Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Hailstorm is een zegen

Dit artikel delen:

Volgens Sun-topman Scott McNealy legt Microsoft met Hailstorm weer een troef in zijn monopolie-spel op tafel. John Mangelaars van Microsoft Benelux bestrijdt deze visie. 'Internetgebruikers krijgen eindelijk grip op hun eigen gegevens'.

Met Hailstorm geeft Microsoft internetgebruikers de mogelijkheid om aan te geven wat er met informatie over hen wel en niet mag gebeuren. Daarnaast kunnen ze ook zelf beter uitmaken wat ze wel en niet aangeboden krijgen. Op internet staan nu op allerlei plaatsen allerlei gegevens over ons allemaal. We hebben nauwelijks een idee wat voor gegevens dat zijn en we weten al helemaal niet wat ermee gebeurt en wie er toegang toe heeft. Passport, één van de belangrijkste onderdelen van Hailstorm, helpt mensen om voor het eerst zelf grip te krijgen op al die informatie en zelf te bepalen wie gebruik mag maken van welke informatie. Met andere woorden: Microsoft biedt internetgebruikers keuzevrijheid en controle. Hailstorm geniet inmiddels een brede positieve ondersteuning.
Bij Microsoft staat de eindgebruiker al 25 jaar centraal bij alles wat we doen. Deze heeft ons groot gemaakt en volgt ons nauwlettend in ons doen en laten. We beseffen zijn belang maar al te goed en we zullen daarom uiteraard alle privacy-reglementen respecteren.
Het is dan ook opmerkelijk dat McNealy denkt dat Microsoft de toegang tot dergelijke diensten wil gaan beheersen en afschermen (Computable, 11 mei).
In de afgelopen jaren heeft Microsoft overduidelijk gekozen voor openheid en ondersteuning van bekende standaards. Zo is onze .NET-visie geheel gebaseerd op XML, een open standaard. Hetzelfde geldt voor Soap, Uddi, Biztalk en nog vele andere belangrijke nieuwe standaarden. Die worden allemaal beheerd door onafhankelijke organisaties. Iedereen kan dus aansluiting vinden, ongeacht de gebruikte technologie. In feite is er op dit moment nog maar één bekende internettechnologie die volledig wordt gecontroleerd door één bedrijf en dat is - opmerkelijk genoeg - Java, van Sun Microsystems.
Tenslotte, Microsoft investeert significant in haar .NET-visie en daarop gebaseerde producten. Wij willen de efficiëntie van bedrijfsprocessen verbeteren, de 'time-to-market' van ict-oplossingen verkorten en gebruikers betere ervaringen met ICT geven. Ik zou Sun willen oproepen om vooral te investeren in een eigen visie.
 

John Mangelaars Regional Director, Microsoft Benelux

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-05-18T00:00:00.000Z John Mangelaars
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.