervolgens worden er bij ons geen pakketjes verzonden of te laat verzonden...
De ontvangende groothandel... waar ze natuurlijk ook helemaal uit hun 'plaat' streamen - verstuurt de handel naar de 'streamende' grossier...
Waar ze vervolgens streamen als een vrouwelijke 'beek'.
Leveren ze dan ook nog af op zondag of doen ze dat alleen in Uddel?

Zakelijk je GSM of Tablet gebruiken begrijp ik, maar streamen tijdens 'dienst-tijd' daar begrijp ik helemaal niets van. U wel?

Rare reacties, video is het nieuwe schrift als we kijken naar allerlei processen waarin streaming een belasting legt op het netwerk doordat de IP camera's een steeds betere resolutie geven tegen een lagere prijs. Auteur legt alleen de verkeerde link, IP surveillance is een snel groeiende markt waarbij Video Analytic Data Lakes een steeds groter beslag op de opslag leggen. De bitrates en retenties zorgen ervoor dat er Mbytes/sec parallel weggeschreven moeten worden omdat hard disk recorders al lang niet meer alleen onder de TV staan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-01T10:13:00.000Z Thomas Verhaeghe


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.