Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Zeg: 'Nee, nee' tegen spam

Dit artikel delen:

Geheel ongevraagd tref ik regelmatig berichten in mijn mailbox aan met retorische vragen: Gegarandeerd miljonair worden? Rijk worden achter je computer? Ze zijn afkomstig van duistere bedrijfjes, die de grenzen van e-commerce verkennen. En je hoeft niet achterdochtig te zijn om ervan uit te gaan dat het voornaamste doel is dat zij rijk worden en niet ik.

Zo elegant als de 'NEE-NEE'-sticker op de brievenbus om ongeadresseerd drukwerk te weren zal het waarschijnlijk niet worden. Maar de Europese Commissie heeft de regels om ongevraagde e-mail uit de elektronische postbus te kunnen weren verscherpt.
Merkwaardig genoeg wil de commissie een zeer goed voorstel van de Internetproviders zelf niet overnemen. Dit voorstel ging veel verder. Zij stelden voor om e-mailers in een centraal register aan te laten geven wanneer zij ongevraagde berichten, beter bekend als spam, willen ontvangen. Daarmee zou het probleem zijn opgelost. Stuur je als verzender wel ongevraagde rommel, dan krijg je een boete.
De commissie kiest er echter voor om het initiatief bij de ontvanger te leggen. Deze moet zelf aangeven niet langer berichten te willen ontvangen. Je moet dus eerst door een berg rotzooi heen om vervolgens aan te geven dat je dit niet langer wilt ontvangen. Verzenders moeten de registers waar dit wordt bijgehouden regelmatig checken.
Hiermee houdt de commissie mijns inziens een ongewenste situatie in stand. Waarom is een raadsel. Misschien denkt de commissie dat spam een goede impuls is voor e-commerce. Op deze manier zal de NEE-NEE-sticker cyberspace nooit bereiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-10T00:00:00.000Z Mark Plekker