Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

DNS-beheer

Dit artikel delen:

Op de Computable-website is op 21 oktober een artikel geplaatst met de naam 'Internet valt uiteen als overeenstemming uitblijft'.

Het bevat onder meer het volgende. Het internet kan in delen uiteenvallen als er geen overeenstemming wordt bereikt tussen de Verenigde Staten en Europa over het beheer van de DNS-rootservers, aldus EC-commissaris Viviane Reding. De Europese Unie wil niet dat de VS het internetbeheer in handen houdt, maar dat het beheer wereldwijd geregeld wordt. De VS zijn niet van plan om het domeinbeheer uit handen te geven, onder meer omdat verschillende landen die daarom vragen geen fan zijn van vrijheid van meningsuiting. Jan Smit heeft hier de volgende reactie op gegeven.
 
Ik zie eigenlijk niet in waarom de VS DNS onder internationaal beheer zouden moeten of willen geven (wat wordt eigenlijk verstaan onder Amerikaans beheer, beheert de overheid die belangen of onafhankelijke Amerikaanse bedrijven?). Zelf hoor ik berichten dat DNS-beheer door EU onder beheer van de VN gegeven wil worden. Ik lees hier niets over. Dat lijkt mij nou net niet echt een orgaan waar zo iets onder beheer gegeven moet worden. Het lijkt mij dat weinig mensen in de gaten hebben dat de landen die genoemd worden om een grotere stem in het geheel te krijgen, niet bepaald de landen zijn met de vooruitstrevendste gedachten over vrijheid van meningsuiting: Rusland, China en Saudi-Arabië...
Wanneer DNS in beheer van de VN zou komen, betekent dat wanneer daar door een of ander bestuurder beslist wordt wat wel of niet gezien mag worden, dat zij daar dan eenvoudig de knop aan/uit gaan zetten voor ons. Weg vrijheid van meningsuiting.
Persoonlijk vind ik internet een geweldig kanaal om zelf nieuws te verspreiden en nieuws te lezen. Nieuws dat je dankzij zo'n politicus in Nederland met mediabeleid voor radio en tv praktisch niet te horen krijgt. Het Nederlandse mediabeleid is al een voorbeeld hoe één persoon grote invloed heeft op ontwikkelingen op mediagebied. Niet de marktwerking - waar wij als democratisch land zo'n voorstander van zijn - maar politieke achtergrond bepaalt wat wij wanneer, wel of niet te zien krijgen.
Als die andere landen zo graag een ander beleid willen, wat houdt hun tegen om een eigen DNS op te zetten? Dan kan de 'markt' nog meer gaan verdienen en moeten we straks betalen om het .com, .eu of .chi-domein op te mogen. Wij hebben veel aan de Amerikanen te danken en ik vind de anti-Amerikastemming in Nederland en Europa veelal onterecht. Als de bewoners van dat land ons zestig jaar geleden niet hadden geholpen, hadden we nu allemaal Duits gesproken en was het nog maar de vraag hoeveel vrijheid van mening we dan nog hadden.
Niet zo gek dat de Amerikanen - je kunt denken over ze wat je wilt - zo vasthouden aan de door hun verworven vrijheden. Daardoor hebben wij nu uiteindelijk allemaal toch maar de beschikking over internet, waarmee we met jan en alleman in welk land ter wereld maar kunnen communiceren. Lang leve de(ze) vrijheid!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-04T00:00:00.000Z Jan Smit
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.