Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Achterhaalde grondwet

Dit artikel delen:

Onze grondwet is niet geschikt voor de informatiesamenleving. Dit roept men al jaren, maar deze week werd het concreet. De commissie Franken doet tastbare voorstellen om de grondregels van onze samenleving aan te passen.

De contouren van de informatiesamenleving zijn inmiddels dusdanig duidelijk dat juristen het aandurven de grondwet hierop aan te passen. Wij zijn inmiddels zo afhankelijk van bijvoorbeeld overheidsinformatie dat het noodzakelijk is hier speciaal aandacht aan te geven in de wet aller wetten. Overheidsinformatie moet voor burgers makkelijk toegankelijk zijn tegen betaalbare kosten. Dit dient in de grondwet te worden verankerd.
Om niet te verzanden in het aanduiden van allerlei technologieën kiest de commissie Franken voor technologieonafhankelijke omschrijvingen. E-mail, faxverkeer en Internet moeten simpelweg dezelfde bescherming krijgen als brief-, telefoon en telegraafgeheim. Informatie-uitwisseling wordt beschermd ongeacht het medium dat daarvoor wordt ingezet. Een goede keuze.
Dit betekent het einde van het op grote schaal afluisteren van gsm- en Internetverkeer. Hoewel onduidelijk is wat de Nederlandse veiligheidsdiensten op dit vlak uitspoken, is duidelijk dat de Engelse en Amerikaanse autoriteiten de informatiesnelweg via het Echelon-netwerk permanent monitoren.
Standaard afluisteren mag niet meer. Toch hoeven wij niet te vrezen voor het ontstaat van digitale criminele vrijplaatsen. Wanneer er een redelijk vermoeden is dat strafbare feiten worden gepleegd of voorbereid met behulp van de gsm of het Internet, zal elke rechter-commissaris ook in de toekomst toestemming geven om informatie af te tappen.
De vrijheid van communicatie in het Internettijdperk zoals Franken deze voor staat is een belangrijke modernisering van de grondwet. Voor misbruik van deze nieuwe verworvenheid biedt het strafrecht voldoende waarborgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-26T00:00:00.000Z Mark Plekker