Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vooruitgang door wifi 6

Computable Expert

Jan Buis
Head of Business Development, Genexis International BV. Expert van Computable voor het topic Infrastructuur.

De nieuwe draadloze lan-standaard wifi 6 wordt gepromoot als een manier om internet naar zoveel mogelijk gebruikers te brengen, maar er zijn ook andere belangrijke voordelen. Met wifi 6 gaat het draadloos internetten en werken immers beduidend sneller. Bovendien bespaart deze nieuwe technologie veel kosten doordat het stroomverbruik aanzienlijk wordt verminderd.

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van quadrature amplitude modulation (qam) zorgen voor een flinke snelheidsverbetering. Terwijl de IEEE 802.11a-standaard alleen qam-64 ondersteunt, en wifi 5 alleen qam-256, maakt wifi 6 nu ook qam-1024 mogelijk. Deze qam-toename van wifi 5 naar wifi 6 zorgt ervoor dat gegevens mogelijk 25 procent sneller worden opgehaald.  

Zo werkt het: Een intelligente modulatiemethode bereikt hogere snelheden. Via vermenigvuldiging worden twee signalen op een draaggolf gemoduleerd en gecombineerd tot één signaal om de effectieve bandbreedte te verdubbelen. Elk signaal is in staat om grotere hoeveelheden informatie te verzenden, waardoor de snelheid van gelijktijdig verzonden gegevens toeneemt. 

Er moet echter één kanttekening worden geplaatst: de maximale qam-1024 werkt alleen onder ideale omstandigheden. Dit is over korte afstanden, met optimale signaalniveaus, en alleen als er sprake is van minimale storing.

Target wake time

" Langere standby-periodes betekenen minder transmissies en dus minder stroomverbruik"

Wifi 6 introduceert ook een nieuwe technologie die de energievraag aan de klantzijde optimaliseert. Target wake time (twt) vermindert het energieverbruik doordat het access point en het apparaat afstemmen wanneer de ontvanger ‘wakker moet worden’ om het signaal te ontvangen. Bij eerdere draadloze standaarden, tot en met wifi 5, moesten smartphones, tablets en notebooks altijd bereikbaar zijn om hun datapakketten te kunnen ontvangen. Dit ging ten koste van de batterijduur. Met wifi 6 hoeven smartphones minder vaak opgeladen te worden. 

Bovendien zijn veel internet of things (iot)-apparaten geen permanente zenders en sturen ze slechts om de paar seconden, minuten, uren, of nog minder vaak gegevens naar het access point. Daardoor profiteren niet alleen de accu's van smartphones, maar vooral het iot van twt. 

Ook voor de sensoren en actoren op het netwerk betekenen langere standby-periodes minder transmissies en dus minder stroomverbruik. Dit bespaart energie en vermindert ook storingen op de drukke radiofrequenties. 

Bij wifi 6 gaat het dus niet alleen om kwantiteit, maar ook om kwaliteit. Het enthousiasme over wifi 6 heeft niet alleen met de snelheid te maken. De grootste vooruitgang is de efficiëntere gegevensoverdracht van grote aantallen toestellen. Een belangrijke bijdrage hieraan is een speciale methode die bekendstaat als basic service set (bss) Coloring. 

Bss Coloring maximaliseert de netwerkprestaties door storingen te verminderen op plekken waar veel apparaten worden gebruikt. Als mechanisme wordt het verbeterd met 'spatial re-use'. Kortom, de technologie vermindert storingen tussen wifi-apparaten en maakt efficiënter gebruik van het beschikbare spectrum op plaatsen met veel access points. 

Draadloze netwerken hebben slechts een beperkt aantal kanalen om mee te werken. Als dicht bij elkaar gelegen access points en daarmee verbonden apparaten hetzelfde kanaal gebruiken, zullen ze onvermijdelijk met elkaar botsen. Bij oudere wifi-infrastructuren kan slechts één apparaat tegelijk zenden en moeten alle andere klanten wachten voordat ze op dat kanaal kunnen zenden. Het gevolg daarvan is dat de wifi wordt overbelast en de datatransmissie wordt vertraagd.

Kleurcodering

Dit verandert met wifi 6. Om storing op een gedeeld kanaal (of basic service set) te verminderen, wijst bss coloring een 'kleurcode' toe aan een netwerknaam (ssid) ( en verhoogt het de drempel voor storing door andere kleuren". Deze methode van kleurcodering identificeert verschillende Basic Service Sets en onderscheidt deze van alle andere bss'en op hetzelfde radiokanaal. 

Apparaten met wifi 6 kunnen deze bss-tag herkennen en detecteren wanneer toestellen met een 'andere kleur' op hetzelfde kanaal uitzenden. Het resultaat is dat verschillend gekleurde bss'en elkaars signalen minder verstoren. Dit verbetert op zijn beurt de netwerkprestaties enorm. Wifi-apparaten die hetzelfde kanaal delen, maar fysiek van elkaar gescheiden zijn, kunnen nu tegelijkertijd zenden, mits ze een andere kleurcode hebben. 

