Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Brexit leidt tot gevolgen voor disaster recovery

De Brexit gaat in 2020 voor een hoop onzekerheid zorgen, ook op het gebied van disaster recovery (dr)-strategieën. De onderhandelingen over de handel en samenwerking tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK), kunnen roet in het eten gooien voor bijvoorbeeld organisaties met productieomgevingen in het VK en disaster recovery-locaties daarbuiten.

Organisaties in kwestie moeten op zijn minst hun huidige aanpak opnieuw onder de loep nemen en nagaan of alternatieven zoals disaster recovery-as-a-service (draas) uitkomst kunnen bieden. Mogelijke toekomstscenario’s zijn het verplaatsen van de dr-infrastructuur naar het VK (voor organisaties met data en persoonsgegevens van Britse bedrijven en burgers) of het onderbrengen van de complete infrastructuur in de EU (voor organisaties die persoonsgegevens van EU-burgers verwerken). Organisaties met klanten in de EU én in het VK moeten nadenken over een aanpak die beide grondgebieden omvat.

Wetgeving en privacy

" Afgaande op de huidige gesprekken zal er niets veranderen aan wet- en regelgeving wat betreft gegevensbescherming en privacy"

Uiteindelijk hangt het af van het resultaat van de gesprekken tussen de EU en het VK over de manier waarop de AVG/GDPR zal worden toegepast en of de manier waarop Britse bedrijven omgaan met data (waarvan back-ups worden gemaakt voor dr-doeleinden) aan de eisen van de AVG/GDPR voldoet. Afgaande op de huidige gesprekken zal er niets veranderen aan de wet- en regelgeving wat betreft gegevensbescherming en privacy. Steeds meer organisaties nemen echter een van de eerder genoemde maatregelen om zich op de nieuwe situatie voor te bereiden.

Dat geldt voor bedrijven in alle mogelijke sectoren. In het verleden werden dr-locaties hoofdzakelijk ingericht voor organisaties in de financiële sector of bijvoorbeeld voor omgevingen waarvan het complete productieproces van een fabriek afhankelijk was. Nu een steeds groter aantal bedrijven afhankelijker wordt van het internet, groeit de vraag naar dr-diensten vanuit andere sectoren. Dat geldt onder meer voor fintech, marketing- en advertentietechnologie. Maar ook de gaming-sector vraagt om steeds hogere beschikbaarheid en uptime. En alles wijst erop dat deze trend de komende jaren doorzet. 

Voor organisaties die hun disaster recovery-strategie nog niet onder de loep hebben genomen volgt hier een overzicht van naar mijn inziens belangrijke aandachtspunten.

Belang van data

Bedrijven zouden een goed idee moeten hebben van de waarde (en gevoelige aard) van bedrijfskritische data. Zij zouden de risico’s en kosten rondom hun huidige processen aangaande de opslag en verwerking van data en disaster recovery in kaart moeten brengen. Dat is met name belangrijk voor multinationals. De beslissing waar data moet worden ondergebracht is namelijk een complex vraagstuk dat grotendeels wordt bepaald door de manier waarop data wordt gebruikt.

Zo geven veel cio’s er de voorkeur aan om bedrijfsgegevens zoveel mogelijk lokaal aan te houden. Sommigen van hen willen enkel werken met cloud- en hosting providers die data binnen in Nederland opslaan. Soit, Duitsland wordt vaak ook nog wel geaccepteerd vanwege de vergelijkbare wetgeving. Maar voor grote bedrijven met vestigingen in diverse landen wordt dit lastig. Het is dus belangrijk om de manier waarop data wordt gebruikt te analyseren om inzicht te krijgen in de gevolgen voor de dr-strategie.

Hosting en architectuur

"Cloud kan ondersteuning bieden voor lokale hosting, binnen of buiten het Verenigd Koninkrijk"

Voor organisaties die niet precies weten waar ze hun dr-locatie moeten hosten is een cloud-platform een ideale oplossing om de onzekerheid terug te dringen. De cloud kan ondersteuning bieden voor lokale hosting, binnen of buiten het VK. Een kostenefficiënte cloud-oplossing kan ook de risico’s rond langetermijninvesteringen of kostbare migraties minimaliseren.

In het Verenigd Koninkrijk gaat de Brexit naar alle waarschijnlijkheid de aanzet geven tot de lokale opslag van meer persoonsgegevens. Wereldwijd neemt het gebruik van de cloud waarschijnlijk toe en in Europa wordt verwacht dat de vraag naar cloud-gebaseerde dr toeneemt. Overstappen op een cloud-architectuur biedt bedrijven de kans om te profiteren van nieuwe diensten zoals draas. Voor cio’s biedt dit de mogelijkheid om een einde te maken aan de beperkingen van omgevingen op locatie en de business extra meerwaarde te kunnen bieden.

Omdat de Britten nog maar net uit de EU zijn getreden, vragen veel aspecten van de Brexit nog om nadere invulling. Dat betekent dat bedrijven zich naar mijn idee moeten voorbereiden om snel de beleidsregels en richtlijnen toe te kunnen passen die uit de onderhandelingen voortvloeien. In plaats van te kiezen voor een kostbare migratie naar een gunstigere locatie, kan het gebruik van de cloud een ideale oplossing zijn voor problemen rond disaster recovery. De cloud biedt een van de meest effectieve manieren om organisaties voor te bereiden op het Verenigd Koninkrijk en Europa, post-Brexit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hoewel de bedrijfskritische waarde van data nog te vaak wordt onderschat overschat Svenja Leaseweb, multinationals hebben hun uitwijk meestal prima voor elkaar middels een twin-datacenter. Bedrijfskritische processen naar de cloud brengen is geen goed idee als we kijken naar de garanties die je op het netwerk krijgt. En multinationals bewegen dan ook uit de cloud, Gartner geeft toe dat bedrijfskritische legacy systemen de komende 5 tot 10 jaar onveranderlijk op locatie blijven door allerlei I/O beperkingen van de cloud. En het verhaal van de reus met de lemen voeten geldt ondertussen ook voor allerlei MKB bedrijven, dataportabiliteit is zo'n dingetje waar de CTO van Leaseweb even aan voorbij gaat maar Europese regelgeving uiteindelijk nogal strikt in is.

Het kan van de cloud vertaalde ik 8 jaar geleden in een oneliner dat de cloud kansen biedt maar geen wonderen, Teus was van mening dat ik daarmee de 'uitsmijter' van een paneldiscussie over cloudproviders presenteerde. Wat niet in verhaal terug kwam was wijze waarop computable experts voor het blok gezet werden door Peter van Eijk. Betreffende disaster recovery gaat het namelijk om het snel schakelen, simpel gezegd gaat het om overleven wat veelal om keuzes maken gaat. De cloud biedt hierin allesbehalve een oplossing als we kijken naar de lessen met Catrina, de geografisch hinder van een ramp leidde tot herzieningen van de dataplaatsingen. En multinationals weten heel goed wat dit betekent, CTO van Leaseweb lijkt zich dus te overschatten en CIO's te onderschatten.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-03-10T10:02:00.000Z Svenja de Vos


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.