Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Internet Explorer verwijderen?

Dit artikel delen:

In Computable van 8 april 2005 schrijven Jozef Schildermans en Johan Zwiekhorst op pagina 10 dat het raadzaam kan zijn om Internet Explorer (IE) te vervangen door een andere browser.

Nu ben ik niet goed bekend met de mogelijkheden die systeembeheerders hiervoor hebben, maar mijn ervaring als freelancer/eindgebruiker (een systeembeheerdertje in het klein) is dat IE verwijderen van een Windows-pc nu juist niet mogelijk is.
Ik zou IE wel volledig willen deïnstalleren, maar ik gebruik nu Mozilla Firefox en Opera zonder IE te hebben verwijderd. Op mijn pc draaien dus drie browsers, waarvan er één kennelijk zo lek is als een vergiet.

Naschrift Jozef Schildermans:

"Wij pleiten niet voor het deïnstalleren van IE. Dat is moeilijk, omdat allerlei onderdelen van Windows gebruik maken van IE-functies. Waar we wel voor pleiten is IE te vervangen als *standaard*-browser. Als u een alternatieve browser installeert, zal die vragen: 'Wil je dat ik de standaardbrowser word?'. Kies 'ja' en voortaan start die alternatieve browser als u op een url klikt. Komt u op een site die de alternatieve browser om een of andere reden niet (goed) weergeeft, dan kunt u voor die specifieke url nog steeds IE starten. Let dan wel op: IE zal opmerken dat hij niet meer de standaardbrowser is en vragen om dit te herstellen. Doe dit niet en vink ook de vraag af om hier voortaan altijd op te controleren. Op die manier kan IE alleen handmatig worden gestart en zal automatisch de alternatieve browser worden gestart. Overigens heeft Windows XP sinds XP1 een weinig bekend applet om dit centraal te regelen, ook voor andere onderdelen zoals de Mediaspeler. Open Software in het Configuratiescherm en kies dan Programmatoegang en -instellingen. Hier kunt u allerlei standaardprogramma's voor Windows kiezen (browser, e-mail, mediaspeler, expressberichten, java). Deze applet is er gekomen na de rechtszaak van het Amerikaanse ministerie van justitie tegen Microsoft en maakt deel uit van het toen gesloten compromis.

 
Dick Kraaij

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-22T00:00:00.000Z Dick (e.a.) Kraaij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.