Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

All flash hoeft nog niet snel te zijn

Dit artikel delen:

Computable Expert

Vincent van der Linden
Directeur/ceo/country manager. Expert van Computable voor de topics Datamanagement en Infrastructuur.

Geoptimaliseerde technologieën blijven hinder ondervinden van oude architecturen. Er bestaan opslagoplossingen die zijn samengesteld uit flash drives en traditionele drives of zelfs volledig bestaan uit flash-technologie. Dit betekent nog niet dat de hoge performance, die de flashtechnologie beschikbaar stelt, ook in zijn geheel te gebruiken is. De snelheid wordt bepaald door de connecties en functionaliteiten die de data tegen komt.

Het verbaast me met welk gemak de term flash op een grote hoop wordt gegooid. Flash is zeker sneller dan de inmiddels traditionele SAS, Sata, FC en SCSI drives, maar als je een flash-device in een 2,5 inch case stopt en deze over dezelfde SAS bus en Raidcontroller beschikbaar stelt, blijf het hetzelfde als yoghurt door een dun rietje zuigen. Ook storage array's die flash als 'de oplossing positioneren', maar de netwerkconnectie hetzelfde houden, springen alleen in op de hype die flash heet om mijn inziens te voorkomen dat het product verouderd raakt.

Meegaan met de markt

Waarvoor zoeken organisaties naar een versnelling van het verwerken van data? Omdat de markt dit van hun vraagt. Als je niet snel mee kan, blijf je achter en verlies je marktwaarde. Wanneer ik als consument op een webshop een artikel wil kopen en de website is te traag of de levertijd is niet binnen 24 uur, dan zoek ik verder. Dit gebeurt in de grote wereld net zo.

Is het niet zo dat veel traditionele storage-oplossingen met het toevoegen van flash voornamelijk de beperkingen van de gekozen architectuur verdoezelen en daarmee in eerste instantie wel sneller zijn, maar weer dezelfde beperkingen krijgt zodra de opslag capaciteit weer bijna volledig is opgebruikt.

Wereld van NVMe

Mijn ogen gingen open toen ik de wereld van NVMe betrad en daar als door gewinterde storage-expert deze technologie met een traditionele bril doorlichtte. NVMe is gewoon een nog snellere flash-oplossing, meer niet (dacht ik). Belachelijk dat er geen snapshot en replicatie beschikbaar is in de NVMe-appliances vertelde ik. Maar de klik kwam bij de doelgroep die daadwerkelijk baat heeft bij snelle reactietijden van het opslagapparaat en snelheid verkiezen boven functionaliteit.

Het moet inderdaad niet uitmaken of je een device lokaal of over het netwerk connecteert. Het moet net zo snel zijn. En waarom zou je snapshots en replicatie willen, als je over dat snelle netwerk gewoon op het besturingssysteem of applicatie niveau meteen naar twee volumes of devices schrijft. NVMe en NVMe over fabric neemt alle beperkingen weg die we in de jaren hebben moeten oplossen met data services vanuit het storage systeem en levert gewoon weer eenvoudige, maar super snelle opslag capaciteit zonder franjes.

Traditionele benadering veranderen

Het is goed om te zien dat niet alleen de storagefabrikanten deze ontwikkelingen omarmen, maar ook de leverancier van besturingssystemen en virtualisatie-oplossingen. Waarom zou je vandaag de dag nog een storagesysteem kiezen met snapshots, replicatie, deduplicatie en caching-technologieën die je over traditionele storagenetwerken beschikbaar stelt, terwijl besturingssystemen zoals Windows, VMware en Linux(achtige) met snelle opslagdevices zelf al een hoog beschikbaar en schaalbaar opslagplatform kunnen leveren?

Ik ben benieuwd hoe snel we onze traditionele benadering van opslag en de eisen die we stellen (kunnen) aanpassen. Het lijkt een open deur, maar als je de snelste opslagtechnologieën blijft beoordelen op de manier zoals dat al jaren gebeurt, dan krijg je gewoon niet de juiste oplossing met de performance die je er van verwacht.

Complexiteit verdwijnt

De complexiteit van storage verdwijnt. Je zoekt nu het beste besturingssysteem of virtualisatieplatform en plaats lokaal of via het netwerk NVMe opslag devices. Moeilijker is het niet. Zolang de prijs van NVMe te hoog is voor statische data, plaats je dit gewoon op de traditionele opslagsystemen totdat deze volledig is afgeschreven. 100TB NVMe past in 1U rack ruimte en kost nu ongeveer 1,80 euro per gigabyte. Je krijgt hiervoor (afhankelijk van de fabrikant) tussen de twee en vijf miljoen IOPS en vijftig microseconden latency. Hoe veel drives en rackruimte kost je dit met een traditionele storageoplossing?

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Dat geldt voor de fabrikanten die flash aan hun bestaande oplossingen en architecturen toevoegen en voor klanten die op de traditionele manier nieuwe storagetechnologieën en -producten vergelijken omdat ze dat kennen. Bent u klaar voor het nieuwe storage tijdperk?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-21T11:20:00.000Z Vincent van der Linden


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.