Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

S3 in tien jaar van start-up naar branchestandaard

Amazon Web Services lanceerde in maart 2006 zijn eerste opslagdienst, S3 genaamd. Tien jaar later maken talloze organisaties gebruik van het platform vanwege zijn veelzijdigheid en relevantie. Geen enkele storage-oplossing kan zich nog permitteren om geen ondersteuning voor S3 te bieden. In de tien jaar na zijn introductie heeft S3 zich ontwikkeld van een start-updienst tot de onbetwistbare standaard op het gebied van cloud-opslag.

AWS heeft een uiterst snelle opmars gemaakt. Volgens een recente schatting door Venturebeat leverde het Amazon in het vierde kwartaal van 2015 een omzet van maar liefst 687 miljoen dollar op. Dit vertegenwoordigde een omzetstijging van 69 procent ten opzichte van dezelfde periode in het voorgaande jaar. En er ligt nog volop groeipotentieel voor AWS in de cloud computing-markt: in 2015 steeg de totale omzet volgens Synergy Research met 28 procent tot 110 miljard dollar. De technologie van Amazon wordt ingezet door ondernemingen als Dow Jones, Capital One en Pfizer en internetbedrijven als Dropbox, Instagram en Twitter. Volgens de meeste analisten is het hoogtepunt voor AWS en S3 nog lang niet in zicht.

De groei van de cloud computing-markt wordt aangewakkerd door een sterke toename van de ongestructureerde data die organisaties genereren. Deze data moet worden opgeslagen op een manier die aansluit op hun behoefte aan prestatievermogen, stabiliteit en kostenefficiëntie. Traditionele flash-, nas- en san-opslagsystemen beginnen inmiddels uit hun voegen te barsten. Het opschalen van deze systemen om de ongestructureerde big data op te vangen is kostbaarder geworden en het opslagbeheer tijdrovender. Organisaties die zich voor deze uitdagingen zagen gesteld, zijn uitgegroeid tot enthousiaste gebruikers van object stores zoals S3. Deze bieden hen een horizontaal schaalbare oplossing die tegemoet kan komen aan de snel groeiende vraag naar opslagcapaciteit.

Publieke en private cloud-oplossingen voor object storage beginnen steeds meer samen te vloeien, omdat een toenemend aantal bedrijven voor een hybride opslagbenadering kiest. Als gevolg van de dominantie van S3 in de markt voor publieke clouds krijgen organisaties ook oog voor de voordelen van S3-gebruik op locatie. Naarmate meer organisaties object storage inzetten als onderdeel van hun hybride publieke/private oplossing, groeit S3 uit tot een basisvereiste voor een succesvolle ontwikkeling van krachtig presterende en betaalbare oplossingen.

Pogingen tot standaardisatie, zoals het door de Storage Industry Networking Association (SNIA) ontwikkelde CDMI, zijn grotendeels genegeerd door publieke cloud providers. De volledig open api-standaard Openstack Swift blijft qua toepassing mijlenver achter bij de onbetwistbare koploper S3. En nu ruim 80 procent van alle toekomstige opslagcapaciteit naar alle waarschijnlijkheid in beslag zal worden genomen door ongestructureerde data, zullen object storage en S3 hun opmars alleen maar voortzetten. Daarmee groeit de noodzaak van het gebruik van een standaardbenadering, zelfs als die voorlopig alleen een informeel karakter heeft en naar de naam S3 luistert.

Het belang van compatibiliteit

S3 groeit in rap tempo uit tot de standaard voor cloud-opslag. Dus compatibiliteit met deze technologie zou een belangrijk aandachtspunt moeten vormen voor organisaties die overwegen om gebruik te maken van een hybride cloud met een open karakter. Of bedrijven die data willen verplaatsen tussen S3 en een private cloud. Zij zouden moeten nagaan of een beoogd storage-platform werkelijk de compatibiliteit biedt die het beweert te bieden. Door het juiste opslagplatform te kiezen voor hun hybride of private cloud kunnen ze kosten besparen en de implementatietijd met maanden terugdringen.

Organisaties die opslagtoepassingen ontwikkelen met behulp van de S3-API van Amazon zijn voor een correct functioneren van hun applicaties sterk afhankelijk van de compatibiliteit met S3. Maar omdat niemand het gebruik van standaarden voor compatibiliteit met S3 afdwingt, is het niet makkelijk om het juiste storage-platform te selecteren.

Via de S3-API kunnen meer dan 50 opslagbewerkingen worden uitgevoerd, waarvan 24 geavanceerd, 18 tamelijk complex en 9 simpel. De mate van S3-compatibiliteit van een storage-platform wordt bepaald door hoeveel van deze bewerkingen het kan uitvoeren. In de praktijk houdt dit in dat leveranciers kunnen beweren dat hun storage-platform compatibel is met S3, terwijl het louter ondersteuning biedt voor de simpele bewerkingen. En die maken slechts een basale vorm van gegevensmanipulatie via de API mogelijk. Mogelijk zijn sommige platforms in staat om ook een aantal van de 18 tamelijk complexe bewerkingen uit te voeren, maar er zijn maar weinig bij die ondersteuning bieden voor alle bewerkingen.

Vanzelfsprekend hebben de meeste opslagplatforms nog meer moeite met het beheer van alle taken van de S3 API. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor organisaties en programmeurs die zich ervan willen verzekeren dat hun applicaties compatibel zijn met S3 en naadloos samenwerken met hun hybride of lokale cloud. Zij moeten kiezen voor een storage-platform dat een hoge mate van compatibiliteit met de API van S3 biedt.

Een interessante vraag is waar S3 de markt voor cloud-opslag toe zal leiden. Als dominante dienst en standaard binnen dit snel groeiende marktsegment zorgt het wereldwijd voor ingrijpende veranderingen van het technologielandschap en de marktverhoudingen. ICT-giganten als HP hebben op het succes van AWS gereageerd door hun strategie op belangrijke punten te wijzigen, terwijl AWS storage-leveranciers de mogelijkheid biedt om in te springen op nieuwe zakelijke kansen. De kans is groot dat AWS een steeds belangrijkere rol gaat spelen binnen private en hybride cloud-omgevingen.

Nu de markt voor publieke clouds volwassen wordt, kan het moeilijker worden voor Amazon om opnieuw enorme omzetstijgingen te realiseren. Verder bestaat de mogelijkheid dat de initiatieven van concurrenten succesvol blijken en marktaandeel van Amazon afsnoepen. In de eerste tien jaar van S3 heeft AWS zich echter in een ideale positie gebracht om het komende decennium van zijn dominante positie te profiteren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-24T13:54:00.000Z Jacco van Achterberg
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.