Om de voordelen te illustreren, kunnen we dit vergelijken met de situatie in een restaurant. Twee verschillende groepen zitten aan verschillende tafels. Aangezien ze geen behoefte hebben om het gesprek aan de andere tafel te horen, kunnen de verschillende groepen op een bepaald volume praten zonder elkaar te storen. Als een van de groepen te luid wordt, moeten de groepen een limiet met elkaar afspreken. Of een van de twee groepen gaat in een andere zaal zitten.

Het is de moeite waard om de wifi-normen nader te bekijken. It-managers zouden moeten kiezen voor wifi 6, met name in scenario's waarbij veel toestellen of iot-apparaten parallel moeten uitzenden. Wifi 6 maakt netwerken namelijk niet alleen sneller, maar ook efficiënter. Wifi 6 heeft de toekomst! 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

"Wifi-apparaten die hetzelfde kanaal delen, maar fysiek van elkaar gescheiden zijn, kunnen nu tegelijkertijd zenden, mits ze een andere kleurcode hebben. " Daar hebben ze geen kleurcode voor nodig. Als ze al fysiek gescheiden zijn, storen ze elkaar al niet meer.
Verder ben ik benieuwd wat en hoe zo'n kleurcode is. Elektromagenetische golven (behalve licht) hebben geen kleur en kunnen die ook niet krijgen. Wat wordt ermee bedoeld en hoe werkt het dan. Als 2 signalen evensteek in de ruimte zijn, zullen ze elkaar even hard storen als voorheen, ook al zit er iets IN het signaal (als het dat is) dat de twee onderscheid.

Beste Hens,


Bedankt voor je reactie en interessante vraag.
om te voorkomen dat ik iets vergeet in mijn antwoord verifieer ik dit even met onze engineers.

Ik verwacht a.s. vrijdag een antwoord te kunnen geven.

Bedankt,

Jan

Jan Buis,
In korte tijd 2 artikelen over een onderwerp zoals Wifi-6 als opinie publiceren en bij vragen van lezers niet kunnen antwoorden komt bij niet erg sterk over, dit duidt op een erosie van de titel expert. Of misschien moet ik zeggen dat het tot een déjà vu gevoel leidt omdat ik zelf ooit de ghost writer van managers was. In het spel van social media marketing heb ik me niet altijd aan de regels gehouden als het ging om de aandacht maar ik heb wel altijd mijn eigen opinies verdedigd. Iemand die aan de Vrije Universtiteit een promotieonderzoek doet naar indirecte verkoop-kanalen hoef ik hopelijk niet meer uit te leggen waarom.

Beste Hens,

Om een goed antwoord te kunnen geven blik ik eerst in het verleden. Voordat Wi-Fi (802.11ax) op de markt verscheen, zagen we als industrie een toename aan storing in de lucht; interferenties. Zelfs met de acties die we namen bij de introductie van Wi-Fi 5, bleven de storing groeien. Met het schrijven van de 802.11ax specificaties was de opdracht om efficiëntie te verhogen, veel minder de groei in de beschikbare bandbreedte. Vanaf de eerste dagen van Wi-Fi (802.11a & 802.11b) zijn we zeer strikt geweest in het implementeren van “Listen-Before-Talk” (LBT). LBT is wat ik noem een vriendelijk gedrag dat eerst een station laat uitpraten voor dat een ander mag beginnen. LBT heeft zijn kracht bewezen, vooral als er maar 1 Wi-Fi netwerk (Basic Service Set Identifier - BSSID) aanwezig is. Hedentendagen komt het zelden voor dat er maar 1 Wi-Fi netwerk in een ruimte aanwezig is, veelal zijn het meer dan 10. De mechaniek van LBT is niet beperkt tot 1 WLAN cell en is gevoelig voor andere cellen in de omgeving. Dit leidt tot situaties dat er alleen nog maar geluisterd werd.

Als gesteld, 802.11ax is een efficiëntie standaard en het bovengenoemde probleem is daarin aangepakt; de zogenaamde BSS-Coloring was geboren. Simpel gesteld krijgt elke data-package (niet de overhead) een extra element om zijn BSSID (Wi-FI cell) aan te geven. Nu weet men binnen een Wi-Fi cel naar wie men moet luisteren, voordat men weer mag spreken (LBT). Dit geeft een enorme spectrum-efficiency boost. Om het begrijpelijk te maken hebben we dit binnen de industrie “coloring” genoemd. Op zichzelf geen gek idee, daar de meeste Site-Survey Tools reeds met kleuren werken en we zelf onze weerstanden kleur-streepjes geven om ze te herkennen.

Dus inderdaad, Wi-Fi stuurt geen kleuren door de lucht, maar geeft de diverse stations/clients de mogelijkheid te herkennen wie in hun cel mag praten en wie men kan ignoreren.

Als industrie willen we zelfs nog een extra stap nemen om het “harde” of “zachter” praten aan te pakken, zodat het LBT-proces binnen een Wi-Fi Cel nog efficiënter wordt. De specificaties zijn zo goed als af, maar voor deze feature hebben we wel de toestemming nodig van de mensen die over het lucht (spectrum) gebruik gaan. Binnen Europa is dat de ETSI.

Prettig weekend,

Jan

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-09T11:17:00.000Z Jan Buis


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.