Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Video blokkeert internet

Computable Expert

Edwin Tromp
Sales Consultant (Managed) Service Providers, F5 NETWORKS. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur en Beheer.

Video kan mobiele operators maken of breken. Het lijkt de heilige graal te zijn. De cijfers verschillen per bron, maar ze zijn altijd imposant: acht miljard bekeken video’s op Facebook per dag. Van alle Twitteraars bekijkt 82 procent video, hiervan doet 90 procent dat via een mobiel apparaat. YouTube video’s worden voor 60 procent mobiel bekeken.

De service providers hebben geen keuze: ze moeten hierop inspringen. En ze doen dat volop, middels gratis diensten of zeer laag geprijsde abonnementen met ongelimiteerd datagebruik. Om dat vol te houden, hebben ze kosten-effectieve en intelligente oplossingen voor traffic management nodig. 

Het overgrote deel van mobiele video wordt gekenmerkt door twee elementen: encryptie via ssl of vergelijkbare protocollen en adaptive bit rate (abr)-technologie, waardoor de resolutie zich aanpast aan de beschikbare bandbreedte. Dat heeft gevolgen voor de het transmission control protocol (tcp). Dit transportprotocol is de basis van het internet, samen met het pnternet protocol (ip). Het is het smeermiddel waardoor applicaties soepel draaien op apparaten en miljarden mensen in staat zijn informatie te delen op hetzelfde moment. Daarnaast zorgt het voor verbindingen en regelt het opstoppingen en overdrachtsproblemen.

Detecteren en beheren

"Voordeel van tcp-optimalisatie is het kunnen beheren van algoritmes die zich aanpassen aan de specifieke eigenschappen van een mobiel netwerk."

Service providers willen graag de beste gebruikersbeleving bieden, dus moeten ze in staat zijn de bandbreedte, gebruikt door video-streams, bij te sturen en liefst te verminderen. Hiertoe moeten ze wel video-streams kunnen detecteren en beheren. Tcp-optimalisatie speelt hierop in. De huidige technologie kan de download-performance al met 99,81 procent verbeteren op grote afstands-netwerken, 103 procent op mid-range en 131 op nearby. erzijn al snelheidsverbeteringen gemeten van 214 procent tijdens druk zeer verkeer.  

Een belangrijk voordeel van tcp-optimalisatie is het kunnen beheren van algoritmes die zich aanpassen aan de specifieke eigenschappen van een mobiel netwerk. Ze zijn van cruciaal belang voor de doorvoer van verkeer en algehele gebruikerservaring. De technieken kunnen ook gebruikt worden om de tijd tussen client en tcp-termination te verkleinen, zodat beide kanten snel kunnen reageren bij verbindingsproblemen. Verder zijn retransmissies te verminderen zodat de radiofrequentie beter wordt benut.

Tcp heeft veel bewegende onderdelen, en groeit dagelijks. Finetuning en synchroniseren is noodzakelijk om er enigszins wijs uit te worden. Een tcp-stack met hoge goodput, minimale buffer bloat en een evenwichtige verdeling van flows is een must. In het tijdstip van massaal videogebruik moet de tcp-stack meer zijn dan een statische ‘bolt-on’. Integratie met andere functionaliteit, inclusief deep-pocket inspectie, traffic steering en load balancing is essentieel. Wanneer service providers dat beheersen, zijn (mobiele) netwerken beter te beveiligen, te optimaliseren en vervolgens ook beter ten gelde te maken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-30T11:10:00.000Z Edwin Tromp
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.