Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Waarom veel kantoren nog steeds te huur staan

Computable Expert

Jan Honig
Sales Director, COMMSCOPE. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

Volgens Property Magazine staan er in Nederland miljoenen vierkante meters aan kantoorruimte leeg. Tegelijkertijd zijn veel bedrijven op zoek naar geschikte ruimte. Hoe dit kan? Er is een groot tekort aan kantoorruimte waarbij huurders gebruik kunnen maken van hoogwaardige technologische voorzieningen.

Met name draadloze en mobiele voorzieningen maken het verschil. Niet alleen in de keuze die een gebruiker maakt voor het huren van een ruimte, maar ook in de portemonnee van de verhuurder.

Wereldwijd vindt gemiddeld 80 procent van het draadloze dataverkeer binnen in een gebouw plaats. Toch biedt maar 2 procent van de commercieel verhuurde locaties draadloze verbindingen die dit verkeer kwalitatief goed kunnen faciliteren. Een gemiste kans aangezien gebouwbeheerders, architecten en facility managers aangeven dat de waarde van een object met gemiddeld 28 procent stijgt alleen al door goede mobiele verbindingen voor smartphones en laptops aan te bieden.

Het eerste waar men bij het optimaliseren van een intern mobiel netwerk doorgaans aan denkt, is het optimaliseren van het wifi-netwerk binnen een gebouw. Een distributed antenna system (das) wordt bij deze optimalistieslag veelal niet meegenomen.

Redenen waarom 'das' geen prioriteit is

Een distributed antenna system (das) is een logische oplossing om een kantoorruimte aantrekkelijker en future proof te maken. Toch staat een dergelijk systeem niet hoog op de prioriteitenlijst van projectontwikkelaars en verhuurders. De drie belangrijkste redenen waarom dit achterwege blijft, zijn de kosten van zo’n netwerk, de complexiteit van de technologie en een tekort aan mensen die de netwerken kunnen beheren.

Duidelijk is wel dat niets doen geen optie is. Het is de rol van de verhuurder om te zorgen dat huurders de best mogelijke gebruikerservaring hebben. Dit betekende voorheen dat er in ieder geval betrouwbare voorzieningen voor gas, water en licht aanwezig waren. Maar als verhuurders vandaag de dag de waarde van hun object te willen verhogen en meer huurders willen aantrekken, dan zou hier een solide intern draadloos netwerk (wifi en das) als vierde utility aan toegevoegd moeten worden. Hiermee kunnen zij zich onderscheiden van andere verhuurders en de groeiende hoeveelheid tech savvy-huurders aan zich binden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Vreemde stelling. Een huurder zal over het algemeen geen gebruik willen maken van een gezamelijk network (of dat nou draadloos is of niet), omdat de beveiliging hiervan zeer lasting te regelen valt. Elke huurder kan toch op eigen initiatief een netwerk aanleggen, net zoals men zaken als vloerbedekking, conferentioeruimten, bureaus en dergelijke aanlegt ?

@Erwin
kijk eens wat COMMSCOPE (de firma van Jan Honig) verkoopt . . .

In een krant had er "advertorial" boven het artikel gestaan...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-09-15T14:35:00.000Z Jan Honig