Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Kritiek op IE 5.5

Dit artikel delen:

Bèta-versie Internet Explorer 5.5 biedt geen betere ondersteuning voor webstandaarden, meent Gijs Reulen.

Het artikel 'Herkansing Netscape ligt niet voor de hand' (Computable, 14 april 2000, pagina 7) vermeldt dat de nieuwe MS IE 5.5 bèta is uitgebracht: 'De reeks nieuwigheden voor ontwikkelaars biedt onder meer betere ondersteuning voor webstandaarden'. Weliswaar wordt daarna aangehaald dat concurrenten kritiek hebben geuit, maar dat wordt vooral in verband gebracht met een verschil in standaarden zoals gebruikt in de Netscape-browser. Ik wil er echter op wijzen dat IE 5.5 juist geen betere ondersteuning biedt voor webstandaarden, getuige onder meer het artikel 'Bèta IE 5.5 nu al onder vuur' (Lanvision Nieuwsbrief v3.28, Ron Onrust, NGN)
Toen Microsoft een dag na het verschijnen van de bèta van Netscape 6 met een bèta van IE 5.5 kwam, kreeg het harde kritiek van het 'Web Standards Project' te verduren. Recent kwam het Project (een samenwerkingsverband van webontwikkelaars en -gebruikers dat het gebruik van standaarden wil bevorderen) in een persbericht met een veroordeling in scherpe bewoordingen aan het adres van Microsoft. Hierin wordt het bedrijf beschuldigd zijn belofte niet waar te maken omtrent het volgen van de standaarden van het World Wide Web Consortium (W3C) in de Internet Explorer 5.5. Het gaat met name om de ontbrekende ondersteuning voor gedeelten van 'cascading style sheets', een standaard sinds 1996. Het Web Standards Project is 'woedend over Microsofts arrogantie'. De dominante positie van de IE maakt het voor web-ontwikkelaars zo goed als onmogelijk om documenten te schrijven die voldoen aan de W3C- standaarden.
Als iemand kan beoordelen of een browser de standaarden volgt, dan lijkt me dat toch wel deze organisatie. Gezien het belang van de browser-markt (ik heb er als ontwikkelaar heel veel mee te maken) zou ik het erg op prijs stellen als jullie hier dieper op ingaan!
 
Gijs Reulen, Roermond

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-26T00:00:00.000Z Gijs Reulen