Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Privacy-krom

Dit artikel delen:

Microsoft is opnieuw verwikkeld in een privacy-schandaal. De softwaremoloch kan het kennelijk niet laten gebruikersgegevens te oogsten. Overigens claimt het bedrijf wederom dat privacy-schending geenszins de intentie was en dat het geen weet had van zijn misstap.

Deze keer gaat het om de gebruiksvoorwaarden voor Microsofts online-inlogdienst Passport. Die portier voor de MSN-sites (Microsoft Network) - waaronder de gratis e-maildienst Hotmail - moet op termijn ook de authentisering voor de .Net-softwarediensten verzorgen. Afgelopen week kwam aan het licht dat de Passport-voorwaarden - die gebruikers moeten accepteren voor toegang tot de 'onderliggende' diensten - een erg omstreden clausule bevat, die Microsoft en aangesloten bedrijven het recht geeft alle persoonlijke informatie van mensen te gebruiken, wijzigen, kopiëren, distribueren, verkopen enzovoort.
Nu was al enige tijd bekend dat Hotmails inkomsten deels komen uit het verkopen van zijn mailadressen en gebruikersbestanden aan bulk-mailers ofwel spammers. Nieuw is het brede bereik en de ruime toepasbaarheid van de Passport-voorwaarden. De softwaremonopolist reageerde opvallend vlot: de clausule is niet zo bedoeld en kan genegeerd worden. Bovendien hebben de onderliggende diensten eigen gebruiksvoorwaarden. Toch vermeldt de Passport-verklaring dat er overkoepelende voorwaarden in staan. Inmiddels heeft Microsoft de voorwaarden aangepast, maar alleen voor 'Amerikaanse' websurfers, op basis van de taalinstelling in Windows.
De Amerikaanse en Europese overheden twisten nog over elektronische handel versus privacy, waarbij juist Europa hamert op privacy-bescherming. Het bedrijfsleven, deze week met Microsoft voorop, heeft allang gekozen vóór handel, desnoods ten koste van privacy.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-04-13T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.