Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Sd-wan is brug naar 5G-toekomst

Computable.be Expert

dr. Jerry Garcia
Country Manager, Aruba Networks, a Hewlett Packard Enterprise. Expert van Computable.be voor de topics Infrastructuur, Digital Workplace en Digital Innovation.

Na meer dan een decennium van 4G-connectiviteit is de race tussen de leiders in de wereldwijde telecomsector begonnen om de vijfde generatie van cellulaire breedbandtechnologie uit te rollen en antwoord te bieden aan de dubbele uitdaging van verhoogde netwerkactiviteit en bandbreedte-eisen van vandaag.

Door de pandemie is de beroepsbevolking wereldwijd van het kantoor naar het thuiskantoor verhuisd, waardoor het aantal digitale touchpoints toegenomen is. De druk om naar 5G te upgraden is alleen maar groter geworden. 

Uit onderzoek van Markets & Markets blijkt dat de 5G-markt voor ondernemingen naar verwachting zal groeien van 2,1 miljard dollar in 2021 tot 10,9 miljard dollar in 2027, met een samengestelde jaarlijkse groei van iets meer dan dertig procent. Op korte termijn is het de taak van dienstverleners om iot-communicatie, vaste draadloze toegang, edge analytics en verbeterde mobiele breedband mogelijk te maken. Om dit te bereiken, zullen dienstverleners moeten steunen op bestaande technologieën. Sd-wan (software-defined wide area network) is één van de belangrijkste technologieën die het potentieel heeft om dienstverleners te helpen bij het leveren van een kwalitatief betere netwerkervaring om te voldoen aan de steeds hogere verwachtingen van gebruikers.    

Dicht bij de bron

"Volgens een studie van IDC zullen er tegen eind 2021 naar schatting 51 miljoen iot-apparaten zijn"

Volgens een studie van IDC zullen er tegen eind 2021 naar schatting 51 miljoen iot-apparaten zijn. Dat wordt mogelijk dankzij de komst van edge computing. Naarmate de connectiviteit toeneemt, neemt echter ook de hoeveelheid gegevens toe die moet worden verwerkt, zowel in realtime als dicht bij de bron.  

Een veelbelovend voordeel en tevens de belangrijkste functie van 5G is dat het mogelijk wordt grote hoeveelheden gegevens tegen hoge snelheden uit te wisselen. Maar ondanks de hogere brandbreedte voor operaties die 5G biedt, is het beperkt in bereik. Verwacht wordt dat 5G-netwerken zullen worden gevoed door honderdduizenden kleine cellen. Hoe dichter het netwerk van cellen echter wordt, hoe moeilijker ze te beheren, te exploiteren en te onderhouden. De crux wordt dus niet alleen de optimalisering van deze netwerken, maar ook de automatisering.

In de kern

Verbinding en integratie tussen de relevante compute edges is een integraal onderdeel van elke 5G-operatie. Sd-wan-platforms kunnen serviceproviders helpen door automatisering mogelijk te maken en te helpen bij de optimalisatie van verkeer en het beheer van 5G-cellen. In tegenstelling tot een traditionele router-centrische wan-architectuur is een sd-wan ontworpen om applicaties in on-premises datacenters, publieke of private clouds, en saas-diensten zoals Microsoft 365, Dropbox en Workday te ondersteunen. In de kern is een sd-wan een virtuele wan-architectuur die erop is gericht gebruikers veilig te verbinden met applicaties. Dit wordt bereikt door organisaties in staat te stellen gebruik te maken van een combinatie van transportdiensten, zoals multiprotocol label switching, long term evolution en breedbandinternetdiensten. 

Nu de digitale transformatie vat krijgt op de industrie, maken veel bedrijven gebruik van de cloud en abonneren ze zich op saas, waardoor het traditionele wan steeds minder geschikt wordt voor het beoogde doel. Sd-wan identificeert toepassingen en zorgt voor intelligente routering, waarbij elke toepassingsklasse de juiste kwaliteitsservice en handhaving van beveiligingsbeleid krijgt. Met name deze kwaliteit is van vitaal belang voor de ontwikkeling van 5G. Dankzij het vermogen van sd-wan om machine learning te integreren, kunnen netwerken zich aanpassen aan wisselende omstandigheden en verkeer met hoge bandbreedte automatisch routeren naar 5G-cellen en de edge. 

"XX"

Het waarborgen van een hoogwaardige gebruikerservaring voor 5G is van het grootste belang, daarom is het zaak dat dienstverleners sd-wan-leveranciers evalueren op de volgende punten: 

  • Granulaire, intelligente applicatiegestuurde routering

De mogelijkheid om verkeer automatisch te prioriteren op basis van bandbreedte moet een belangrijk aandachtspunt zijn. Verkeer met een lagere bandbreedte moet worden gerouteerd naar ander beschikbaar transport, zoals lte of breedband, zodat verkeer met een hoge bandbreedte, zoals videostreaming, kan worden gerouteerd via een 5G-cel. 
  • Gecentraliseerd beheer

Het vergemakkelijken van het beheer, onderhoud en de werking van edges en 5G-cellen door het verkeer op intelligente wijze om te leiden tijdens voorzieningen en upgrades. Wanneer bedrijven nieuwe toepassingen implementeren of wanneer een wijziging in het beveiligingsbeleid nodig is, kunnen deze wijzigingen met een bedrijfsgestuurde sd-wan binnen enkele minuten worden doorgevoerd, terwijl tegelijkertijd de kans op menselijke fouten wordt geminimaliseerd. 
  • Machine learning

Automatisering is de sleutel. Het is van vitaal belang dat elke sd-wan-leverancier garandeert dat zijn netwerk zich in realtime kan aanpassen aan wisselende omstandigheden en optimale routing kan bieden naar de edges en 5G-cellen. 
  • Beveiligingsintegratie met business-intent networking

Cyberbeveiliging is alomtegenwoordig. Door verkeer naar de juiste beveiligingsdiensten te leiden en applicatiegedreven beveiligingsbeleid mogelijk te maken dat vanuit een gecentraliseerde positie wordt afgedwongen, hoeven serviceproviders niet in te leveren op kosten of prestaties. 
  • Virtuele wan-overlays

De kwaliteit van de dienstverlening is enorm belangrijk, en de netwerkresources moeten flexibel zijn en worden geoptimaliseerd. 5G-netwerken zijn afhankelijk van netwerk slicing, waarbij elke slice een unieke set van middelen krijgt. Door beide technologieën in combinatie te gebruiken, kunnen serviceproviders kritisch verkeer naar het 5G-netwerk sturen, waar het kan worden geïsoleerd naar een bepaalde slice, afhankelijk van de specifieke vereisten. 

Naarmate het gebruik van 5G en edge computing toeneemt, zullen ook de eisen van de gebruikers stijgen. Serviceproviders moeten klaar staan om een altijd aanwezig en goed presterend netwerk te bieden. Het aanvankelijke succes van de uitrol van 5G zal een netwerk vereisen waarin automatisering en beveiliging centraal staan, zoals het netwerk dat sd-wan biedt. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-16T16:15:00.000Z Jerry Garcia


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.