Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Gigaport biedt op tegen Canada

Dit artikel delen:

Dat Canada het eerste land is waar 'alle scholen online zijn' staat niet ter discussie. Maar op de opmerking '.... de vaart warmee Canada bezig is Internet en nieuwe technologieën gemeengoed te maken ...' en de zinsnede '... steken de activiteiten in Nederland schril af.', moeten wij reageren, schrijft Jacqueline Tammenoms Bakker. Naar aanleiding van het artikel 'Pioniers op het Net' van Ronald de Lange (Computable,

Canada heeft inderdaad het meest geavanceerde nationale programma om Internet en nieuwe technologieën gemeengoed te maken. Dit heeft zijn oorsprong in de ambitie 'Connecting Canadians' dat sinds tien jaar een nationale beleidsprioriteit in Canada is. Dit is logisch gezien de uitdaging in zo'n groot land iedereen dezelfde mogelijkheden te bieden qua onderwijs, gezondheidszorg enz.
Het is echter niet juist te suggereren dat het beleid in Nederland er in zijn geheel schril tegen afsteekt. Het Gigaport-project is volstrekt gelijkwaardig met het CA*net3-project van Canarie. Beide projecten hebben tot doel een 'state-of-the-art' netwerkinfrastructuur aan te bieden aan hoger onderwijs en onderzoeksinstellingen. Op dit moment loopt Gigaport qua technologische ambitie zelfs voorop.
Het is juist dat CA*net3 in Canada meer systematisch wordt ingezet voor hoogwaardige communicatie-experimenten in het onderwijs, de gezondheidszorg en de ondersteuning van 'smart communities'. Met name loopt het Schoolnet-programma wat ambitieniveau en voortgang voor op de Nederlandse initiatieven voor het basis- en middelbaar onderwijs. De kansen bestaan ook in Nederland, maar de verantwoordelijkheid ligt bij de 'markt' om ze op te pikken.
Echter, het GigaPort Netwerk is - in tegenstelling tot CA*net3 - open voor elke partij die wil experimenteren op een 'state-of-the-art' netwerk. De grote uitdaging voor het Gigaport-project is dan ook om de innovatielust binnen Nederlandse instellingen en bedrijven te stimuleren. Het beleid heeft de kans aangereikt. De markt moet deze benutten!
 
Jacqueline Tammenoms Bakker
Directeur Gigaport

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-05-19T00:00:00.000Z Jacqueline Tammenoms Bakker