Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Private clouds vereisen andere mindset

Computable Expert

Jack Niesen
Pre Sales Consultant, F5 NETWORKS. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur en Beheer.

De cloud verandert niets. De cloud verandert alles. De private cloud doet geen van beide en doet allebei. Hoe dan ook, applicaties in een private cloud, van welke soort dan ook, hebben nog altijd applicatieservices nodig die traditioneel door het netwerk worden geleverd. Denk aan beveiliging, load balancing, beschikbaarheid en optimalisatie.

Zelfs de wat nieuwere architecturen zoals microservices en containerplatformen gebruiken bekende methoden om applicaties te beveiligen en te optimaliseren. Ook web-apps die ontwikkeld zijn met de laatste programmeertalen en ontwikkelaarstechnieken moeten worden voorzien van security-tools als toegangscontrole en web application firewalls. Dus wat verandert er nu eigenlijk?

Button creators

"De infrastructuur mag nooit een bottleneck zijn."

Voor de meeste organisaties geldt dat de private cloud niet verandert wát we uitrollen, maar hoe we dat doen. En nog belangrijker: hoe snel we dat doen. Succesvolle private cloud implementaties zullen self-service it faciliteren en stellen daarmee interne gebruikers in staat automatisering en infrastructure-as-a-service te gebruiken om zeer dynamische en efficiënte applicatie-omgevingen te maken. Als gevolg van DevOps zullen de veranderingen aan de code en de infrastructuur versnellen doordat nieuwe services en applicaties efficiënter worden ontwikkeld, uitgerold en bijgehouden. Veel factoren om apps sneller op te leveren zijn organisatie- en cultuurbepaald, echter de infrastructuur mag nooit een bottleneck zijn. Want in het proces van verzoek tot implementatie van een app mag geen ruimte zijn voor menselijke vertraging. Daarom moeten automation-tools het leeuwendeel van de levering van it-services voor hun rekening nemen.

Wanneer bedrijven en instellingen gewend zijn aan een ticket-gebaseerde organisatie, waarin veranderingen worden aangevraagd, bekeken en geïmplementeerd, zal deze overstap flink wat impact hebben op de dagelijkse activiteiten. It is niet langer gericht op implementatie, maar veel meer op het ontwerpen van frameworks en end-to-end service-automatisering. En hierbij rekening houdend met applicatie-ontwikkelaars en application operators (DevOps) die netwerkservices voor de applicatielevering moeten gebruiken. Ofwel: it-operations moet verschuiven van ‘button pushers’ naar ‘button creators’.

Ander beheer is andere mindset

Er verandert dus vooral iets in de manier waarop it-operations de infrastructuur beheert. Een ticketing systeem en het it-operationsteam zorgen er momenteel voor dat alleen experts veranderingen aan de infrastructuur kunnen maken, dit om te voorkomen dat er misconfiguraties ontstaan. It-operations heeft toegang tot alle instellingen en weet op welke knoppen je moet drukken om een verandering tot stand te brengen, zonder service-onderbrekingen. Inmiddels wil echter vrijwel iedereen toegang hebben tot de knoppen. Dan is het wel zo prettig dat de logische knoppen veilig zijn om op te drukken, en daar komt de huidige benodigde expertise van operations om de hoek.

Door het creëren van geautomatiseerde systemen, liefst gebaseerd op een template, hoeven gebruikers alleen nog maar te weten wat ze willen (en niet hoe), en beperk je de keuzes tot veilige, bruikbare configuraties. Het geeft it gelegenheid de infrastructuur te blijven beheren, terwijl je een zekere mate van vrijheid aan je gebruikers geeft. Deze veranderingen zijn technisch en cultureel uitdagend, maar de winst is hogere productiviteit en agility.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-03-09T11:13:00.000Z Jack Niesen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.